LIVETEXT Brexit, ZIUA DECISIVĂ/Tabăra „In” și-a recăpătat avansul

LIVETEXT Brexit, ZIUA DECISIVĂ/Tabăra „In” și-a recăpătat avansul

Referendumul in cadrul caruia britanicii urmeaza sa se pronunte daca raman sau nu in Uniunea Europeana are loc joi. Pe buletinele de vot, cetatenii britanici trebuie sa raspunda la intrebarea: "Ar trebui ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana sau sa paraseasca UE?". Primul ranspuns pentru care pot opta britanicii este "sa ramana in UE", iar cel de al doilea "sa paraseasca UE". Ultimul sondaj arata un avans de doua procente (51% fata de 49%) al celor care doresc ramanerea in Uniunea Europeana.

Urnele s-au deschis la ora 6:00 GMT si se inchid la ora 21:00 GMT, iar primele rezultate sunt asteptate pe 24 iunie, intre orele 1:00 si 3:00, potrivit Reuters.

La referendum sunt asteptati sa se pronunte in total 46 de milioane de cetateni britanici care locuiesc in Marea Britanie si in tari din Comunitatea Natiunilor - state independente , dar si foste colonii britanice, precum si cetateni britanici care locuiesc in afara tarii.

LIVETEXTE cele mai importante momente ale zilei:

Ora 9.20: David Cameron pledeaza pentru mentinerea Marii Britanii in UE. El s-a alaturat fostilor premieri Gordon Brown si John Major in campania pentru ramanerea tarii in UE si i-a indemnat pe britanici sa respinga "neadevarurile" sustinute de eurosceptici in campanie si sa puna "locurile de munca si economia pe primul plan". (Guardian)

Ora 9.00: S-au deschis sectiile de vot. Sa tinem pumnii pentru o decizie inteleapta

Ora 9.00: Sec. gen. NATO: Ramanerea Marii Britanii in UE e esentiala pentru combaterea terorismului (Guardian)

01:20 MB: Tabara "In" si-a recapatat avansul inaintea referendumului asupra UE (sondaje YouGov, ComRes)

Tabăra "In" conduce asupra "Out" cu 51%, față de 49%, respectiv, după un calcul al prezenței la vot și intervievarea persoanelor care au răspuns inițial "nu știu" cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter. Un sondaj anterior YouGov pentru The Times punea "Out" înainte, amintește Reuters, citata de Agerpres.

01:00 Brexit: Analiza sondajelor arată pentru "In" un ușor avans (JP Morgan) (Agerpres). Banca de investiții JP Morgan a declarat că analiza sa a recentelor sondaje privind referendumul asupra apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană arăta pentru tabăra "In/Remain" - pentru a rămâne în UE - un ușor avans miercuri, cu o zi înainte ca britanicii să meargă la urne, informează Reuters.






Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...