Liviu Pop, despre manualul de sport: Nu văd care e problema apariției unui manual

Liviu Pop, despre manualul de sport: Nu văd care e problema apariției unui manual

Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, a declarat marți, la Alba Iulia, că nu vede care este problema apariției unui manual pentru disciplina Educație fizică și Sport, despre care a opinat că "nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic", el reiterând că elevii nu vor da lucrări de control.

"Nu văd care e problema apariției unui manual, atât timp cât nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educație fizică. (...) Nu se modifică cu nimic ora de educație fizică în rău, sper să se modifice în bine", a susținut, într-o conferință de presă, Liviu Marian Pop.

Întrebat cum comentează declarația premierului Mihai Tudose care, luni seara, la un post de televiziune, a afirmat că este convins că propunerea privind introducerea unui manual pentru disciplina Educație fizică și Sport reprezintă "o glumă", Liviu Marian Pop a spus că a vorbit cu șeful Guvernului înainte de emisiunea în cauză.

"Am discutat cu premierul, recunosc, înainte de emisiune", a precizat ministrul. Chestionat ce anume i-a transmis premierul, Pop a replicat că "numai lucruri bune" adăugând că, fiind o discuție privată, preferă să nu spună ce a discutat cu Mihai Tudose pe acest subiect.

"Prefer, fiind o discuție privată, să nu vă spun ce am discutat cu premierul și pe acest subiect. Sunt și alte subiecte despre care am discutat cu premierul și ori de câte ori am probleme, probleme de decizie, comunic cu premierul, pentru că mi se pare absolut normal lucrul acesta", a spus ministrul.

Liviu Marian Pop a menționat că manualul în cauză, nefiind contestații în privința lui, este aprobat și este disponibil în format electronic, putând fi comandat de către școli.

"Am auzit unele asociații spunând 'Domnule, e greutate enormă a ghiozdanului'. Greutatea enormă a ghiozdanului nu este dată de manual. Un manual cântărește în medie cam 200 de grame. Un elev are maxim cinci ore, mă refer la clasa a V-a, pe zi la școală. 5 ori 200 de grame înseamnă un kilogram. Auxiliarele au, da, o greutate mai mare. Acele auxiliare pe care editurile le pun la dispoziția unităților școlare pentru a fi comandate de către părinți, profesori sau diriginți, fapt pentru care începutul noului an școlar va trebui să ne găsească cu auxiliare un pic mai ușoare", a mai afirmat Pop.

Totodată, ministrul a mai spus că programele școlare pentru clasele V-VIII au fost aprobate anul trecut.

"În aprilie anul trecut, guvernul tehnocrat a aprobat tot ce înseamnă plan cadru pentru învățământul gimnazial. (...) Noi, anul acesta, din ianuarie am lucrat pe programele școlare. În 28 februarie s-au finalizat programele școlare pentru clasa a V-a. Se știe că elevii de clasa a V-a urmează la începutul anului școlar să beneficieze de noile manuale școlare, în conformitate cu programa școlară. Manualul școlar este un drept al elevului. Articolul 69, alineatul 4, din legea educației naționale spune foarte clar: elevul beneficiază de manuale gratuite. Indiferent că este în învățământul de stat, privat sau este în zona minorităților. Fapt pentru care licitația, care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul, a continuat. Orice modificare a regulii în timpul jocului poate duce la anularea licitației, lucru pe care eu nu mi-l doresc și niciun coleg din zona ministerului nu își dorește", a susținut Liviu Marian Pop.

El a adăugat că, anul acesta, pentru clasa a V-a mai sunt încă două manuale noi.

"Avem manualul de informatică pentru că debutăm, pentru prima dată, în clasa a V-a cu disciplina informatică și elevii vor avea manual de informatică, ceea ce nu au avut până acum în învățământul gimnazial. Consilierea și dezvoltarea personală, vechea oră de dirigenție, dacă vreți, are și ea manual. Repet, asta spune legea. Ce va conține acest manual (de sport — n.r.)? Haideți să vedem că este și pe suport electronic. Pe manuale.edu.ro. toate aceste manuale vor fi pe suport electronic și să ne întrebăm dacă, unu, un profesor care ajunge să predea educație fizică și sport sau un diriginte care ajunge să fie la consiliere și orientare, care, prin lege, nu trebuie să aibă modulul pedagogic pentru a intra în învățământ, el poate termina o facultate, dă examen, intră în învățământ și în trei ani de zile își face modulul pedagogic. Poate acel absolvent de facultate, din primul an, să predea și educație fizică și sport metodic și consilierea și dezvoltarea personală? (...). De aceea, înainte de a ne arunca în critici distructive, pentru că discutăm de critici distructive, să ne întrebăm de ce 26 de ani nu a fost respectat dreptul elevului de a beneficia de manual gratuit", a conchis ministrul Educației.

Liviu Marian Pop a participat, marți, la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia la deschiderea unei conferințe internaționale de matematică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...