Livezeni 1980, catastrofa care a zguduit România comunistă. Ce spunea Ceaușescu despre zecile de victime ale tragediei

Livezeni 1980, catastrofa care a zguduit România comunistă. Ce spunea Ceaușescu despre zecile de victime ale tragediei

Astăzi s-au împlinit 44 de ani de la cel mai cumplit accident minier din ultima jumătate de secol. Peste 50 de oameni au murit atunci în Mina Livezeni, după explozie produsă în subteran.

Comemorare la mina Livezeni. Adevărul.

Comemorare la mina Livezeni. Adevărul.

În 29 noiembrie 1980, două explozii succesive în subteran au dus la moartea a 53 de mineri, salvatori minieri şi militar i în termen care lucrau în Mina Livezeni din Petroșani, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite.

Accidentul cu cele mai multe victime din ultima jumătate de secol

Victimele celui mai grav accident minier petrecut în ultima jumătate de secol în România au fost comemorate, vineri, la Mina Livezeni, de angajații din minerit, foști mineri și oficialitățile din Hunedoara.

În seara de 29 noiembrie 1980, a avut loc o explozie în subteranul minei de cărbune din Valea Jiului în timp ce zeci de mineri se aflau la lucru. Autoritățile și salvatorii minieri s-au mobilizat în ajutorul victimelor accidentului, însă cei care au intrat în subteran pentru a evacua victimele au fost victimele altei explozii. Catastrofa a produs moartea a 53 de oameni și rănirea altor aproape 80.

Vestea sumbră a tragediei de la Livezeni a făcut înconjurul lumii. Nicolae Ceaușescu a transmis condoleanțe familiilor, susținând însă că minerii scăpați cu viață au avut numai cuvinte de laudă despre regimul comunist.

Minerii și-au comemorat ortacii, victime ale catastrofei din 1980. ADEVĂRUL

Minerii și-au comemorat ortacii, victime ale catastrofei din 1980. ADEVĂRUL

„M-a impresionat foarte mult o scrisoare primită de la 12 mineri care au fost accidentaţi în gravul accident de la Livezeni, în Valea Jiului. În această scrisoare, pe care acești muncitori o trimit din spital, mulţumesc din inimă, cum spun ei, conducerii de partid şi de stat, care a înţeles situaţia lor grea şi le-a venit din primul moment în ajutor”, declara Nicolae Ceaușescu, într-un discurs în zilele care au urmat tragediei.

Condițiile de lucru, abominabile

În realitate, condițiile de lucru în mina Livezeni erau cumplite, dar despre acest lucru puțini minieri aveau curajul să vorbească. Unii au făcut-o în primele zile după Revoluție.

„Condiţiile de lucru din mina Livezeni sunt abominabile. Prin galeriile strâmte, sufocate de maşinării abandonate şi de cablurile electrice atârnate, echipamentul este transportat cu mâinile. Este prea întuneric pentru a verifica nivelul metanului, prea fierbinte şi prea mult praf negru de cărbune pentru a putea respira normal şi adesea prea strâmt pentru a putea sta în picioare. Un miner trece potincindu-se şi murmurând un „noroc bun” către colegii săi. „Deciziile noastre de aici sunt o problemă de viaţă şi de moarte” spune unul dintre ei, în timp ce banda transportoare de sub el porneşte fără avertisment”, informau jurnaliştii publicaţiei britanice „The Observer”, după ce au vizitat mina Livezeni în 1990.

Monumentul victimelor catastrofei din 1980. ADEVĂRUL

Monumentul victimelor catastrofei din 1980. ADEVĂRUL

Zeci de oameni își piedeau viețile anual, în anii ‘80, în minele de cărbune „90 de oameni şi-au pierdut vieţile în ultimul an în minele din Valea Jiului”, informau în iunie 1990, jurnaliștii britanici Victoria Clark şi Nick Thorpe,

Cine a fost vinovat pentru tragedie

Ancheta dispusă imediat de guvernul comunist a durat jumătate de an, iar primele concluzii au fost prezentate în mai 1981.

Mina Livezeni. Foto: Cronicavj.ro

Mina Livezeni. Foto: Cronicavj.ro

„Accidentul s-a produs pe fondul unor grave încălcări ale normelor tehnice și tehnologice de exploatare în subteran a cărbunelui, precum și a celor de protecție și disciplină a muncii. Acumulările periculoase de metan au fost posibile datorită faptului că, la punerea în funcțiune a unui abataj frontal, s-a modificat soluția din proiectul aprobat, fără a se elabora un nou proiect de aeraj și fără a se executa lucrările care să asigure debitul de aer necesar pentru prevenirea și diluarea acestor acumulări. De asemenea, s-a montat în subteran, contrar normelor de tehnica securității, un cablu electric fără decuplare automată în caz de defecțiune. Acest cablu s-a deteriorat și a produs scântei electrice care au aprins metanul, declanșând explozia”, informa comisia de anchetă.

Șefii minei au fost eliberați din funcții, unii dintre ei fiind puși sub urmărire penală, iar conducerea combinatului minier din Valea Jiului, dar și funcționari din ministerele Muncii și Minelor, Petrolului și Geologiei au fost sancționați.

Experţii economici citaţi occidentali afirmau că industrializarea rapidă şi utilizarea muncitorilor necalificaţi au avut ca rezultat o rată ridicată a accidentelor în centrele miniere din România secolului XX.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Estimările privind procentele partidelor, valabile pentru ora 19.00

2 Încep să apară numele „șefilor de pluton” din „armata” lui Georgescu?

3 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Cum arată ierarhia partidelor după numărarea voturilor din peste 20% dintre secțiile de votare

4 VIDEO Călin Georgescu, declarație de ultima oră

5 Așa o fi? / Scenariu exploziv! Telefonul care a schimbat soarta României / De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta