LIVE VIDEO Anarhie în SUA! Stare de asediu declarată la Washington/Protestatarii pro-Trump au intrat cu forța în clădirea Capitoliului

LIVE VIDEO Anarhie în SUA! Stare de asediu declarată la Washington/Protestatarii pro-Trump au intrat cu forța în clădirea Capitoliului

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232. 


 
LIVETEXT
 
----------------
UPDATE 23.52 Mulțimea a început să se disipeze, protestatarii au început să plece pe măsură ce se lasă seara la Washington. Zona Capitoliului începe să fie eliberată, transmit televiziunile americane.
UPDATE 23:43 Trupe SWAT ale FBI au intrat în clădirea Capitoliului pentru a restaura ordinea.
UPDATE 23:30 Cel puțin două dispozitive explozive au fost găsite miercuri în Washington, DC, în timp ce susținătorii președintelui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului într-o încercare violentă de a împiedica certificarea alegerilor prezidențiale din 2020.

O bombă a fost găsită la sediul Beltway al Comitetului Național Republican, a informat New York Times, citând surse informate cu privire la această chestiune.
UPDATE 23:22 Donald Trump se adresează americanilor: Știu că suferiți, ne-au furat victoria (...), dar e timpul să mergeți acasă

UPDATE 23:07 Joe Biden denunță un „asalt fără precedent asupra democrației” americane. Președintele ales a vorbit despre un „număr mic de extremiști”, înainte de a adăuga: ”Acesta nu este un protest, este o insurecție”.

Biden i-a cerut, de asemenea, lui Donald Trump să iasă pe televiziunile naționale și să „pună capăt asediului” la care este supus Capitoliul.
UPDATE 23:00 Vicepreședintele Mike Pence a cerut miercuri încetarea „imediată” a violenței de la Capitoliu. „Violența și distrugerea care au loc la Capitoliu trebuie să se oprească și trebuie să se oprească imediat”, a postat el pe Twitter, cerând protestatarilor „respectarea oficialilor, a legii și părăsirea imediată a clădirii”, potrivit AFP.
UPDATE 23.00: Mai mulți congresmani republicani îl acuză pe Trump de o încercare de lovitură de stat. Printre ei este și un susținător înfocat al președintelui în exercițiu - Mike Gallagher - acesta i-a cerut președintelui să pună capăt haosului care are în loc în aceste momente în DC.  „Este gata. Alegerile s-au terminat. Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Gallagher.

Republicanul Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților, a scris un mesaj pe Twitter în care susține că intrarea cu forța în clădirea Capitolului este „o încercare de lovitură de stat.”

UPDATE 22.55: 
Mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți în timpul confruntărilor, iar unul dintre ei a fost deja transportat la spital, în urma confruntărilor armate dintre gloata furioasă și înarmată și forțele de ordine. 
UPDATE 22:53 Secretarul general al NATO: rezultatul alegerilor trebuie respectat

UPDATE 22:40
Trupe din Garda Națională au fost trimise la Casa Albă, a precizat o purtătoare de cuvânt citată de Reuters

UPDATE 22:36
O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept in interiorul Capitolului, potrivit a două surse citate de CNN. Sursele nu au putut oferi detalii suplimentare cu privire la circumstanțele împușcării.
UPDATE 22:24: Donald Trump a publicat un nou tweet în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine
UPDATE 22:07: Fostul șef al poliției din DC spune că Trump este responsabil pentru încălcarea legii la Capitoliul SUA.Charles Ramsey, fostul șef al poliției metropolitane din DC, consideră intrarea protestatarilor pro-Trump în Capitoliul SUA „la fel de aproape de o tentativă de lovitură de stat, așa cum nu a văzut vreodată această țară”, potrivit CNN.

UPDATE 22.00: Se trag focuri de armă, potrivit unui reporter HuffPost.



UPDATE 21:58: Biroul vicepreședintelui ales nu va comenta despre locul unde se află Kamala Harris, dar adaugă că este „în siguranță”. Ea urma să participe la certificarea votului în Colegiului Electoral în această după-amiază, potrivit CNN
UPDATE 21:53 Un parlamentar confirmă CNN că etajul clădirii este evacuat. Protestatarii, care au intrat în clădirea Capitolului, ar fi fost auziți lovind la ușile de la etaj.
UPDATE 21:43 Donald Trump le cere partizanilor săi să protesteze pașnic

 

UPDATE 21:40 Poliția Capitolului solicită mai multe forțe de ordine pentru asistență, inclusiv autorități federale (CNN)

 

ACTUALIZARE 21.37 Autoritățile locale din Washington DC au intrat că orașul intră în stare de asediu. Clădirea Capitoliului a fost deja pusă în lockdown.
 
ACTUALIZARE 21.30 Donald Trump a publicat un nou mesaj pe Twitter în care îl critică pe Mike Pence și spune că „nu a avut curajul să facă ce trebuie”.

ACTUALIZARE 21.20 Susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

ACTUALIZARE 20.45 Cu puțin timp înainte de începutul sesiunii comune a Congresului, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că nu își va încălca rolul constituțional pentru a îl ajuta pe Trump. În cadrul unui comunicat adresat colegilor săi din Congres el spune că nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral și că nu are de gând să își depășească rolul formal.

Voturile din primele state, Alabama și Alaska au fost numărate fără obiecții, însă reprezentantul Paul Gosar și senatorul Ted Cruz au formulat prima obiecție, la numărătoarea voturilor din partea statului Arizona, câștigat de Joe Biden. Cele două camere ale Congresului s-au retras pentru a dezbate obiecția, înainte de a vota și a reveni în sesiune reunită pentru a stabili felul în care va continua procedura. 

„Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului.

După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă.

Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite.

Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie”, a scris Mike Pence în comunicat. Vicepreședintele a precizat de asemenea că rolul său este pur ceremonial.

----

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020, Donald Trump s-a rugat de Mike Pence, pe Twitter, să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

Trump susține în mod fals că „statele vor să își corecteze voturile” și face din nou apel la teoriile conspirației pe care le susține cu privire la alegerile prezidențiale din 2020.







Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia