LIVE Ziua doi. Jandarmeria, explicații revoltătoare. „Demisii? Pentru ce demisii? Este vorba de conceptul de violență legitimă a statului” VIDEO

LIVE Ziua doi. Jandarmeria, explicații revoltătoare. „Demisii? Pentru ce demisii? Este vorba de conceptul de violență legitimă a statului” VIDEO

Ziua doi. Jandarmeria, explicații revoltătoare. Niciun cuvânt despre violența dementă cu care au acționat. Întrebat dacă vor fi demisii în cadrul Jandarmeriei după violențele de vineri seară, Marius Militaru, purtătorul de cuvânt, a răspuns: ”Pentru ce să fie demisii?Este vorba de conceptul de violență legitimă a statului”.

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au susținut sâmbătă dimineață, într-o conferință de presă, că intervenția de ieri reprezintă ”violența legitimă a statului” și că a fost perfect justificată din cauză că cei din Piața Victoriei au fost avertizați și li s-a spus că trebuie să plece. Șefii din Jandarmerie au spus că nu s-a putut interveni pentru extracția provocatorilor pentru că nu era spațiu și ar fi fost o acțiune riscantă. Ce au spus cănd au fost întrebați de ce au dat cu gaze lacrimogene unde nu erau protestatari violenți: ”nu putem face o delimitare matematică”.

Răspunsul la ultima întrebare din conferința de presă: Demisii? De ce demisii?

Comisarul.ro a transmis, in format LIVE TEXT, explicațiile Jandarmeriei:

 Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane:

- Vreau sa le multumesc cetatenilor care i-au aparat pe jandarmii batuti. Am vazut aseara protestatari care au facut cordon in jurul lor si i-au protejat cu propriul corp. Au fost 455 de raniti.

- Printre persoanele ranite se numara si 55 de jandarmi.

- Jandarmii au avut tunuri de apa si alte mijloace. Interventia noastra de la ora 15.00 a fost pe deplin justificata.

ordinul de intervenție a fost dat de prefectul Capitalei

- jandarmii au fost loviți cu pietre și ulterior, s-a decis intervenția în forță

- 33 de persoane au fost duse la secție, vorbim de opt dosare penale deschise până la această oră

- o singură armă a fost sustrasă, de la colega noastră care a fost pusă la pământ și bătută cu bestialitate

-jandarmii nu-și abandonează camarazii și sunt dispuși să-și dea și propria viață pentru a-i apăra

-au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 17.000 lei, această situație este una preliminară

-mulțumim celor care au înțeles rolul jandarmilor în stradă

-se anunță și astăzi proteste, continuăm să-i avertizăm pe cei care doresc să participe să fie receptivi la ce transmitem noi, pentru că se expun unor riscuri.

-persoanele care doresc să manifeste civilizat să se delimiteze de persoanele violente, să facă pasul înapoi când li se cere acest lucru

- au fost oameni folosiți ca scut de acești huligani

-intențiile noastre au fost clare de la început, că vrem să se rămână într-un cadru civilizat și nu vom tolera orice care pune în pericol siguranța publică

- despre utilizarea gazelor lacrimogene: s-a intervenit gradual. folosirea forței este ultima soluție, am avut echipe de dialog cu oameni pregătiți care au discutat cu oamenii de acolo, le-au explicat cum trebuie să se desfășoare această activitate publică. Pe tot parcursul zilei cei prezenți au fost atenționați la ce se expun dacă rămân.

- cei care au ales să rămână și-au asumat conștient sau inconștient aceste lucruri

- extracția presupune anumite riscuri.

- Toata actiunea noastra de aseara a fost supravegeata de un reprezentant al parchetului militar. Ne dorim ca lucrurile sa ramana intr-un registru civilizat.

- De ce nu au ridicat provocatorii: extracția presupune anumite riscuri. Au fost grupuri compacte în toată masa de manifestanți. Riscurile erau foarte mari. Averau o anumită dinamică a grupului, erau bine organizați.

spre deosebire de februarie 2017, în prmele faze, oamenii obișnuiți nu ne-au creat spațiul necesar, nu s-au delimitat de acele grupuri violente, dacă ar fi fost mai receptivi la ceea ce am spus lor, dacă nu ar fi avut o atitudine provocatoare la adresa forțelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple. În 2017 au făcut un pas în spate, au creat un spațiu.

- au fost informări de la organele statului. pe tot parcursul zilei de ieri au existat schimburi de date, de informații. nu poți îngrădi dreptul unei persoane de a participa la o activitate atât timp cât nu ai toate elementele de a face lucru

-imposibil de a extrage cu penseta un individ dintre alte mii de oameni. Ne-am izbit și de o reticență a oamneilor în ceea ce privește acțiunile noastre

- nu vă spun de câte ori colegii mei au fost huiduiți și împinși când verificau bagajele voluminoase ale unor persoane

- nu mai aveau ce să caute acolo din moment ce am făcut acele somații

- despre faptul că s-au tras gaze lacrimogene unde nu erau manifestanți violenți: nu putem face o delimitare matematică. noi trebuie să apărăm ordinea

- de la începerea activității și până la finalul ei am avut un procuror militar lângă noi care se va pronunța asupra legalității (acțiunilor)

- tot timpul au exista presiuni din partea acestei mulțimi, se arunca cu borduri, cu mobilier stradal. Este vorba de violență legitimă a statului. au fost avertizați, dacă rămâi îți asumi

Demisii? Pentru ce demisii?

 ***************

Jandarmii au folosit ieri masiv gaze lacrimogene, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței. Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți.

Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Pe rețelele de socializare au apărut o serie de înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.

Peste 100.000 de mii de romanii nemultumiti de guvernarea PSD-ALDE au iesit vineri in strada. Protestul a fost initiat de cei plecati in strainatate, carora li s-au alaturat romani din toata tara.

Protestul a fost in mare parte unul pasnic, insa au existat cateva zeci de huligani care au aruncat cu diverse obiecte inspre jandarmi. In loc sa izoleze acesti instigatori, jandarmii au folosit toate dotarile: lacrimogene, sprayuri cu piper, chiar si tunuri cu apa si pistoale de semnalizare. Ba chiar dupa lasarea serii jandarmii calare, insotiti de caini, au intrat printre oameni.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

5 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”