LIVE Ziua audierilor în dosarul lui Dragnea(Care s-a internat de frică). Procesul se apropie cu pași repezi de final

LIVE Ziua audierilor în dosarul lui Dragnea(Care s-a internat de frică). Procesul se apropie cu pași repezi de final

Ziua audierilor în dosarul lui Dragnea(Care s-a internat de frică). Procesul se apropie cu pași repezi de final. Liderul PSD, Liviu Dragnea, si doua dintre directoarele de la Directia de Protectia Copilului din Teleorman, Florea Alesu si Olguta Sefu, ar trebui sa fie audiati astazi de completul de 5 judecatori de la Inalta Curte. Seful PSD nu a venit insa, avocatii sai anuntand ca acesta este internat, motiv pentru care au prezentat documente medicale.

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis ca, luni, sa se administreze toate probele din faza de apel: reaudierea a 3 inculpati si a 5 martori. Practic, dosarul in care Liviu Dragnea contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare ar putea dura doar cateva termene.

Comisarul.ro transmite astazi in format LIVETEXT(via Ziare.com) audierile din acest proces.

15.30: Al doilea martor in procesul lui Dragnea, Dumitru Jenica:

Al doilea martor chemat la audiere este fosta sefa a Serviciului Resurse Umane din DGASPC Teleorman, Jenica Dumitru.

"Mentin toate declaratiile date la DNA, inclusiv cele in calitate de inculpat, in faza de urmarire penala", precizeaza martorul inca de la inceputul marturiei.

Jenica Dumitru spune ca atunci cand a fost numita sefa la Resurse Umane, in noiembrie 2007, i-a spus sefei sale, Floarea Alesu, ca cele doua colege nu vin la serviciu.

"Stiam asta de la doamnele Valerica Neagu si Ioana Peste, care erau angajate la Resurse Umane. Lucram din 2002 din aceasta institutie si auzisem vorbindu-se in institutie ca cele doua salariate nu vin la serviciu, dar informatii mai precise le-am aflat din momentul numirii ca sef-serviciu", explica Jenica Dumitru.

Atunci a fost momentul in care a ridicat problema in fata Floarei Alesu. "Mi-a spus ca se cunoaste aceasta situatie la Consiliul Judetean Teleorman. Nu este treaba mea!, mi-a spus Floarea Alesu, fara a motiva in vreun fel", povesteste martorul.

Se stia ca cele doua persoane lucrau la sediul PSD, iar acesta ar fi fost motivul pentru care nimeni nu reclama lipsa acestora de la serviciu, mai explica martora.

"Toata lumea considera ca domnul presedinte Dragnea stia de situatie si probabil ca era dispozitia dumnealui ca cele doua sa lucreze acolo", explica femeia.

Aceasta afimatie ar fi fost o banuiala a ei, deoarece foarte multi colegi erau membri PSD si le cunoasteau pe cele doua salariate care lucrau la partid.

"O data pe an se punea in discutie organigrama institutiei, prilej cu care Floarea Alesu sustinea ca mergea si discuta cu domnul presedinte al CJ Teleorman si ca acesta afirma ca are cunostinta de aceasta situatie, fara a-mi da explicatii", precizeaza Jenica Dumitru.

Direct, insa, nu stie daca Alesu a discutat cu Dragnea, doar ce i-a spus sefa ei.

Cele doua secretare PSD au fost chiar promovate in functie, in perioada in care au lucrat la DGASPC Teleorman.

"Trebuiau sa indeplineasca conditiile de vechime pentru promovarea de la un grad la altul si sustineau un examen de promovare. Era nevoie ca fisa de evaluare sa fie completata", explica Jenica Dumitru. Ambele secretare PSD s-au prezentat la concursurile de promovare.

Procurorul DNA a sesizat ca sunt unele discrepante in declaratii si o intreaba daca a fost contactata de vreunul dintre inculpati. "M-a sunat doamna Floarea Alesu si mi-a spus ca o sa ma cheme ca martor, doar atat am discutat", a spus Jenica Dumitru.

Femeia a aratat ca isi mentine toate declaratiile date in acest dosar.

In plus ea a aratat ca dupa ce DNA a inceput urmarirea penala in acest dosar, Floarea Alesu i-ar fi cerut sa o cheme pe Anisa Stoica din concediu si sa semneze retroactiv condica de prezenta.

"Cum ati perceput teama generala din institutie, motivul pentru care nu era reclamata situatia celor doua?", a fost inrebarea unuia dintre avocati.

"Am presupus ca nu comentau de frica, si nu de dragul doamnelor Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica. Le era frica sa nu-si piarda locul de munca. Mie personal imi era frica (sic!) ca as putea sa pierd locul de munca daca incerc sa comentez sau sa fac plangeri referitor la aceste doua angajate. Imprejurarea ca ele lucrau la partid m-a determinat ca ele sunt sustinute de conducerea partidului respectiv si-mi era teama. Imi era teama ca oricui i se poate gasi nod in papura si putea fi dat afara", a conchis Jenica Dumitru.

14:56 - Urmeaza audierea martorilor ceruti de DNA.

14:42 - Primul martor audiat astazi este Valerica Neagu, fost referent in cadrul Biroului de Resurse Umane al DGASPC Teleorman. Audierea ei a fost ceruta de Olguta Sefu, fost director in cadrul DGASPC si condamnata in faza de fond al 3 ani cu suspendare.

O femeie batrana, cu parul alb, este obosita de drum si asteptare pe holul Inaltei Curti, iar din acest motiv Valerica Neagu da declaratia pe un scaun, in mijlocul salii de judecata. Este pensionata din 2009. Arata ca isi mentine toate declaratiile date in acest caz.

"Ati spus ca toata Directia cunostea de situatia celor doua angajate, Adriana Botorogeanu si Anisia Stoica. Va refereati si la Olguta Sefu?", vine prima intrebare.

"Da, avand functia de director era imposibil sa nu stie. Eu eram secretar al Colegiului Director din cadrul DGASPC Teleorman. Nu stiu daca problema lor a fost discutata in Colegiu, dar faptul ca ele veneau doar cand se incasa salariul, in perioada in care acesta nu era virat pe card. Veneau cand aveau nevoie de adeverinte, pentru medic, pentru banca si se vedea ca ele doar atunci erau vazute in DGASPC.

Nu am stiut de la inceput ca cele doua nu lucrau, pe parcurs am aflat ca ele nu veneau la serviciu pentru ca erau la partid. Mai exact cred ca lucrau acolo", spune Valerica Neagu.

Ea a aflat de acest lucru atunci cand una din secretarele PSD a venit sa ia o adeverinta de la serviciu: "Cred ca era vorba de Anisa Stoica, voia ceva pentru banca sau pentru copil".

Presedintele Completului de 5 judecatori, Lucia Rog, insista cu o intrebare: De ce era tolerat acest lucru?

"Nu cunosc motivele pentru care lipsa acestor persoane de la serviciu era tolerata de conducerea DGASPC", ridica din umeri pensionara.

Magistratul ii citeste din declaratiile date anterior, in care afirma ca directorii DGASPC le-ar fi spus ca cele doua angajate nu vor veni la serviciu, deoarece vor lucra la PSD Teleorman.

"Mi s-a citit declaratia data in timpul urmaririi penale in care afirmam ca am luat la cunostinta de la directorii institutiei ca cele doua angajate vor lucra la sediul PSD Teleorman si ca angajatii nu aveau curaj sa protesteze fata de aceasta situatie, si arat ca nu-mi aduc aminte sa-mi fi spus mie directorii asta", explica Neagu.

"Din cauza trecerii timpului, nu-mi amintesc cu exactitate tot ce s-a intamplat, insa recitindu-mi fragmente din declaratie, arat ca am afirmat adevarul", insista femeia ca a declarat spus doar adevarul pana in prezent.

Valerica Neagu arata ca nu a avut vreo discutie cu Olguta Sefu despre situatia celor doua angajate si nici nu-si da seama daca stia despre situatia celor doua angajate. Insa, ea crede ca Olguta Sefu stia de situatiei celor doua secretare PSD, prin prisma funciei pe care o avea.

"Eu nu am anuntat pe niciunul dintre directorii institutiei despre situatia celor doua angajate intrucat nu intra in atributiile mele de serviciu", mai spune martorul.

