Londra scade salariile deputaţilor din Irlanda de Nord, provincie în continuare fără guvern

Londra scade salariile deputaţilor din Irlanda de Nord, provincie în continuare fără guvern

Ministrul pentru Irlanda de Nord, Karen Bradley, a anunţat joi că s-a luat decizia de a opera o tăiere de salarii pentru deputaţii din provincia britanică, dat fiind că aceştia nu s-au mai prezentat la sesiunile legislativului de la începutul anului 2017 şi ca urmare a incapacităţii responsabililor locali de a forma un nou guvern regional, informează AFP.

'Deşi membrii adunării continuă să îndeplinească funcţii preţioase în circumscripţiile lor, este clar că ei nu-şi îndeplinesc toate funcţiile legislative', a declarat Bradley în parlamentul britanic.

În consecinţă, salariile deputaţilor nord-irlandezi vor fi reduse cu 27,5%, aşa cum recomandă o anchetă independentă. Aceasta înseamnă că salariul standard anual de 49.500 de lire (circa 55.000 de euro) va scădea la 35.888 de lire (39.900 euro).

'Scăderea va fi operată în două etape, prima în luna noiembrie', a adăugat Karen Bradley, precizând că personalul administrativ nu este vizat de această măsură legată de 'incapacitatea politicienilor de a forma un executiv".

Unioniştii din Democratic Unionist Party (DUP) şi naţionaliştii din Sinn Féin, care urmau să guverneze împreună în virtutea principiului împărţirii puterii conform Acordului de Pace din 1998, nu au reuşit să ajungă la o înţelegere de la demisia vicepremierului Martin McGuinness la 9 ianuarie 2017, acuzându-se reciproc de blocaj.

Ministrul Bradley a exclus organizarea de noi alegeri şi a anunţat că va avea discuţii suplimentare cu responsabilii politici locali pentru a debloca în cele din urmă situaţia.

În acelaşi timp, ea a precizat că va lua măsuri suplimentare pentru a permite funcţionarilor să adopte deciziile necesare pentru buna funcţionare a administraţiei nord-irlandeze. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”