Livia Stanciu: Un magistrat adevărat nu are voie să-și exprime un punct de vedere cu privire la o cauză în derulare

Livia Stanciu: Un magistrat adevărat nu are voie să-și exprime un punct de vedere cu privire la o cauză în derulare

Un magistrat adevărat nu are voie să își exprime un punct de vedere cu privire la o cauză aflată în derulare, indiferent de etapa procesuală, a afirmat marți președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Livia Stanciu.

"Un magistrat adevărat nu are voie să-și exprime un punct de vedere cu privire la o cauză în curs de derulare, indiferent de faza în care se află acel proces. (...) Magistratul, conform legii, își exprimă acel punct de vedere prin hotărârea judecătorească pe care o pronunță sau în timpul cercetării judecătorești, răspunzând (...) punctual, prin dispozitivul încheierilor pe care le pronunță, diverselor excepții, cereri (...) care sunt invocate de către părțile din doar. Nimic în afara cadrului procesual prevăzut de lege", a declarat Livia Stanciu la ieșirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

În opinia sa, o atitudine rezervată și obiectivă ar trebui să aibă și celelalte categorii de cetățeni atunci când discută în spațiul public aspecte privitoare la dosare care încă nu au fost soluționate.

"Ceea ce mi-aș dori eu este ca și alte profesii sau chiar și analiști politici, reprezentanți ai mass-media, parlamentari, să împrumute din această atitudine pe care o au, eu spun într-o proporție covârșitoare, magistrați din această țară, respectiv să nu se transmită publicului larg informații trunchiate, amputate, scoase din context, ci pur și simplu, dacă tot vor să-și exprime un punct de vedere, acel punct de vedere să fie exprimat cu respectarea dispozițiilor legale, interpretând legea cu foarte multă bună-credință. Nu avem niciunul dintre noi dreptul să denaturăm, într-o formă sau alta, adevărul, sau să-l ducem într-un registru speculativ", a precizat șefa ÎCCJ.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”