LIVE UPDATE Atentat la Istanbul: 38 de morți și 120 de răniți (televiziunea publică turcă) (FOTO / VIDEO)

LIVE UPDATE Atentat la Istanbul: 38 de morți și 120 de răniți (televiziunea publică turcă) (FOTO / VIDEO)

UPDATE ORA 04.06 Primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Stat Islamic (Dáesh) ca autor al atacului terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a spus, miercuri dimineața, premierul turc, Binali Yildirim, care a relevat că cel puțin 36 de oameni și-au pierdut viața și multe alte persoane au fost rănite, transmit agențiile internaționale de presă.

Într-o declarație făcută chiar la locul tragediei, transmisă în direct de NTV și citată de EFE, prim-ministrul turc a indicat Dáesh ca responsabil probabil al atentatului, a negat existența unor falii de securitate și a arătat că atacul a fost mai grav pentru că atentatorii au avut arme automate.

Potrivit AFP, Binali Yildirim a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naționalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

El a precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport și a dezmințit zvonul că unul dintre teroriști ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilitățile.

Premierul turc a adăugat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora 03.00 locală (00H00 GMT).

Binali Yildirim a mai precizat că dintre victime doar un număr mic au suferit răni grave.

"Există o amenințare globală și obiectivul este uciderea de oameni nevinovați. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toți", a spus el.

"Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relațiile cu vecinii noștri", a arătat Yildirim, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relațiilor diplomatice, semnat marți, și la tentativele de reconciliere cu Rusia, mai notează EFE.

UPDATE ORA 02.19 Atentat la Istanbul: 38 de morți și 120 de răniți (televiziunea publică turcă)

În atentatul comis la aeroportul internațional din Istanbul au murit 38 de persoane și cel puțin 120 au fost rănite, a informat miercuri dimineața televiziunea publică turcă TRT, citată de EFE.

Între morți sunt cinci polițiști locali și un cetățean rus, a adăugat serviciul în engleză al TRT.

Potrivit TRT, au fost trei explozii și trei teroriști sinucigași.

Ministerul turc de Interne a organizat un centru de criză pentru urmărirea situației, s-au anulat toate zborurile iar aeroportul a fost închis până la ora 8.00 (6.00 GMT) a zilei de miercuri.

Autoritățile au impus un embargo asupra mass-media referitor la imaginile legate de atentat.

Aeroportul Ataturk, vizat de atentatul de marți seara, este cel mai mare din Turcia și unul din cele mai tranzitate din lume, anul trecut numărând 61 de milioane de pasageri.

UPDATE ORA 01.54 Atentat la Istanbul: 32 de morți, 106 răniți, unul dintre atacatori a deschis focul "la întâmplare"

Atentatul comis marți seară de trei kamikaze la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul s-a soldat cu 32 de morți și 106 de răniți, au informat agențiile turce de presă, citând surse medicale, potrivit Reuters și AFP.

Unul dintre atacatori a "deschis focul la întâmplare" în interiorul terminalului, cu puțin timp înainte se se producă trei explozii, a povestit un martor ocular.

"Am sosit la terminalul de plecări internaționale și l-am văzut pe individ trăgând la întâmplare. Împușca pe oricine se afla în fața lui. Era îmbrăcat în negru. Nu avea mască pe față. Mă aflam la 50 de metri în spatele lui", a spus Paul Roos, 77 de ani, un turist sud-african care dorea să se întoarcă la Cape Town cu soția.

"Ne-am ascuns în spatele unui ghișeu, dar m-am ridicat în picioare și l-am urmărit cu privirea. Două explozii s-au auzit după aceea, una după alta. După care a încetat să tragă", a adăugat martorul ocular.

"S-a întors și a început să se îndrepte spre noi. Avea un pistol în haină. S-a uitat în jur îngrijorat să vadă dacă cineva are gând să îl oprească și apoi a coborât pe scara rulantă. Am auzit alte focuri de armă și o altă explozie, iar după aceea s-a sfârșit", a mai spus Paul Roos.

UPDATE ORA 01.33 Atentat la Istanbul: Președintele Erdogan vrea o "luptă comună" internațională împotriva terorismului

UPDATE ORA 01.22 Atentat la Istanbul: "Imensa majoritate" a victimelor sunt cetățeni turci

"Imensa majoritate" a victimelor atentatului sinucigaș comis marți la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul sunt cetățeni turci, dar printre ei se află și străini, a afirmat miercuri un oficial turc, potrivit Reuters.

Oficialul turc a adăugat că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii cu privire la naționalitatea persoanelor decedate și răniților.

UPDATE ORA 00.47 MAE condamnă atacul terorist de la aeroportul Ataturk din Istanbul

UPDATE ORA 00.35 Atentatul de la Istanbul ar fi fost comis de SI, potrivit poliției turce

Primele indicii arată că atentatul care a avut loc marți seară la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul a fost comis de gruparea jihadistă Stat Islamic, a informat agenția de presă Dogan, citând surse din cadrul poliției, transmite Reuters.

Trei teroriști kamikaze s-au aruncat în aer marți seară la aeroportul internațional Atatürk omorând 28 de persoane și rănind alte 60, a afirmat guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin, potrivit CNN Turk.

UPDATE ORA 00.23 Ponta: Am plecat din aeroportul Ataturk

UPDATE ORA 00.19 Turcia: 28 de morți, 60 de răniți în atentatul sinucigaș de la aeroportul internațional Atatürk, trei atacatori (guvernator)

Guvernatorul Istanbulului a afirmat, potrivit canalului turc NTV, că 28 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 60 au fost rănite marți seară în atentatul sinucigaș de la aeroportul internațional Atatürk, anunță Reuters.

Potrivit aceleiași surse, autoritățile sunt de părere că au fost trei atacatori.

Surse din anturajul prezidențial au informat Reuters că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, premierul Binali Yildirim, șeful de stat-major al forțelor armate au o întrevedere la această oră la Ankara.

UPDATE ORA 00.13 Iolu: Grup de români blocați în zona liberă de pe Ataturk cu care echipa consulară ține legătura telefonic

UPDATE ORA 00.00 Ponta: Solidaritate cu poporul turc în lupta cu monștrii teroriști

UPDATE ORA 23.59 Aeroportul internațional Atatürk din Istanbul se închide, 10 morți și 60 de răniți, după atentatul de marți seară

Avioanele aflate în zbor vor avea permisiunea să aterizeze pe aeroportul internațional Atatürk din Istanbul până la orele 21.10 GMT (miercuri, 00.10), decolările fiind deja oprite după atentatul sinucigaș care a avut loc marți seară, a anunțat un oficial al companiei Turkish Airlines, citat de Reuters.

Doi suspecți s-au aruncat în aer la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul în fața punctelor de control de la terminalul de sosiri după ce poliția a deschis focul asupra lor, omorând cel puțin zece persoane.

Aproximativ 60 de persoane au fost rănite, dintre care șase în stare gravă, a informat agenția oficială de presă Anadolu.

O mare mișcare de panică a cuprins terminalul pentru zboruri internaționale după ce două violente explozii urmate de schimburi de focuri au fost auzite în jurul orei locale 22.00 (19.00 GMT).

Mai multe ambulanțe au fost trimise cu sirene în funcțiune spre terminalele zborurilor internaționale, a făcut cunoscut canalul de informații CNN.

Numeroși polițiști au stabilit un perimetru de securitate la locul incidentului, potrivit imaginilor prezentate la televizor.

Fotografii difuzate pe rețelele sociale au arătat importante pagube materiale în interiorul terminalului și pasageri întinși pe jos.

Turcia a fost lovită cu începere de anul trecut de mai multe atentate sinucigașe, atribuite rebelilor kurzi și grupării jihadiste Statul islamic.

Abdullah Agar, un expert pe probleme de securitate și terorism, întrebat de CNN-Türk, a privilegiat pista unui atentat jihadist.

"Seamănă mult cu metodele lor", a spus el, referindu-se la atacurile care au avut loc la aeroportul și metroul din Bruxelles.

UPDATE ORA 23.45 Iolu: Nu avem date referitor la cetățeni români implicați în atentatul de la Istanbul

UPDATE ORA 23.34 Toate zborurile suspendate la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul

Toate zborurile au fost suspendate la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul după atentatul sinucigaș comis marți seară, a anunțat un post turc de televiziune, preluat de AFP.

Toate avioanele care sunt la această oră în zbor spre acest aeroport vor fi lăsate să aterizeze, a anunțat un oficial al companiei Turkish Airlines, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 23.22 Mai multe curse spre aeroportul internațional Atatürk din Istanbul, rerutate marți seară

Mai multe zboruri care urmau să aterizeze în această seară pe aeroportul internațional Atatürk din Istanbul au fost îndreptate spre alte aeroporturi, a anunțat un oficial aeroportuar, potrivit Reuters.

Pentru moment, nu se cunoaște numărul exact al curselor cu plecare miercuri dimineață de pe aeroportul internațional Atatürk care au fost anulate, conform aceleiași surse.

UPDATE ORA 23.05 Turcia: Atacatorii s-au aruncat în aer la terminalul de sosiri al aeroportului internațional Atatürk din Istanbul

Doi suspecți s-au aruncat în aer la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul în fața punctelor de control de la terminalul de sosiri după ce poliția a deschis focul asupra lor, a anunțat un oficial turc, citat de dpa.

Ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a precizat, potrivit EFE, că cel puțin zece persoane au fost ucise în acest atentat-sinucigaș.

Numeroși polițiști au stabilit un perimetru de securitate la locul incidentului, potrivit imaginilor prezentate la televizor.

Turcia a fost lovită cu începere de anul trecut de mai multe atentate sinucigașe, atribuite rebelilor kurzi și grupării jihadiste Statul islamic.

UPDATE ORA 22.55 Turcia: Două explozii, focuri de armă, numeroși răniți la aeroportul Atatürk din Istanbul

Două explozii s-au produs marți seară la aeroportul internațional Atatürk din Istanbul, urmate de schimburi de focuri, au informat posturile de televiziune turce care privilegiază teza unui atentat-sinucigaș și anunță peste 40 de răniți, potrivit Reuters și AFP.

Mai multe ambulanțe au fost trimise cu sirene în funcțiune spre terminalele zborurilor internaționale, a făcut cunoscut canalul de informații CNN.

Potrivit unor martori citați de această televiziune, două explozii au zguduit terminalul, provocând o mișcare de panică printre pasageri.

Exploziile ar fi fost provocate de bombe detonate înainte de intrarea la punctele de control.

"Au fost foarte puternice, toată lumea a intrat în panică și a început să fugă în toate direcțiile", a spus unul dintre aceștia la CNN-Türk.

Numeroși polițiști au stabilit un perimetru de securitate la locul incidentului, potrivit imaginilor prezentate la televizor.

Turcia a fost lovită cu începere de anul trecut de mai multe atentate sinucigașe, atribuite rebelilor kurzi și grupării jihadiste Statul islamic.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”

5 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?