Locuitorii dintr-un oraș ucrainean recucerit au fost verificați dacă nu au colaborat cu forțele ruse VIDEO

Locuitorii dintr-un oraș ucrainean recucerit au fost verificați dacă nu au colaborat cu forțele ruse VIDEO

La câteva zile după ce forțele ucrainene au recucerit orașul Shevchenkove din Harkov, câțiva localnici au fost văzuți stând în rând în fața unei secții de poliție, astfel încât autoritățile să poată verifica dacă au colaborat cu ocupanții ruși, relatează joi CNN .

Steagul ucrainean arborat la clădirea administrației din Shevchenkove Foto: twitter

Potrivit sursei citate, străzile din Shevchenkove erau aproape pustii marți, la cinci zile după ce forțele ucrainene au recucerit orașul, existând prea puține scene de bucurie. Camioanele lor și prezența poliției ucrainene erau singurele semne ale evenimentelor dramatice din ultimele peste șase luni de zille.

Oficialii ucraineni le-au promis localnicilor care așteptau în fața secției de poliție că dacă se va dovedi că au colaborat cu forțele de ocupație se vor alege cu sancțiuni penale.

Alți civili aufost văzuți primind sticle de apă și pungi cu alimente de la militarii ucraineni.

Puțini au fost dispuși să vorbească cu presa, iar cameramanii CNN ar fi fost rugați să se îndepărteze de la secția de poliție din Harkov de fiecare dată când cineva era scos încătușat și legat la ochi și urcat într-o mașină de poliție.

Doar două femei în vârstă care se plimbau printr-un parc din apropiere au fost de acord să vorbească – la început fără tragere de inimă și apoi cu toată emoția adunată neavând parcă cui să se descarce.

„Nu am avut de ales”, a spus Maria, care a refuzat să-și divulge numele de familie din motive de siguranță, izbucnind în plâns.

Prietena ei, Larisa Kharkivska, în vârstă de 73 de ani, a fost de acord să-i conducă pe jurnaliștii CNN la ea acasă, unde locuiește alături de fiica ei cu dizabilități, în vârstă de 35 de ani, Svetlana. Potrivit Harkivska, ei sunt singurii oameni care au rămas în clădirea unde se află și apartamentul lor. Toți cei care își permiteau cei 400 de dolari cât costa plecarea prin Rusia au făcut-o, a spus ea.

Ea a povestit despre vina ei că a acceptat mâncarea oferită de ruși, arătând spre două cutii de carton în care se aflau câteva pungi de zahăr și niște orez.

Larisa Kharkivska a spus că ea și Svetlana s-au temut să părăsească micul lor apartament în timp ce soldații ruși ocupau orașul.

„Nu am putut cumpăra nimic din magazine”, a spus Kharkivska. „Și nu am putut face rost de bani pentru că băncile erau închise, așa că a trebuit să stăm acolo ca niște cerșetori”.

Apartamentul lor a devenit o închisoare din care nu îndrăzneau să plece.

„Ei (rușii) se plimbau cu automatele lor; eram îngroziți să ieșim afară”, a spus Kharkivska.

Aproape în fiecare seară de la ora 20.00, până la 6 dimineața curentul electric și apa erau întrerupte, a adăugat ea.

„Am supraviețuit, slavă Domnului, am supraviețuit! Dar a fost foarte înspăimântător. Sperăm doar să nu se mai întoarcă niciodată.”

Shevchenkove, care se află la aproximativ 80 de kilometri sud-est de orașul Harkov, a fost ocupat pe 25 februarie – la doar o zi după ce Rusia și-a lansat invazia – și a rămas în mare parte în picioare, în ciuda bombardamentelor.

Marți seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre „măsurile de stabilizare” în curs de desfășurare, aproximativ 8.000 de kilometri pătrați de teren fiind recucerit.

„Sunt depistate rămășițele ocupanților și ale grupurilor de sabotaj, sunt reținuți colaboratorii și se restabilește securitatea deplină”, a spus Zelenski, menționând importanța revenirii la „viața obișnuită”.

Într-un videoclip distribuit pe Twitter care ar fi fost filmat de un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei pe străzile din Shevchenkove se văd totuși oameni care se bucură că orașul a fost recucerit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”