LIVE UPDATE VIDEO De luni, vaccinarea anti-COVID-19 se extinde în ţară în 90% din cele 370 de centre destinate personalului medical

LIVE UPDATE VIDEO De luni, vaccinarea anti-COVID-19 se extinde în ţară în 90% din cele 370 de centre destinate personalului medical

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge în la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.

* UPDATE ORA 11:43 Harghita:Medicul epidemiolog al SJU Miercurea Ciuc şi managerul spitalului, primele persoane vaccinate împotriva COVID-19 în judeţ

Medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, Sergiu Sîngeorzan, şi managerul unităţii medicale, Konrad Judit, sunt primele două persoane din judeţul Harghita care au fost vaccinate împotriva COVID-19.

Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES

Campania de vaccinare din Harghita a început, luni dimineaţa, în centrul amenajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, acolo unde primul vaccinat a fost medicul epidemiolog al unităţii, Sergiu Sîngeorzan, care este şi coordonatorul centrului.

Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES

* UPDATE ORA 11:21 Prahova: Primele 975 de doze de vaccin anti-COVID au fost epuizate; o nouă tranşă, primită luni

Primele 975 de doze de vaccin anti-COVID care au ajuns în judeţul Prahova au fost epuizate, o nouă tranşă fiind primită luni, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Liliana Minculescu Maxim.

Conform acesteia, în cea de-a doua tranşă au fost primite tot 975 de doze, ele urmând să fie distribuite în cele 14 centre de vaccinare organizate pentru faza I.

* UPDATE ORA 11:15 Peste 70% din personalul de la Spitalul "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" au optat pentru a se vaccina anti-COVID-19

Vaccinarea anti-COVID-19 a început luni la Spitalul de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota", peste 70% din personalul unităţii medicale optând pentru a se vaccina, a declarat directorul instituţiei, medicul Alida Moise.



"În următoarele zile se va vaccina aproape întreg personalul Spitalului Gerota - 271 de persoane - ceea ce înseamnă mai mult de 71% din personalul angajat al spitalului. În următoarele zile, colegii care acum sunt în concediu sau sunt în primele trei luni după boală ni se vor adăuga şi ei. Începem cu vaccinarea personalului propriu, dar nouă ne sunt repartizaţi angajaţii de la SMURD, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi paramedici pe care îi vaccinăm împreună cu Policlinica Kretzulescu, cealaltă unitate medicală din Bucureşti a MAI. Încă de când eram aici în carantină am sperat că într-o zi vaccinul acesta va fi gata, lucru care s-a întâmplat astăzi şi aţi observat că m-am şi vaccinat", a spus reprezentantul unităţii medicale.

* UPDATE ORA 11:10 Buzău: Şeful secţiei Boli Infecţioase, primul medic vaccinat la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău au demarat, luni, campania de vaccinare împotriva COVID-19, iar primul medic imunizat a fost şeful secţiei Boli Infecţioase, a anunţat conducerea instituţiei.

"Astăzi a început campania de vaccinare la SJU Buzău. Primul medic care s-a vaccinat este şeful secţiei Boli Infecţioase, Micu Bogdan. Tot astăzi vor mai fi vaccinate 50 de cadre medicale", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Adriana Bunila.

Potrivit acesteia, până în prezent, 341 de cadre medicale din cadrul spitalului, din totalul celor aproximativ 1.400, s-au înscris pe liste pentru a se vaccina.

* UPDATE ORA 10:58 Vrancea: Directorul adjunct al DSP, prima persoană vaccinată în judeţ împotriva COVID-19

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, medicul epidemiolog Janina Lazăr, a fost prima persoană din judeţ care s-a vaccinat, luni, împotriva virusului SARS-CoV-2.

"Am decis să fac acest vaccin pentru siguranţa mea şi pentru siguranţa familiei mele, dar şi pentru că îmi doresc să revin la o viaţă normală, aşa cum era înainte de pandemie. Recomand tuturor vrâncenilor să se vaccineze pentru a ne desfăşura activităţile în linişte, pentru a putea călători în siguranţă, pentru a fi protejaţi de infecţia cu SARS-CoV-2", a declarat Janina Lazăr.

În Vrancea au ajuns, în noaptea de duminică spre luni, 975 de doze de vaccin, care au fost repartizate către SJU Focşani şi Spitalul Militar Focşani şi vor fi inoculate în următoarele cinci zile.

* UPDATE ORA 10:55 Vaslui: A demarat campania de vaccinare a cadrelor medicale; în primele trei zile vor fi imunizate 400 de persoane

Campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a demarat, luni, la nivelul judeţului Vaslui, în perioada 5 - 7 ianuarie urmând să fie administrate cele 400 de doze de vaccin care au ajuns în judeţ, au informat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit directorului executiv al instituţiei, Mihaela Vlada, luni, în intervalul orar 8,00 - 9,00 au fost vaccinate un număr de 28 de cadre medicale, campania de imunizare fiind în derulare.

"În primă fază, la nivelul judeţului Vaslui au sosit 400 de doze de vaccin şi în perioada următoare, în funcţie de numărul cadrelor medicale care îşi vor manifesta dorinţa de a se vaccina, vom face o evaluare şi vom lansa o nouă comandă, urmând ca apoi să se treacă la imunizare în cea de-a doua etapă", a declarat, pentru AGERPRES, Mihaela Vlada.

* UPDATE ORA 10:43 Alba: 350 de cadre medicale vaccinate în prima zi a campaniei de imunizare în judeţ

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, Dan Crainic, şeful UPU, Aurel Crişan, şi asistenta-şefă a Secţiei de Boli Infecţioase, Marcela Vîlcan, se numără printre primele persoane vaccinate împotriva COVID-19 în Alba, judeţ în care campania a debutat luni, zi în care vor fi în jur de 350 de cadre medicale imunizate.

Prima persoană căreia i s-a administrat vaccinul a fost directorul medical al celui mai mare spital din Alba, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, Dan Crainic, care face parte din echipa de coordonare a activităţii de tratare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Medicul a afirmat că vaccinarea propriu-zisă este o "manevră simplă" şi că s-a simţit bine după administrarea dozei.

* UPDATE ORA 9:49 Arad: Primul medic imunizat - Am sperat la acest vaccin, nu am nicio îndoială că e eficient

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început, luni dimineaţă, în judeţul Arad în cinci centre special amenajate, iar primul cadru medical imunizat este Dana Olar, medic pneumolog de peste 40 de ani, aflat în linia întâi în lupta cu virusul încă de la apariţia primelor cazuri de îmbolnăvire.

Dana Olar a declarat că a avut speranţe să apară un vaccin încă de la primul pacient pe care l-a tratat şi a spus că nu a avut nicio reţinere să accepte imunizarea cu serul apărut recent.

"De la primul pacient COVID-19 pe care l-am tratat, am sperat la acest vaccin. Nu am nicio îndoială că e eficient. A fost o simplă înţepătură, nimic deosebit faţă de un vaccin antigripal. Acum nu putem decât să sperăm că se va sfârşi această pandemie, care ne-a bulversat vieţile. Chiar dacă ne vaccinăm, vom păstra toate măsurile de siguranţă, mască, distanţare, dezinfecţie cât mai frecventă", a spus medicul pneumolog.

* UPDATE ORA 9:44 Botoşani: Directorul DSP, prima persoană din judeţ care s-a vaccinat împotriva COVID-19

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, s-a vaccinat, luni dimineaţa, împotriva virusului SARS-CoV-2, fiind prima persoană din judeţ căreia i se administrează serul pentru imunizare.

Oficialul DSP, care este şi medic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Mavromati", s-a vaccinat la Centrul de vaccinare pentru cadrele medicale, deschis la SJU.

* * *

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge în la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.


"Trebuie menţionat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate şi încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare. Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste ultime zile, începând cu primele 10 centre din acele unităţi medicale de linie 1 şi ulterior au intrat în activitate şi celelalte centre de vaccinare. Însă de luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare şi vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social (...) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi", a precizat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă.


El a adăugat că astfel se creează posibilitatea ca din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidenţiale din centrele medico-sociale.


Col dr Gheorghiţă a arătat că este prevăzut ca din a doua etapă să fie accelerat şi mai mult ritmul vaccinărilor, care va depinde însă şi de cantitatea de doze care vor fi disponibile.


"Trebuie să ţinem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua şi ulterior, bineînţeles, pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de faţă înfiinţate în unităţile medicale vor rămâne mai departe active şi vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua. Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract", a mai specificat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.


Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că duminică, 3 ianuarie, a început distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare existente în fiecare judeţ.


"Conform instrucţiunilor, direcţiile de sănătate publică judeţene şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti centralizează necesarul de vaccinuri din toate centrele de vaccinare arondate şi îl transmit, până în ora 13,00 a zilei anterioare vaccinării propriu-zise, către Centrul regional de stocare de care aparţin", se arată într-un comunicat transmis, duminică, AGERPRES, de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.


Centrul regional de stocare pregăteşte, în vederea distribuirii, cantitatea de vaccinuri necesară, potrivit solicitărilor/programărilor primite şi o distribuie, în consecinţă, către DSP-uri şi centrele de vaccinare. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frăţilă, editori online: Andreea Preda, Ada Vîlceanu)

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...