Femeia explica si ca ea a fost cea care, atunci cand lucra, a efectuat mentiuni in cartile de munca, inclusiv ale Adrianei Botorogeanu, Anisei Stoica si Olgutei Sefu.

De ce faceati operatiunile in cartile de munca?, a intrebat procurorul DNA.

"Asta era in atributiile referentului de Resurse Umane in baza dispozitiilor semnate de directorul general", explica Neagu.

14:04 - Liviu Dragnea a lipsit la apelul magistratului asistent, aparatorul acestuia a depus un document medical. "Este internat", a spus avocata Flavia Teodosiu.

In sala de judecata sunt prezenti cei doi inculpati care au anuntat ca vor sa dea declaratii in acest dosar, Florea Alesu si Constantin Claudiu Balaban, si cei 5 martori propusi pentru audiere.

13:53 - Dupa o zi lunga la Inalta Curte, a venit si randul cazului lui Dragnea. Urmeaza sa fie chemati pentru reaudieri martorii.

10:33 - In fata sediului Inaltei Curti s-au adunat cativa protestatari. Manifestatia e intitulata "In Democratie, hotii merg la puscarie".

Protest Dragnea termen Inalta Curte

10:27 - Liviu Dragnea cel mai probabil nu va veni insa luni la audieri, avand in vedere ca social-democratii spun de doua zile ca e internat cu diagnostic de "dubla hernie de disc" si medicii i-ar interzice sa se deplaseze.

Oricum, in sala sunt cei doi avocati ai lui Dragnea si vor avea loc celelalte audieri programate pentru astazi.

10:24 - Cauza lui Liviu Dragnea a fost lasata pentru finalul sedintei de judecata, avand in vedere ca este singurul caz in care astazi se administreaza probe si dureaza mult audierile.

10:33 - In fata sediului Inaltei Curti s-au adunat cativa protestatari. Manifestatia e intitulata "In Democratie, hotii merg la puscarie".

10:27 - Liviu Dragnea cel mai probabil nu va veni insa luni la audieri, avand in vedere ca social-democratii spun de doua zile ca e internat cu diagnostic de "dubla hernie de disc" si medicii i-ar interzice sa se deplaseze.

Oricum, in sala sunt cei doi avocati ai lui Dragnea si vor avea loc celelalte audieri programate pentru astazi.

10:24 - Cauza lui Liviu Dragea a fost lasata pentru finalul sedintei de judecata, avand in vedere ca este singurul caz in care astazi se administreaza probe si dureaza mult audierile.

08:49 - In acelasi timp, astazi, in fata ICCJ, va avea loc un protest "de sustinere a Laurei Codruta Kovesi si a Justitiei Independente".

Manifestatia, intitulata "In Democratie, hotii merg la puscarie", este notificata legal Jandarmeriei, potrivit paginii de Facebook a evenimentului. Pana acum, aproape 200 de persoane si-au anuntat intentia de a participa la protest.

Dragnea, la spital

Liviu Dragnea este internat in spital si cel mai probabil nu vine astazi la Inalta Curte. Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat ca medicii urmeaza sa decida, luni, daca il vor opera pe liderul PSD.

"El ar dori sa nu se ajunga la operatie. Este o dubla hernie si are si o problema la gat. E o chestiune cervicala. Urmeaza ca maine sa primim un raspuns exact. In orice caz, va trebui sa stea la pat in urmatoarele cateva zile obligatoriu", a spus Codrin Stefanescu.

Martorul cheie

Printre martorii citati astazi este si fosta sefa a Resurselor Umane in cadrul DGASPC Teleorman, Jenica Dumitru. Femeia a dat si in faza de fond una dintre declaratiile cheie, care au cantarit in condamnarea liderului PSD.

Jenica Dumitru a explicat ca s-a plans de situatia celor doua secretare PSD sefei sale, Floarea Alesu.

"Mi-a spus ca sa-mi vad de treaba mea si ca domnul presedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, stie de acest lucru. Situatia celor doua o mai discutam in fiecare an, cand faceam organigrama, iar Florea Alesu imi spunea aceleasi lucru, ca nu este treaba mea!", a rememorat Jenica.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

3 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

4 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

5 Rudă: „Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există” / Ea este Denisa, tânăra însărcinată și infectată cu …