LIVETEXT Tentativă de lovitură de stat EȘUATĂ în Turcia: 265 de morți si 1.440 de răniți/ 2745 de JUDECĂTORI și PROCURORI ARESTAȚI

LIVETEXT Tentativă de lovitură de stat EȘUATĂ în Turcia: 265 de morți si 1.440 de răniți/ 2745 de JUDECĂTORI și PROCURORI ARESTAȚI

Tentativa de lovitura de stat care a avut loc in noaptea de vineri spre sambata in Turcia a esuat. Cetatenii fideli lui Recep Erdogan au iesit in strada, la indemnul acestuia, pentru a-l sustine dupa ce liderul turc a denuntat o tentativa de lovitura de stat organizata de o factiune a armatei. Cel putin 265 de oameni si-au pierdut viata in confruntarile dintre fortele fidele lui Erdogan - armata si civili - si rebelii anti-guvernamentali, iar 1.440 au fost raniti. Cea mai mare parte a liderilor care au organizat puciul s-au predat sau au fost capturati, iar cativa au fost ucisi in confruntari. Turcia a anuntat deja ca ia in calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru pedepsirea celor responsabili, in timp ce Angela Merkel a cerut ca acestia sa fie tratati "respectandu-se regulile statului de drept". Premierul turc Binali Yildirim a facut o declaratie extrem de dura la adresa SUA, afirmand ca "orice tara care il adaposteste pe clericul Gulen (principalul inamic al presedintelui turc, aflat in exil in SUA - n.red.) nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia". MAE roman a anuntat ca nu sunt romani printre victime. 261 de cetateni romani aflati in Turcia urmeaza sa fie repatriati ci doua avioane umanitare Tarom.

----------------------------------------

Urmariti LIVETEXT evenimentele zilei:

21:38 2745 de judecatori si procurori, arestati dupa tentativa de puci - postul de televiziune NTV, citat de Reuters.

21:24 Oamenii au inceput sa se adune pe strazile si in pietele din Ankara, transmite corespondentulThe Guardian din oras.

Atmosfera este una plina de viata. Piata este rosie de la steagurile afisate de manifestanti iar acestia sarbatoresc esecul puciului.

Acestia scandeaza "martirii nu vor muri, tara nu va fi divizata", si "Allah este mare".

21:19 Clericul musulman Gulen spune ca este posibil ca tentativa de puci din Turcia sa fi fost o inscenare (Reuters)

21:08 Cursa TAROM RO 264 a decolat de pe Ataturk si aduce in tara 134 de pasageri. Printre ei cazuri umanitare si 4 copii olimpici, informeaza Agerpres.

20:47 Erdogan, ca raspuns la strigatele multimii care cere reintroducerea pedeapsei cu moartea: Aceste solicitari ar putea fi discutate in parlament

20:42 Mesajul lui Erdogan catre Obama: Fie il deportati pe Gulen, fie ni-l dati noua (Reuters)

20:09 Ambasada mericana la Ankara a confirmat ca a fost taiata alimentarea cu electricitate a bazei militare Incirlik, unde sunt stationati militari ai coalitiei coordonate de SUA care participa la operatiunile antiteroriste din Irak si Siria.

Toate operatiunile militare desfasurate la baza Incirlik au fost oprite. Turcia si-a inchis spatiul aerian si nu eprmite accesul niciunui avion militar.

19:58 Premierul turc Yildirim reitereaza apelul catre populatie sa ramana pe strazi pentru ca evenimentele inca nu s-au incheiat (Reuters)

19:50 Comandantul Armatei a III-a, retinut. Este acuzat de tradare

Comandantul Armatei a III-a Erdal Ozturk a fost retinut de autoritatile turce dupa tentativa esuata de lovitura de stat desfasurata vineri noaptea, informeaza Reuters. Acwsta este acuzat de tradare

19.40: Ministrul turc al Aparararii: Este prea devreme pentru a putea spune ca amenintarea puciului a fost eliminata complet (Reuters)

19.38: Surse din Guvernul de la Atena au declarat pentru un colaborator Der Spiegel din Grecia ca nu s-a ajuns la nicio intelege intre Grecia si Turcia cu privire la extradarea celor 8 militari. Potrivit surselor, solicitarile de azil vor fi procesate repede dar in conformitate cu legea, scrie The Guardian.

19.31: Un soldat rebel turc a fost decapitat de sustinatorii guvernamentali in confruntarile din noaptea de vineri spre sambata, scrie The Independent.

19.24: Un membru al Curtii Constitutionale turce, Alparslan Altan, retinut de autoritati  (CNN Turk)

Politia turca l-a retinut sambata pe Alparslan Altan, membru al Curtii Constitutionale si cea mai importanta figura judiciara dintre numeroasele persoane retinute dupa tentativa esuata de puci, informeaza CNN.

19.24: Un membru al Curtii Constitutionale turce, Alparslan Altan, retinut de autoritati (CNN Turk)

19.18: Comandantul Armatei a II-a, retinut dupa tentativa de puci (Anadolu)

18.41: Cei 8 soldati turci care au fugit in Grecia si au cerut azil politic vor fi repatriati, anunta ministrul de Externe al Turciei. (Reuters)

18.14: Sute de oameni fluturand drapelul national turc s-au adunat in fata cladirii Parlamentului din Ankara pentru a protesta fata de tentativa de puci, in timp ce legislatorii se pregatesc sa tina o sesiune extraorinara, transmite Associated Press.

16.50: Angela Merkel face apel sa se puna capat "varsarii de sange" din Turcia. (Reuters)

16.44: Activitatea este blocata la baza militara Incirlik din sudul Turciei, folosita si de trupe NATO, unde a fost taiata energia electrica. Baza este sigilata. Situata in sudul Turciei, baza Incirlik este folosita de trupele NATO care supravegheaza activitatea Statului Islamic. Recent, Recep Erdogan a starnit controverse prin intentia sa de a permite militarilor rusi care lupta impotriva ISIS sa foloseasca baza militara.

16.38: Barack Obama analizeaza sambata situatia din Turcia impreuna cu membrii Consiliului National pentru Securitate de la Casa Alba si cu echipa de politica externa, reuniti de urgenta. (Reuters)

16.00: 131 de cetateni romani aflati in Turcia vor fi repatriati astazi cu o cursa Tarom care va pleca din Bucuresti spre Istanbul la ora 16:25 si a carei plecare din Istanbul spre Bucuresti este preconizata pentru ora 18:35, anunta Ministerul Afacerilor Externe.

15.48: 265 de morti si 1.440 de raniti, cel mai recent bilant. (AFP)

15.20: Washingtonul invita autoritatile turce sa "prezinte probe" impotriva predicatorului turc Fethullah Gulen, aflat in exil in SUA si acuzat de presedintele si premierul turc ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat. (AFP)

14.47: Grecia va analiza cererile de azil depuse de cei 8 militari turci care au fugit in tara vecina la bordul unui elicopter. Anterior, Turcia ceruse extradarea acestora. (Reuters)

14.42: Echipa Concordia Chiajna, blocata intr-un hotel din Istanbul. (Digi 24)

14.32: Turkish Airlines anunta ca isi reia zborurile

Cursele Turkish Airlines si-au reluat programul de zbor incepand cu ora 11:00 GMT (14:00 ora Romaniei), a anuntat presedintele companiei pt CNN Turk. Compania aeriana a anulata 32 de zboruri sambata si a modificat traseul pentru alte 35.

14.07: Turkish Airlines a anulat cursa Ataturk-Otopeni, care urma sa aterizeze la Bucuresti la ora 20:10 (Mediafax).

14.04: Stramtoarea Bosfor, inchisa noaptea trecuta din motive de securitate, a fost redeschisa. (Reuters)

13.44: Jens Stotenberg, secretarul gerenal al NATO, saluta "sustinerea puternica" a poporului turc si a partidelor pentru democratie. (AFP)

13.35: Surse militare grecesti: O grupare anti-guvern de la baza navala turca Golcuk a preluat controlul asupra unei fregate. Seful flotei turce, luat ostatic (Reuters)

13.24: 8 persoane aflate la bordul unui elicopter militar turcesc au fost arestate in Grecia, Turcia a cerut extradarea lor. (Reuters)

13.14: 20 de lideri ai rebelilor care au complotat sunt morti, 30 raniti, anunta premierul Binali Yildirim.

12.55: Rusia suspenda zborurile de pasageri catre Turcia, la ordinul lui Vladimir Putin. (agentia TASS)

12.49: Turcia ia in calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru pedepsirea autorilor tentativei de puci. (premierul Yildirim)

12.46: Premierul Turciei Yildirim, declaratie dura la adresa Statelor Unite: O tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia. (Reuters) Remintim ca Recep Erdogan l-a acuzat voalat pentru tentativa de lovitura de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul inamic al presedintelui turc, exilat in SUA.

12.42: Moscova: Tentativa de lovitura de stat din Turcia sporeste amenintarea la adresa stabilitatii regionale si internationale. (AFP)

12.32: Bilantul confruntarilor a crescut la 161 de morti si 1.440 de raniti.
12.31: 2.893 de militari turci, retinuti dupa tentativa de puci - premierul Yildirim. (Reuters)
12.24: Premierul Turciei: Natiunea noastra a dat cel mai bun raspuns terorismului. (Reuters)
12.18: Situatia dupa lovitura de stat este "90% sub control", insa unii ofiteri ai armatei sunt tinuti in continuare ostatici de rebeli - Ömer Çelik, ministrul turc al afacerilor europene.
12.10: MAE roman: Traficul prin toate punctele de control ale frontierei turco-bulgare a fost redeschis.
12.03: Numerosi civili turci sunt in continuare in strada, la indemnul lui Recep Erdogan, care le-a cerut sa ramana in alerta

11.58: Spatiul aerian din nord-vestul Turciei (regiunea Marmara), inchis zborurilor civile, se redeschide la ora 18:05 GMT - agentia de stat Anadolu.

11.23: O alta incercare de revolta poate izbucni oricand - Presedintia turca pe Twitter.

11.12: Tarom anunta ca ia in calcul anularea zborului de la 16:25 catre aeroportul Ataturk din Istanbul. (Agerpres)

11.04: MAE roman le recomanda turistilor sa mentina legatura cu operatorii de turism prin intermediul carora au achizitionat biletele, in vederea stabilirii coordonatelor privind reintoarcerea in tara. MAE precizeaza ca face toate demersurile sa fie in contact cu autoritatile turce si bulgare cu responsabilitati in domeniul transportului aerian si terestru si va reveni cu detalii imediat ce vor exista clarificari privind situatia transportului terestru.

11.01: Televiziunile apropiate de presedintele Erdogan difuzeaza imagini cu liderii puciului predandu-se.

10.58: Celula de criza constituita la nivelul MAE roman mentinute contactele cu companiile de zbor care opereaza pe relatia cu Turcia. Unele dintre companiile aeriene au reluat zboruri spre rutele catre Antalya si Bodrum. Pentru informatii actualizate privind cursele Tarom, li se recomanda cetatenilor romani sa acceseze si pagina de Facebook a companiei Tarom.

10.54: Initiatorii tentativei de lovitura de stat, ofiteri de rang inalt, dar si simpli militari, se predau in numar tot mai mare si sunt arestati. (presa turca)

10.52: MAE roman anunta ca doua echipe consulare mobile din cadrul ambasadei Romaniei la Sofia se deplaseaza la doua dintre cele mai uzitate puncte de frontiera terestra cu Turcia - Malko Tarnovo/Derekoy si Kapitan Andreevo/Kapikule, fiind pregatite sa ofere sprijin in functie de evolutia situatiei din teren.

10.50: Fortele loiale lui Erdogan lupta sambata pentru a elimina "ultimele ramasite" ale tentativei de lovitura de stat. (Reuters)

10.40: Klaus Iohannis: "Turcia, partener strategic al Romaniei si aliat in cadrul NATO. Stabilitatea tarii pe baza respectarii democratiei, importanta pentru securitatea regionala, europeana si internationala."

10.33: Masuri de securitate sporite la Ambasada Turciei din Bucuresti. (Digi 24)

10.16: Recep Tayyip Erdogan pare sa fi preluat controlul dupa tentativa de lovitura de stat sangeroasa initiata, cel mai probabil, de o factiune a armatei. Rebelii s-au luptat toata noaptea cu fortele fidele lui Erdogan si cu civili iesiti in strada in sprijinul presedintelui Turciei, in urma apelului acestuia. (AFP)

9.58: 90 de morti si 1.154 de raniti in urma confruntarilor. (agentia turca Anadolu)

9.50: Dacian Ciolos: "Singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept."

9.45: Parlamentul Turciei, reunit in sedinta extraordinara. (AFP)

9.40: 1.563 de mlitari arestati in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat. (Reuters)

Surse guvernamentale au dezvăluit pentru revista Q Magazine, încă de la ora 2 în noaptea de vineri spre sâmbătă, numele a patru ofițeri  de rang  înalt care au condus lovitura militară, care erau deja arestați.

Aceștia sunt: Generalul Muharrem Kose, Colonelul Mehmet Oguz Akkus, Maiorul Erkan Agin, Locotenent colonel Dogan Uysal.

9.17: Ministerul roman al Afacerilor Externe: Nu se inregistreaza victime sau raniti in randul cetatenilor romani aflati in Turcia.

Imagini cu impact emoțional deosebit din Ankara

 Omer Celik, negociatorul Turciei la UE, a postat pe Twitter fotografii care arată pagubele produse Parlamentului turc.

„Țara noastră a fost ținta unui atac mișelesc, care arată trădare față de țară, de uniforme și de moral. Răspunsul necesar a fost arătat inamicului și continuă să fie arătat”, a mai spus acesta.

9.14: Aeroporturile din Ankara si Istanbul sunt deschise.

9.12: Sediul serviciului de informatii din Turcia a fost atacat noaptea trecuta. (Reuters)

9.07: La Istanbul si Ankara continua confruntarile dintre rebeli si fortele loiale lui Erdogan si se aud in continuare focuri de arma. (presa turca)

9.02: Dintre cei 60 de morti in confruntarile din Istanbul si Ankara, majoritatea sunt civili (The Telegraph)

8.53: Seful statului major al armatei turce, care fusese rapit in timpul loviturii de stat, a fost salvat.

8.50: Angela Merkel si Donald Tusk il sustin pe Erdogan si cer restabilirea rapida a ordinii constitutionale. SUA se declara ingrijorata de tentativa de lovitura de stat intr-o tara membra NATO. Barack Obama si John Kerry au vorbit la telefon si i-au oferit sprijinul lui Erdogan.

8.48: Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania: Nu sunt turisti romani printre victime. (Digi 24)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”