LIVE Ziua în care se bat primele cuie în tronul PSD. Puciștii i-au cerut demisia lui Dragnea. Paul Stănescu a avertizat că OUG pentru amnistie înseamnă dosar penal pentru Dăncilă

LIVE Ziua în care se bat primele cuie în tronul PSD. Puciștii i-au cerut demisia lui Dragnea. Paul Stănescu a avertizat că OUG pentru amnistie înseamnă dosar penal pentru Dăncilă

Ziua în care se bat primele cuie în tronul PSD. Puciștii i-au cerut demisia lui Dragnea. Paul Stănescu a avertizat că OUG pentru amnistie înseamnă dosar penal pentru Dăncilă

Liderii PSD s-au reunit vineri în ședința Comitetului Executiv Național (CEX) pentru a decide dacă Liviu Dragnea mai rămâne sau nu șef al partidului. Dragnea a negociat om cu om înaintea ședinței CEX amenințând cu pierderea guvernării în cazul detronării sale de la șefia partidului.

20.03: Dragnea răspunde punctual la toate acuzațiile din scrisoarea puciștilor

19.49: Liviu Dragnea vorbește acum în ședința CEX

19.21: Anca Alexandrescu, comunicatorul-șef al PSD, le-a adus personal covrigi ziariștilor cre așteaptă de șase ore și jumătate la ședința PSD

18.22: Până la această oră nu a fost deschis subiectul pozei în care Dragnea apare relaxat alături de Kovesi, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid

18.21: “Normal ca trebuie sa fie un vot”, a răspuns Liviu Dragnea vineri într-o pauză scurtă a CEX, când a fost întrebat de ziariști dacă va exista vreun vot la finalul ședinței PSD. Nu e clar însă la ce vot s-a referit Dragnea: un vot pentru susținere sa, un vot pentru susținerea cererilor puciștilor sau un eventual vot pentru excluderea unor puciști.

17.47: Ședința PSD se prelungește, au fost aduse sacoșe cu produse de patiserie și covrigi

17.43: Vicepremierul Paul Stănescu a avertizat în ședința CEX de vineri că premierul Viorica Dăncilă riscă un dosar penal și pedeapsa cu închisoarea dacă Liviu Dragnea o forțează să dea o ordonanță de urgență pentru amnistie.

16: 40 Adrian Țuțuianu a prezentat în CEX cifrele unui sondaj, identice cu cele din scrisoarea anti-Dragnea, potrivit cărora PSD ar fi la 25-30%, potrivit unor surse participante la discuție. Întrebat de liderii PSD cine a făcut sondajul, el nu ar fi spus sursa.

16.18: Paul Stănescu a spus în ședința CEX că s-a vorbit prea mult de amnistie și grațiere și că ar fi trebuit dată în an centenar

16.08: Gabriela Firea i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD în jurul ora 16.00 – surse din CEX

15:40 Până acum au vorbit peste 20 dintre cei 65 de membri ai CEX. Nu a fost cerută nicio demisie și nicio excludere. Ședința s-ar putea prelungi pentru că sunt mulți care vor să ia cuvântul

14.50 A vorbit Viorica Dăncilă. Nu s-a poziționat nici pro, nici contra Dragnea. A spus că dorește să rămână în continuare la șefia Guvernului

14.25 Potrivit unor surse participante la CEX, până acum au vorbit Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu și Rovana Plumb. Nu a fost cerută demisia lui Liviu Dragnea. Cel mai probabil azi nu se va lua nicio decizie, urmând ca un nou CEX să fie convocat pentru săptămâna viitoare

13:45 Participanții la CEX nu au voie cu telefoanele mobile în ședință.

13:25 - O situatie hilara are loc in Parlament. La usile salii in care se desfasoara deja sedinta CEx s-au strans mai multi membri ai organizatiei PSD Mehedinti. Ei sunt suparati ca presedintele lor, Aladin Georgescu, s-a pozitionat in tabara anti-Dragnea, asa ca au venit in Parlament si il asteapta la usa sa-i spuna ca ei il sustin pe Dragnea si acesta este mandatul pe care il are pentru votul in CEx.

13:25 Robert Negoiță, înainte de CEX: “Sper sa nu fie niciun vot. Evident ca sunt de acord cu scrisoarea. Vad 2 variante; să învățăm cu toții o lecție sau să iasă o răsmeriță și pierde toată lumea. De la altă variantă în afara demisiei nu plec”.

13:00  A început ședința CEX. Dragnea a anunțat că nu va cere excluderea niciunuia dintre contestatarii săi.

12:45 Ședința CEX întârzie să înceapă. Liviu Dragnea este încă la el în birou împreună cu Viorica Dăncilă și alte persoane, precum: Carmen Dan, Rovana Plumb, Gabriel Zetea (Maramureș), Claudiu Manda (Dolj), Daniel Florea (Sectorul 5), Daniel Băluță (sectorul 4), Horia Teodorescu (Tulcea), Marian Oprișan (Vrancea), Felix Stroe (Constanța), Ionel Arsene (Neamț), Marius Dunca (Brașov), Olguța Vasilescu și Darius Vâlcov.

12:20 Firea: Cred că miza este excluderea mea și să fie dați afară din Guvern doi miniștri: Paul Stănescu și Tudorel Toader, un ministru care „îl irită pe Dragnea”. „Cred că miza este excluderea mea pentru că am avut curajul, după ce am epuizat toate etapele, să spun că domnul Dragnea nu își mai repsectă angajamentele făcute față de români. Cred că se va propune excluderea mea (...) Miza e să fie dați afară din Guvern doi miniștri care îl incomodează: ministrul Stănescu și Tudorel Toader”, a spus Firea.

12:15 Contestatarii lui Dragnea s-au întâlnit și ei în biroul lui Adrian Țuțuianu: Gabriela Firea, Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu, Ioan Dîrzu, Gabriel Petrea, Marian Neacșu, Mihai Tudose, Robert Negoiță și Rodica Nassar.

12.10: Premierul Viorica Dăncilă a venit la Parlament împreună cu Carmen Dan și Rovana Plumb. ”Voi da mesajul meu în CEX. Așa cum am spus, lucrurile trebuiesc lămurite în CEX”. Apoi a intrat în biroul lui Dragnea.

11:40 - La aceasta ora in biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor au venit peste zece lideri PSD cu drept de vot in CExN al partidului. Mediafax transmite ca printre ei se numara Vasile Gliga (Mures), Felix Stroe (Constanta), Dorel Caprar (Arad), Florin Carciumaru (Gorj), Doina Pana (Bistrita-Nasaud), Gabriel Zetea (Maramures), Adrian Gadea (Teleorman), Bogdan Trif (Sibiu), Marian Oprisan (Vrancea) si Dan Nica (Galati).

11:36 - Liviu Dragnea a ajuns la Parlament, insa nu a dorit sa discute cu jurnalistii: "Vorbim dupa CEx".

Toate informațiile disponibile joi dimineața indică faptul că Liviu Dragnea și-a asigurat majoritatea în ședința CEX, programată să înceapă la ora 12.30. Dragnea a negociat om cu om pentru a-și asigura cât mai multe voturi din cele 65 din CEX. Potrivit surselor  G4Media.ro ar fi promis funcții: ministerul de interne lui Oprișan, postul de vicepremier lui Felix Stroe, conducerea Romsilva președintelui PSD Vâlcea etc. Antena 3, de pildă, postul de propaganda al PSD, care a oscilat între tabere, susține că la această oră Dragnea și-ar fi adjudecat peste 50 de voturi.

Pe de altă parte, meciul nu este încă jucat. Premierul Viorica Dăncilă nu s-a poziționat public. Vicepremierul Paul Stănescu, unul din semnatarii scrisorii anti-Dragnea, a declarat joi seara că a vorbit cu premierul, că i-a propus Vioricăi Dăncilă să accepte funcția de președinte interimar al PSD. Potrivit surselor G4Media, va conta mult cum se va poziționa în CEX premierul Dăncilă, mai ales că argumentul suprem al liderului PSD este că dacă va fi schimbat partidul riscă să piardă guvernarea. Dragnea promite și împarte funcții, însă resursele și puterea de decizie sunt totuși la șeful guvernului.

11:10 – Marian Oprișan, vicepreședinte PSD și președintele organizației Vrancea, membru CEX (atac la Firea, lasă de înțeles că e pro-Dragnea): Normal e să vorbim în interiorul partidului. Știți că nu mor de dragul lui Dragnea. Întotdeauna ce am avut de spus am spus în interiorul partidului. Nu poți să vii peste noapte, după ce n-ai deschis gura în organismele statutare și în CEX și să scrii o scrisoare, să te adresezi membrilor PSD, cu probleme interne dintre care multe nu au legătură cu realitatea. Se va încheia pe bază de principii democratice: minoritatea se supune majorității. Majoritate va decide azi. Dacă introduci o criză în partidul de guvernare trebuie să te gândești și la cursul euro și la altele. Este cel mai grav atac la adresa PSD din istoria partidului. Eu am un jurământ față de cetățenii din Vrancea pe care-i iubesc foarte mult și nu voi accepta nicio funcție în această perioadă.

11:05 – Surse: Rovana Plumb și Carmen Dan au fost trimise vineri dimineață de Liviu Dragnea să o convingă pe Viorica Dăncilă să nu se alăture taberei puciștilor

11:00 – Mai mulți lideri de organizații județene PSD, printre care Felix Stroe (Constanța), Ionel Arsene (Neamț), Marius Dunca (Brașov) sunt în acest moment în biroul lui Liviu Dragnea de la camera Deputaților. Toți trei și-au anunțat ieri susținerea pentru rămânerea lui Dragnea la șefia PSD

10:40 – Câțiva membri ai organizației de pensionari a PSD s-au strâns în fața sediului central al partidului din Kiseleff pentru a-și manifesta susținerea față de Liviu Dragnea. Organizația a anunțat că liderul său, membru CEX, va vota pentru rămânerea lui Dragnea la șefia PSD.

10.50 Vicepreședintele PSD pe regiunea de Nord-Vest, Doina Pană, a declarat că 18 din 22 de voturi, aferente zonei Transilvaniei, vor merge către Liviu Dragnea în ședința CExN de vineri.

10:16 Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea ar fi promis în timpul negocierilor funcții de miniștri și locuri pe lista pentru europarlamentare pentru cei care îl vor susține.

10:10 Organizația de Femei a PSD condusă de Rovana Plumb, membru CEX (pro-Dragnea): apel la unitate și la încetarea  imediată a atacurilor împotriva PSD și a conducerii sale.

10:00 Victor Negrescu, membru CEX (atitudine neutră): face un apel la “raţiune şi unitate” în PSD, înaintea Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii, menţionând că principala preocupare a partidului trebuie să fie “actul de guvernare”.

9.30 Liviu Dragnea, i-a promis baronului de Vrancea, Marian Oprișan, șefia ministerului de interne la schimb cu susținerea în CEX, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. 

9.00 Antena 3 anunță pe surse că Liviu Dragnea și-a asigurat deja o largă majoritate în CEX, din cele 60 de voturi, și va câștiga în fața dizidenților. Ședința este programată să înceapă la 12.30.

Premierul Viorica Dăncilă nu s-a poziționat public până la această oră.

Liderii PSD se reunesc vineri în ședința Comitetului Executiv Național (CEX) pentru a decide dacă Liviu Dragnea mai rămâne sau nu șef al partidului.

Dragnea a negociat om cu om înaintea ședinței CEX amenințând cu pierderea guvernării în cazul detronării sale de la șefia partidului. Acesta este mesajul-cheie pe care apropiații liderului PSD au încercat să-l transmită pe tot parcursul zilei de joi: sperietoarea pierderii guvernării. Vineri dimineața, scrisoarea anti-Dragnea care îi are printre semnatarri pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx, din cei peste 60.

Joi seară, mai multe filiale ale partidului şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Arad, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Constanţa.

Liderul PSD promite funcții în schimbul susținerii la CEX-ul de vineri: lui Felix Stroe de la Constanța i-ar fi promis funcția de vicepremier ocupată în acest moment de Paul Stănescu. Ar fi posibil ca Stroe să-și retragă semnătura de pe scrisoarea celor trei, dar n-ar fi exclus ca liderul PSD Constanța să meargă acolo unde simte că este puterea, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Liderului PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, i-ar fi promis șefia Romsilva, actualul șef urmând să fie schimbat.

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Cuvintele sunt de prisos...