Liviu Luca, cercetat într-un nou dosar pentru un prejudiciu de un milion euro cauzat Petromservice (rechizitoriu)

Liviu Luca, cercetat într-un nou dosar pentru un prejudiciu de un milion euro cauzat Petromservice (rechizitoriu)

Fostul lider sindical Liviu Luca va fi cercetat într-un nou dosar de către DIICOT Ploiești în legătură cu fapte de delapidare și spălare de bani, în cauză fiind reținut un prejudiciu de un milion de euro provocat SC Petromservice, se arată în rechizitoriul prin care Luca și alți șapte inculpați au fost trimiși, miercuri, în judecată.

Potrivit documentului, Aurelian Bandi, apropiat al lui Liviu Luca, a fost determinat de acesta din urmă să achiziționeze un teren în comuna prahoveană Iordăcheanu, Bandi devenind, în drept, proprietarul suprafeței de teren de 61.845 mp, compusă din pășune în suprafață de 39.845 mp și un teren neproductiv de 22.000 mp.

Procurorii spun că, la data de 3 mai 2004, la mai puțin de două luni de la cumpărarea terenului, Bandi a închiriat terenul către SC Petromservice București reprezentată de Sorin Mihai, în calitate de director general, și Zizi Anagnastopol, în calitate de director economic.

"După ce Petromservice SA a închiriat terenul, au fost demarcate lucrările pentru obținerea autorizațiilor pentru amenajarea unui iaz piscicol și construirea unui complex turistic și de agreement, obiectivul fiind destinat să fie utilizat ca bază de recreere pentru angajații Petromservice, destinație pe care a avut-o doar scriptic, faptic deservind doar interesele proprii ale familiei lui Luca Liviu", se arată în documentul citat.

În anul 2009, Bandi Aurelian a vândut terenul respectiv și construcțiile edificate pe acesta de către SC Petromservice SA, către SC International Busines Class SRL, prejudiciul cauzat SC Petromservice SA fiind de un milion de euro, precizează procurorii DIICOT Ploiești.

În aceste condiții, anchetatorii au dispus "disjungerea cercetărilor penale urmând a se constitui un nou dosar penal separat față de Luca Liviu, Mihai Sorin, Anagnastopol Zizi, Marcu Bănică, Bandi Aurelian, Tache Ion-Antonio, sub aspectul săvîrșirii infracțiunilor prev. de art. 367. alin. 1 C.p., delapidare prev. de art. 295 alin. 1 C.p., spălare de bani, prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p. privind modul în care s-au realizat investițiile la terenul din comuna Iordăcheanu, județul Prahova", se arată în rechizitoriu.

Sindicalistul Liviu Luca a fost trimis, miercuri, în judecată de procurorii DIICOT Ploiești alături de alți șapte inculpați, într-un dosar care vizează mai multe infracțiuni, între care constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în acest dosar Luca este acuzat că și-a însușit în mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuințe în localitatea Păulești, județul Prahova.

În același dosar au mai fost deferiți justiției inculpații Sorin Mihai, Radu Florea, Gheorghe Stan, Gheorghe Șupeală, Zizi Anagnastopol, Mircea Băicoianu și Nicolae Sprințaru, acuzațiile fiind cele de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.

Procurorii spun că, în perioada anilor 2005 — 2009, Liviu Luca a inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta Petromservice SA) pentru ca acestea să fie folosite pentru construirea "Ansamblului de locuințe și anexe gospodărești' situat în Păulești, județul Prahova.

La grupul infracțional au aderat și inculpații Zizi Anagnastopol, director economic în cadrul SC PSV Company SA, Sorin Mihai, director general, Gheorghe Șupeală, director general, Gheorghe Stan, director economic în cadrul SC Edilconst SA, și Radu Florea, director general al societății.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 17.07.2005 — 27.02.2009, reprezentanții SC PSV Company SA, prin Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai și Gheorghe Șupeală, au virat în mod nelegal către SC Edilconst SA, în interesul lui Liviu Luca, suma de 14.649.762,73 lei, reprezentând lucrări de construcții executate la "Ansamblu sediu social și anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păulești' — Păulești'. În acest fel, PSV Company a fost prejudiciată cu suma de 14.649.762,73 lei.

AGERPRES / (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis