Locuitorii din Gaza au spart centrele de asistență în căutare de alimente și alte provizii. ONU: „Este un semn îngrijorător”

Locuitorii din Gaza au spart centrele de asistență în căutare de alimente și alte provizii. ONU: „Este un semn îngrijorător”

Mii de locuitori din Gaza au pătruns prin efracție în depozitele și centrele de distribuție ale Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA), luând făină și "articole de bază pentru supraviețuire", a anunțat duminică organizația.

Gaza sub asediu FOTO: Shutterstock

"Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se destrame după trei săptămâni de război și un asediu strâns asupra Fâșiei Gaza", a precizat într-un comunicat Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), potrivit reuters.com.

Unul dintre depozite, situat în Deir al-Balah, este cel în care UNRWA depozitează proviziile de la convoaiele umanitare care trec în Gaza dinspre Egipt.

Livrările de ajutoare către Gaza au fost sufocate de când Israelul a început să bombardeze enclava palestiniană dens populată, ca răspuns la un atacul fără precedent al grupării militante Hamas, pe 7 octombrie.

"Proviziile de pe piață se epuizează, în timp ce ajutorul umanitar care intră în Fâșia Gaza cu camioanele din Egipt este insuficient", a declarat UNRWA, adăugând că actualul sistem de intrare a convoaielor umanitare în Gaza este "orientat spre eșec".

"Nevoile comunităților sunt imense, chiar și numai pentru supraviețuirea de bază, în timp ce ajutorul pe care îl primim este slab și inconsistent."

UNRWA a declarat că abilitatea sa de a ajuta oamenii din Gaza a fost complet îngreunată de atacurile aeriene care au ucis peste 50 dintre angajații săi și au restricționat circulația proviziilor.

Chiar și înainte de conflict, organizația afirmase că mandatul său este pus în pericol din cauza lipsei de finanțare.

Înființată în 1949, după primul război arabo-israelian, UNRWA oferă servicii publice, inclusiv școli, asistență medicală primară și ajutor umanitar în Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat