Lovitură de stat eșuată într-un stat african: şase ore de schimburi de focuri

Lovitură de stat eșuată într-un stat african: şase ore de schimburi de focuri

Armata a dejucat vineri o lovitură de stat în Sao Tome şi Principe, un mic arhipelag din vestul Africii considerat un model de democraţie parlamentară în rândul ţărilor africane, transmite AFP.

Arhipelagul din vestul Africii, scena unei lovituri de stat FOTO Twitter

Pemierul Patrice Trovoada l-a acuzat pe fostul preşedinte al parlamentului, Delfim Neves, că este unul dintre autorii tentativei de puci, transmite Agerpres.

Patru indivizi, printre care Neves şi un fost mercenar deja autor al unei alte tentative de puci în anul 2009, au fost arestaţi după ce au fost denunţaţi de către un comando alcătuit din alte patru persoane arestate după şase ore de schimburi de focuri într-o cazarmă a armatei pe care o atacaseră în cursul nopţii, a declarat premierul.

''A fost o tentativă de lovitură de stat, care a început în jurul orei 00:40 (...) şi s-a încheiat puţin după ora 6 dimineaţa'', a spus Patrice Trovoada într-o înregistrare video.

''Forţele armate au suferit un atac într-o cazarmă'', dar acum ''doresc să reasigur pe toată lumea că forţele armate au situaţia sub control'', a adăugat el, susţinând în privinţa victimelor că un singur militar, ''luat ostatic'', a fost rănit.

Două partide își dispută conducerera țării

Lovitura de stat ''a fost planificată de anumite personalităţi ale ţării în complicitate cu altele din cadrul armatei'' şi ''un grup de patru persoane asociat batalionului de tristă amintire Buffalo au pătruns în cazarmă, în timp ce un alt grup a rămas afară (...) în furgonete'', iar aceştia nu au putut fi arestaţi, a detaliat premierul.

Două mari partide îşi dispută conducerea acestei ţări de la declararea independenţei în anul 1975, Acţiunea Democratică Independentă (ADI) a lui Patrice Trovoada şi Mişcarea social-democrată de eliberare a Sao Tome şi Principe (MLSTP-PSD). Această mică ţară săracă fostă colonie portugheză este obişnuită cu alternanţa la putere a celor două formaţiuni care domină scena politică după instaurarea multipartidismului în anul 1991, în urma a 15 ani de regim marxist cu partid unic

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani