Lockheed Martin va dezvolta un avion supersonic silențios pentru NASA

Lockheed Martin va dezvolta un avion supersonic silențios pentru NASA

Grupul aerospațial american Lockheed Martin a câștigat un contract de cercetare pe lângă NASA pentru a lucra la conceperea unui avion de transport pentru pasageri silențios, potrivit AFP, care citează un comunicat emis luni de Agenția spațială americană. Pentru lucrările preliminare ale acestui proiect, Lockheed Martin va primi aproximativ 20 de milioane de dolari pentru 17 luni.

Acest contract este "un prim pas spre o posibilă revenire a avioanelor supersonice pentru pasageri, dar mai silențioase și mai economice", precizează NASA, referindu-se aparent la Concorde, supersonicul franco-britanic, care era zgomotos și scump, și al cărui ultim zbor a avut loc în 2003.

"NASA lucrează dur pentru a dezvolta avioanele de transport mai ecologice, mai sigure și mai silențioase, capabile să zboare mai repede", a declarat directorul Agenției spațiale, Charles Bolden, dezvăluind acest proiect pe aeroportul Ronald Reagan din Washington.

În domeniul aviației, NASA își propune ca în următorii 10 ani să reducă consumul de carburant, emisiile de gaze poluante și zgomotul, cu inovații în conceperea avioanelor, care se îndepărtează de formele convenționale.

Echipa condusă de Lockheed Martin cuprinde mai multe firme subcontractante, între care GE Aviation și Tri Models Inc.

Odată ce studiile de fezabilitate vor fi efectuate sub supervizarea NASA, aceasta va cere întreprinderilor să propună proiecte pentru a construi un aparat experimental care să poată fi pilotat și capabil să zboare cu viteze supersonice.

Potrivit NASA, acest avion experimental ar putea zbura cam în anul 2020.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate

2 Ioana Cosma, mesaj ironic la adresa Pro TV, în ultima zi la postul la care a lucrat 25 de ani

3 Ce se întâmplă? / Epurarea bruscă a armatei Ungariei

4 VIDEO BRRR! / „Fantoma cu ochi negri" surprinsă de o dronă. Bântuia în pădurea unde a fost găsită

5 De citit...