LIVE Vreme rea în aproape toată țara: Cod roșu de ploi torențiale duminică în cinci județe / Un drum a fost acoperit de pământ, gospodării și drumuri inundate

LIVE Vreme rea în aproape toată țara: Cod roșu de ploi torențiale duminică în cinci județe / Un drum a fost acoperit de pământ, gospodării și drumuri inundate

UPDATE Ora 11.04: Dumurul Național 2 este acoperit de ape în zona localității Răcăciuni din județul Bacău.

Primarul comunei, Lucian Cheta, a postat pe Facebook imagini cu drumul acoperit de ape:

UPDATE Ora 11.00: Averse şi descărcări electrice în Capitală duminică şi luni. Temperatura maximă va ajunge la 27 de grade .

UPDATE Ora 10.49: Zeci de gospodării din judeţul Vrancea au fost inundate în ultimele ore din cauza precipitaţiilor abundente şi a depăşirii cotelor de atenţie pe principalele râuri şi mai multe drumuri judeţene sunt închise din cauza apei revărsate pe carosabil sau a prăbuşirii unor poduri, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, relatează Agerpres.

„În judeţul Vrancea, în perioada 19 iunie, ora 20,00 – 20 iunie, ora 9,00, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice aflate sub incidenţa codului roşu hidrologic, 50 de gospodării au fost inundate la Bilieşti, trei persoane au fost evacuate, iar alte 10 s-au autoevacuat. În sprijin se deplasează o autospecială de transport persoane şi victime multiple cu zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani. În comuna Reghiu 20 gospodării sunt izolate. De asemenea, la Tulnici, în satul Lepşa, punctul Streiu, două pensiuni şi 20 de case de vacanţă sunt izolate din cauza surpării unui podeţ, iar în satul Coza 40 de locuinţe sunt izolate rutier, accesul se face doar pietonal. La Vânători, în satul Mirceştii Noi, trei gospodării au fost inundate”, a precizat ISU Vrancea.

Potrivit sursei citate, circulaţia rutieră este închisă pe mai multe artere judeţene. Astfel, pe DN 2N, la km 52 +300, traficul este închis către localitatea Bisoca, judeţul Buzău. Traficul pe DJ 205D – km 21, la ieşire din comuna Paltin spre Spulber, a fost închis de autorităţi pentru a-i feri pe şoferi de pericole. Pe DJ 205D, pe raza comunei Nereju la km 29, pe podul peste Zăbala, circulaţia este restricţionată. DJ 204E este acoperit cu apă, fiind impracticabil între satul Ciuşlea, comuna Garoafa până la satul Mirceştii Vechi, comuna Vânători. Este închis traficului şi DJ 204 D, km 7, în zona Podul Zamfirei, carosabilul fiind acoperit cu apă după ce râul Putna a spart barajul la Bilieşti.

În cursul dimineţii, autorităţile judeţene s-au întâlnit pentru evaluarea situaţiei şi pentru luarea unor măsuri de urgenţă. În urma discuţiilor cu primarii din judeţ, au fost evidenţiate probleme şi în alte localităţi, în special în zonele de munte.

Conform primarului comunei Spulber, Sorin Vulcan, trei gospodării din localitate au fost inundate, cu pagube însemnate. Mai multe drumuri de interes local sunt închise şi sunt podeţe colmatate. Satul Morăreşti, cu circa 10 locuinţe, este izolat, accesul neputându-se face nici măcar pietonal după ce puntea de legătură a fost luată de ape. DJ 205 este închis din cauza apelor revărsate.

În comuna Nistoreşti, sat Herăstrău, s-a prăbuşit podul peste râul Năruja şi 40 de locuinţe au rămas izolate, accesul făcându-se doar pietonal. Potrivit primarului, Teodor Dobre, alte trei poduri mai mici peste râul Năruja se află în pericol de prăbuşire după ce apa a săpat la rădăcina pilonilor.

Probleme sunt şi la Vidra, la vărsarea pârâului Vidra în râul Putna, pe malul stâng, unde au început alunecările de teren încă de sâmbătă seara, iar apa a ajuns în câteva puncte chiar până la gardurile locuinţelor. Puntea de la Tichiriş a fost luată de apă şi o conductă de alimentare cu apă potabilă care venea de la Măgura a fost ruptă de viitură.

Câteva zeci de locuinţe din zona de munte a judeţului au rămas fără energie electrică, dar Electrica estimează că va putea remedia rapid situaţia după retragerea apelor.

UPDATE Ora 10.32: Cincizeci de gospodării din localitatea Vădeni, județul Brăila, care se află sub cod roşu de averse, sunt inundate şi se acţionează pentru scoaterea apei din curţile oamenilor.

„Acţionăm cu două buldoexcavatoare şi cu o vidanjă. Am vorbit şi cu cei de la ANIF să acţioneze pe partea de desecare, dar din cauza faptului că sunt descărcări electrice, se merge mai încet, de teamă să nu se ardă motoarele. Am avut ceva probleme şi în localităţile Pietroiu şi Baldovineşti, dar le-am rezolvat. Plouă foarte mult, iar din şanţuri apa a plecat spre curţile oamenilor. Avem aproximativ cincizeci de curţi inundate. Facem şi noi cât putem, înaintea focului şi a apei nu ai unde să te duci”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Vădeni, Coman Stanca.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ştefan Stoian, a declarat că în localitatea Vădeni ISU intervine cu două motopompe pentru evacuarea apei din gospodarii.

Localitatea Vădeni se află sub cod roşu de averse, care vor depăşi 35-40 l mp şi frecvente descărcări electrice.

UPDATE Ora 10.25: Drumul European 85 a fost acoperit de apă pe sensul spre Adjud, la ieșire din localitatea Răcăciuni, județul Bacău, iar traficul rutier se desfășoară dirijat, pe celălalt sens.

„Pe DN2 (E85) Focșani-Bacău, la kilometrul 257+400 de metri, la ieșire din localitatea Răcăciuni, județul Bacău, din cauza ploilor și a scurgerii apei de pe versanți, carosabilul este acoperit cu apă pe sensul către municipiul Adjud. Traficul se desfășoară dirijat, pe celălalt sens. Se acționează pentru îndepărtarea apei de pe suprafața de rulare”, anunță Centrul Infotrafic.

UPDATE Ora 10.09: Meteorologii au extins avertizarea Cod portocaliu de vreme rea pentru toată partea de est a țării, valabilă până luni la ora 2.00.

Vor fi averse abundente, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 40-50 l/mp şi pe arii restrânse 60-80 l/mp.

„Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi pe alocuri şi în celelalte judeţe din Transilvania”, au mai transmis meteorologii.

De asemenea, până luni dimineaţă, va fi Cod galben în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureş, local în Muntenia, în nordul Olteniei şi la munte.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vijelii şi grindină”, a transmis ANM.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

De luni de la ora 11.00 până marţi la ora 22.00, va fi cod galben în Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în zonele montane.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va menifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

UPDATE Ora 10.05: În Tulcea, o porțiune din drumul județean DJ22 a fost acoperită de pământ, după ce un mal de pământ s-a surpat în urma ploilor abundente.

Prefectul județului, Marcel Ivanov, a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că este vorba despre porțiunea de drum dintre localitățile Văcăreni și Luncavița.

Traficul rutier este întrerupt în zonă, iar prefectul estimează că acesta va putea fi reluat în circa 2 ore.

Circulația este deviată pe ruta DN 22–Măcin-DN 22D- Horia-DN 22F-Nalbant-DN 22A Cataloi-DN22 Tulcea, potrivit Centrului Infotrafic.

UPDATE Ora 9.57: Meteorologii au extins avertizarea Cod roșu de ploi torențiale și pentru județele Bacău și Vrancea.

Sunt vizate localitățile Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Asău, Agăș, Mănăstirea Cașin, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Pârgărești, Palanca, Brusturoasa, Cașin din județul Bacău și Vizantea-Livezi, Câmpuri, Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Reghiu, Nistorești, Paltin, Paulești, Vintileasca, Andreiașu de Jos, Negrilești, Năruja, Valea Sării, Bârsești, Spulber din județul Vrancea.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 35-40 l/mp – în zona avertizată, în ultimele zile, s-au cumulat cantități de apă, în medie, de peste 90-100 l/mp.

UPDATE Ora 9.55: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, duminică dimineaţa, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Tulcea, valabilă în următoarele ore, relatează Agerpres.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 iunie, ora 09:40 – 20 iunie, ora 15:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice Jijila şi Luncaviţa din judeţul Tulcea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul inferior Luncaviţa.

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice, inclusiv pe râurile din Dobrogea, valabile până luni la miezul nopţii.

UPDATE Ora 9.32: Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare Cod roșu de ploi torențiale pentru județele Brăila și Galați.

Sunt vizate localitățile Vădeni și Siliștea din județul Brăila și Braniștea și Șendreni din județul Galați.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 35-40 l/mp – în zona avertizată sau acumulat peste 60-80 l/mp în ultimele 4 ore / frecvente descărcări electrice.

Știrea inițială: Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu de ploi torențiale pentru mai multe zone din județul Tulcea, valabilă duminică dimineața.

Sunt vizate localitățile Isaccea, Jijila, Luncavița, Văcăreni.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 50 l/mp – în zona avertizată sau acumulat peste 50 l/mp / frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Sursa: G4Media

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...