Lovitură de stat în Niger: Generalul Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat lider

Lovitură de stat în Niger: Generalul Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat lider

Generalul Abdourahmane Tchiani, șeful gărzii prezindențiale, s-a autoproclamat lider al Nigerului după lovitura de stat ce a avut loc joi, 27 iulie.

Generalul Abdourahmane Tchiani se autoproclamă lider FOTO Profimedia

Cunoscut și sub numele de Omar Tchiani, generalul a organizat o preluare a puterii care a început miercuri, când unitatea de gărzi prezidențiale pe care o conducea l-a capturat pe liderul țării ales democratic, Mohamed Bazoum.

Autoproclamarea spulberă prima tranziție pașnică și democratică din Niger de la independența din 1960. Se crede că președintele Mohamed Bazoum este în stare bună de sănătate și că este încă ținut captiv de propriile gărzi. El fusese considerat un aliat-cheie de către națiunile occidentale în lupta împotriva militanților islamiști din regiune.

Lovitura de stat a fost condamnată categoric de organismele internaționale, inclusiv de Uniunea Africană, blocul regional al Africii de Vest (Ecowas), Uniunea Europeană (UE) și Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Cu toate acestea, liderul grupului de mercenari Wagner al Rusiei ar fi lăudat lovitura de stat, descriind-o drept un triumf. „Ceea ce s-a întâmplat în Niger nu este altceva decât lupta poporului din Niger cu colonizatorii săi", a declarat Evgheni Prigojin, citat pe un canal Telegram afiliat la Wagner. BBC nu a reușit să verifice autenticitatea comentariilor sale raportate.

Cine este noul președinte

Generalul Abdourahmane Tchiani, în vârstă de 62 de ani, a fost la conducerea gărzii prezidențiale din 2011 și a fost promovat la rangul de general în 2018 de fostul președinte Mahamadou Issoufou. De asemenea, el a fost legat de o tentativă de lovitură de stat împotriva fostului președinte în 2015, dar a apărut în instanță pentru a nega acest lucru.

Într-o declarație televizată, generalul Tchiani a precizat că junta sa a preluat conducerea țării din cauza mai multor probleme din Niger, precum lipsa securității, idificultățile economice și corupția.

După Mali şi Burkina Faso, Nigerul devine a treia ţară din Sahel subminată de atacurile unor grupări legate de Statul Islamic şi Al Qaida, care, din 2020, cunoaşte o lovitură de stat . În prezent, există îngrijorări cu privire la țările cu care se va alinia noul lider. Vecinii Nigerului, Burkina Faso și Mali, s-au orientat către Moscova după recentele lovituri de stat.

Nigerul, o ţară săracă şi deşertică ce are o întreagă istorie de lovituri de stat, este în prezent un partener privilegiat al Franţei în zona Sahelului, după ce loviturile de stat militare din Mali şi Burkina Faso au constrâns forţele franceze şi misiunile militare ale UE să se retragă din această regiune unde grupările jihadiste sunt foarte active.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”