Liviu Avram: Iordache este un tăntălău

Liviu Avram: Iordache este un tăntălău

Liviu Avram: Iordache este un tăntălău.

Ce a scris pe Facebook respectatul jurnalist:

„Florin Iordache dovedește, o dată în plus, cât este de tăntălău: vrea un control anterior al CCR și asupra întrebării de la referendumul consultativ al președintelui. Chipurile, ca să nu mai avem întrebări neconstituționale.

În primul rând, CCR a stabilit că președintele are libertate totală de a stabili care e problema de interes național supusă referendumului și cum să sune întrebarea. Pentru asta, președintele are o răspundere pur politică.

Să zicem că un președinte convoacă un referendum și întreabă poporul dacă e de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea. Iar poporul răspunde majoritar DA.

Asta nu înseamnă că de a doua zi avem pedeapsa cu moartea. Pentru asta, trebuie modificat fie Codul penal, fie Constituția. Abia din acest moment intră în joc Curtea Constituțională.

Dacă se modifică Codul penal, atunci modificarea este neconstituțională, câtă vreme Constituția interzice pedeapsa cu moartea. Dacă se modifică Constituția, modificarea este iarăși neconstituțională, pentru că depășește limitele revizuirii. Deci Curtea intervine asupra unui act cu forță obligatorie (Cod penal sau lege de revizuire a Constituției), nicidecum asupra unei întrebări consultative.

Prin urmare, întrebarea în sine nu are cum să fie constituțională sau neconstituțională, ci doar actul prin care răspunsul la aceasta este implementat.

Dar trebuie să te cheme Florin Iordache ca să nu înțelegi asta. Urechiști din ăștia au inundat incinta, așa încât ai senzația că au devenit majoritari. În mâna lor, știința Dreptului a ajuns ca o praștie de pe centură, pe care o poștesc între ei după cum au chef. Din păcate, participă la chermeză și oameni care păreau să fi făcut școala la timp.”

 Florin Iordache a depus o inițiativă de modificare a legii referendumului prin care îl obligă pe președintele României să întrebe CCR dacă întrebările pe care vrea să le supună consultării populare respectă legea fundamentală

 Deputatul PSD Florin Iordache a depus vineri la Parlament o inițiativă de modificare a legii referendumului prin care îl obligă pe președintele României să solicite controlul Curții Constituționale asupra întrebărilor pe care vrea să le pună la referendum.

Proiectul a fost depus de Iordache la o zi după decizia CCR prin care au fost respinse inițiativele legislative de revizuire a Constituției, depuse de Putere și de Opoziție în urma referendumului din 26 mai. Curtea e decis, cu unanimitate de voturi, că nu pot fi interzise prin Constituție amnistierea și grațierea infractorilor condamnați pentru corupție, deoarece ar fi suprimată demnitatea umană și principiul egalității.

Propunerea concretă a lui Florin Iordache:

La articolul 11 (al legii 3/2000), după alineatul (1), se introduce un nou alineat, aineatul (11), cu următorul cuprins:(11) – Înainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, președintele României solicită Curții Constituționale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii prevăzute de art. 152, alin. (2) coroborat cu art. 1, alin (3) și art. 16 din Constituție

Cum explică Iordache inițiativa legislativă:

Prezenta modificare se consideră impedios (sic!) necesară având în vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat că o interdicție constituțională prestabilită în privința vocației cetățenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracțiuni de a beneficia de amnistie sau grațiere încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană, valoare supremă a statului român.

Curtea Constituțională a explicat joi motivele pentru care a respins inițiativele legislative prin care se propunerea interzicerea, prin Constituție, a amnistiei sau grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, susținând că măsura ar încălca principiul egalității și ar echivala cu o suprimare a demnității umane.

Decizia a fost luată cu unanimitatea celor opt judecători prezenți. A absentat Simina Tănăsescu, fosta consilieră pe probleme constituționale a președintelui Iohannis, numită de acesta în funcția judecător CCR. Tănăsescu și-a preluat mandatul în luna iunie.

”Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”, se arată în minuta Curții Constituționale


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina