LIVE UPDATE Atacuri teroriste la Bruxelles; Cel puțin 21 de morți, potrivit unui bilanț al pompierilor (FOTO-VIDEO)

LIVE UPDATE Atacuri teroriste la Bruxelles; Cel puțin 21 de morți, potrivit unui bilanț al pompierilor (FOTO-VIDEO)

Ambasada României în Regatul Belgiei pune la dispoziția cetățenilor români afectați, precum și a rudelor acestora mai multe numere de telefon unde se pot informa cu privire la situația creată după exploziile din Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Contactele telefonice ale ambasadei sunt: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, precum și telefonul mobil de urgență al secției consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles, +32(0)2 344 0854.

UPDATE ORA 12.46 Cioloș: Autoritățile române au luat toate măsurile pentru protecția cetățenilor români care trăiesc în Belgia

UPDATE ORA 12.43 Președintele Consiliului European condamnă 'atentatele teroriste' de la Bruxelles

UPDATE ORA 12.42 Parlamentarii au ținut un moment de reculegere pentru victimele atentatelor de la Bruxelles

UPDATE ORA 12.40 Dîncu: Exploziile de la Bruxelles, un atac la proiectul european; țările trebuie să gândească împreună costurile integrării și securității

UPDATE ORA 12.28 Zgonea: Suntem alături de autoritățile și cetățenii belgieni; îmi exprim solidaritatea cu familiile afectate

UPDATE ORA12.21 Mihnea Motoc: Trebuie să desfășurăm în continuare un efort coordonat și ferm împotriva terorismului

UPDATE ORA 12.17 Haos în transporturile europene în urma exploziilor de la Bruxelles

UPDATE ORA 12.13 Blue Air anulează cursa Bacău-Bruxelles-Bacău, pe fondul atentatelor de la Bruxelles

UPDATE ORA 12.12 MAE condamnă atacurile teroriste de la Bruxelles; mecanismele aplicabile în astfel de situații de criză, declanșate


UPDATE ORA 12.09 Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul belgian

UPDATE ORA 12.06 Explozii la Bruxelles: Cel puțin 21 de morți, potrivit unui bilanț al pompierilor

Cel puțin 21 de persoane au murit în exploziile care s-au produs marți, la Bruxelles, pe aeroportul Zaventem și în cel puțin o stație de metrou din cartierul european, potrivit unui bilanț provizoriu anunțat de pompieri, relatează AFP.

'Există 11 morți pe aeroportul Zaventem' și 'în jur de zece' la stația Maalbeek 'unde a avut loc o explozie foarte puternică în metrou', a spus un purtător de cuvânt al pompierilor. 'Majoritatea răniților au fost deja evacuați, situația este destul de haotică', a spus purtătorul de cuvânt.

'La Zaventem au căzut plafoanele false, există dărâmături (...) se poate să găsim alte victime', a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit parchetului federal belgian citat de RTBF, ar exista cel puțin 13 morți și 35 de răniți pe aeroportul Zaventem, unde au avut loc două explozii în jurul orei locale 08.00 (07.00 GMT).

Potrivit Belga, 225 de militari belgieni suplimentari vor fi trimiși la Bruxelles după exploziile de la aeroport și de la metrou.

Aceste explozii se produc la patru zile după arestarea spectaculoasă a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015 de la Paris soldate cu 130 de morți, în cartierul Molenbeek.

Mai întâi s-au auzit focuri de armă pe terminalul plecări al aeroportului internațional din Bruxelles, iar apoi o persoană a început să strige în arabă și s-au auzit două explozii, au declarat mai mulți martori de la fața locului citați de agenția de presă Belga.

UPDATE ORA11.53 Explozii la Bruxelles: Premierul britanic va prezida o reuniune a comitetului Cobra de răspuns la situații de criză

UPDATE ORA 11.56 Cioloș: Guvernul este profund șocat și preocupat de situația gravă produsă de exploziile de la Bruxelles

UPDATE ORA 11.47 Explozii la Bruxelles: Israelul suspendă toate zborurile dinspre Europa, ca măsură de precauție, dar revine asupra deciziei

UPDATE 11.44 Ungaria: Măsuri de securitate consolidate la aeroport și metrou, după exploziile de la Bruxelles

UPDATE 11.42 Iohannis: Condamnăm atacurile teroriste de la Bruxelles; ne oferim întregul sprijin autorităților belgiene

UPDATE 11.35 MAE: Atenționare de călătorie — nivel de alertă gradul 4 la Bruxelles

UPDATE ORA 11.34 Atacurile de la Bruxelles: Ambasada din Belgia pune la dispoziție numere de telefon pentru cetățenii români

UPDATE ORA 11.13 Explozii la aeroportul Zaventem din Bruxelles: Măsuri sporite de securitate pe aeroporturi din Franța, Germania și Olanda

UPDATE ORA 11.12 Întreg sistemul public de transport din Bruxelles, suspendat după exploziile soldate cu morți și răniți

UPDATE ORA 11.06 Comisia Europeană cere personalului să rămână acasă sau în birouri după exploziile din Bruxelles

UPDATE ORA 10.54 Explozii la aeroportul Zaventem din Bruxelles: 10 morți și 30 de răniți, potrivit unor surse spitalicești

Surse spitalicești, citate de postul de radio și televiziune belgian RTBF, au anunțat că 10 persoane au murit și alte 30 au fost rănite în cele două explozii puternice produse marți dimineață la aeroportul Zaventem din Bruxelles, relatează Reuters.

Potrivit unui martor citat de postul de radio și televiziune belgian RTBF, exploziile au avut loc în apropierea unei porți de îmbarcare către SUA, afectând un număr mare de persoane.

Postul francez BFMTV a relatat că serviciile de informații belgiene au fost prevenite luni în legătură cu iminența unui atac terorist, fără a se preciza locul, data sau modul de operare.

Compania Brussels Airport a anulat zborurile de pe aeroportul Zaventem și a evacuat zona, potrivit unui mesaj postat pe Twitter. ''Nu veniți la aeroport — are loc evacuarea acestuia. Evitați zona aeroportului. Zborurile au fost anulate'', se menționează în mesajul respectiv.

Aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem deservește 23 de milioane de pasageri anual.

UPDATE ORA 10.50 Explozii la aeroportul Zaventem din Bruxelles: Este vorba de un atac sinucigaș, potrivit VRT

Postul de radio și televiziune belgian de limbă flamandă VRT a anunțat că, în cazul exploziilor de la aeroportul Zaventem din Bruxelles, produse marți dimineață, este vorba despre un atac sinucigaș.

Versiunea în limba franceză a postului de radio și televiziune belgian (RTBF) a informat că exploziile de la aeroportul Zaventem au avut loc în apropierea unei porți de îmbarcare către SUA, afectând un număr mare de persoane.

Postul francez BFMTV a relatat că serviciile de informații belgiene au fost prevenite luni în legătură cu iminența unui atac terorist, fără a se preciza locul, data sau modul de operare.

Tot marți dimineață s-a produs o explozie în stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, aflată în apropierea instituțiilor UE, în plin cartier european, conform RTBF.

Stația de metrou Maelbeek se află la doar câteva sute de metri de principalul sediu al Comisiei Europene, clădirea Berlaymont, și de sediul Consiliului European, aflate pe Rue de la Loi, principala arteră care face legătura între instituțiile europene și centrul orașului. Potrivit Le Soir, la Maalbeck ar fi avut loc una sau mai multe explozii.

Potrivit VRT, în exploziile de la aeroportul Zaventem și metroul din Bruxelles, produse marți dimineață, au murit cel puțin 13 persoane și alte 35 au fost grav rănite.

UPDATE ORA 10.47 Luana Rednic, martor la exploziile de pe aeroportul Zaventem: Au fost două explozii; acum ne-au scos pe pistă

UPDATE ORA 10.45 Serviciile secrete belgiene dețineau informații despre un posibil atac terorist

UPDATE ORA 10.42 Comănescu: Sunt terifiat de ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles; trebuie să ne unim eforturile pentru eliminarea terorismului

UPDATE ORA 10.37 Eurocontrol: Aeroportul din Bruxelles, închis până la noi ordine după cele două explozii

UPDATE ORA 10.34 Focuri de armă și strigăte în arabă, înaintea exploziilor de la aeroportul Zaventem

UPDATE ORA 10.30 Explozie la o stație de metrou din Bruxelles, în apropierea instituțiilor europene

UPDATE ORA 10.28 Explozii la aeroportul Zaventem din Bruxelles: Alerta antiteroristă, ridicată la nivel maxim în Belgia

UPDATE ORA 10.21 Iohannis: Suntem îngroziți de exploziile de la Bruxelles; dacă se confirmă că este un atentat, terorismul a rămas în inima Europei

UPDATE ORA 10.07 Cursa TAROM RO 371 București-Bruxelles a fost redirecționată spre aeroportul din Amsterdam

UPDATE ORA 9.59 Explozii la aeroportul Zaventem din Bruxelles: 11 morți și 25 de răniți, potrivit presei belgiene

Cel puțin 11 persoane au murit și 25 au fost rănite, marți dimineață, în urma a două explozii produse la aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, potrivit cotidianului belgian La Derniere Heure.

Totuși, un reprezentant al poliției federale belgiene, citat de agenția Belga, a declarat că bilanțul exploziilor este de un mort și mai mulți răniți, informează AFP și Reuters.

Deflagrațiile s-au produs în jurul orei locale 08:00 (07:00 GMT), în zona de plecări a aeroportului.

Media belgiene au relatat că legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate, iar Eurocontrol a anunțat că traficul aerian pe aeroportul din Bruxelles a fost închis până la noi dispoziții.

Cauza deflagrațiilor nu este clară deocamdată. Potrivit AFP, o primă explozie a fost auzită în zona de plecări a aeroportului, urmată la scurt timp de a doua deflagrație. Numeroase persoane au fost văzute când părăseau aeroportul abandonându-și bagajele.

Corespondentul canalului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat la aeroportul Zaventem, a declarat că a auzit 'două explozii foarte, foarte puternice'. ''Am simțit clădirea mișcându-se. Erau praf și fum peste tot'', a spus el.

Claude Moniquet, expert în terorism, a declarat pentru cotidianul La Libre Belgique că, 'după imagini, exploziile au fost puternice'. 'Este nevoie ca încărcătura (explozivă) să fie puternică pentru a putea sparge geamurile', a declarat Moiquet, care a refuzat să facă alte comentarii.

AGERPRES/(AS — autori: Tudor Martalogu, Florin Ștefan; editor: Gabriela Ionescu; editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

3 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

4 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

5 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia