Locuinţele s-au scumpit cu 10% în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut

Locuinţele s-au scumpit cu 10% în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut

Compania a intermediat un număr de peste 5000 de tranzacţii în primul semestru din acest an, dintre care circa 92% au fost pe segmentul rezidenţial. Dinamica pieţei, factorii de influenţă, respectiv principalele tendinţe şi perspective sunt reunite sunt forma Barometrului imobiliar RE/MAX România – o analiză de status a pieţei de profil, pe baza datelor înregistrate de companie, la intervale regulate de timp.

Birourile RE/MAX România au cunoscut o creştere de 48% în ceea ce priveşte valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, de la 113 mil. EUR la 169 mil. EUR.. Totodată, preţul mediu de tranzacţionare pe segmentul vânzări a crescut în acest interval cu aproximativ 10%, de la cca. 94.000 EUR la 103.000 EUR.

„Creşterea înregistrată se datorează în mare parte inflaţiei, amplificată de un narativ al nesiguranţei venit odată cu războiul de peste graniţă. Interesul de achiziţie în imobiliare a rămas crescut în primul semestru al lui 2022, în încercarea cumpărătorilor de a face investiţii care să conserve capitalul împotriva inflaţiei. Totodată, deşi cererea a scăzut ca volum în ultimele două luni ale semestrului, am observat o determinare crescută a celor interesaţi să cumpere. Cu alte cuvinte, avem prospecţi cumpărători mai puţini, dar mai hotărâţi şi mai potenţi financiar”, a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.

Cele mai multe intermedieri au fost realizate pe segmentul rezidenţial, cca. 92% din total, urmate de comercial (4%), industrial (2%) şi office (2%). Dintre cele peste 5000 de proprietăţi rezidenţiale tranzacţionate, apartamentele de două camere (35%) şi casele (32%) au fost cele mai căutate tipuri de proprietăţi în S1 2022. Per total, 80% dintre apartamentele vândute/cumpărate sunt proprietăţi vechi.

Cele mai mari tranzacţii intermediate de birourile RE/MAX România în S1 2022 au fost: un complex de vile din Bucureşti, în valoare de 5 mil. Eur., o casă de 1,62 mil. Eur. din Cluj-Napoca şi un teren în valoare de 1,5 mil. Eur. din Bucureşti.

În ceea ce priveşte următoarea perioadă, reprezentanţii RE/MAX consideră că piaţa imobiliară va rămâne stabilă, fără să înregistreze scăderi de preţuri până la finalul anului.

„În contextul unui curent general de scumpiri ale tuturor componentelor de construire, cât şi de creşteri ale preţurilor la dezvoltatori, este puţin probabil să scadă cererea de aşa manieră încât să genereze o scădere a preţurilor în piaţă. Totuşi, este posibil ca unele pieţe/oraşe să înregistreze variaţii (creşteri/scăderi) mai mari, în funcţie de contextele locale”, a adăugat Răzvan Cuc.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean

5 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko