Lovitură de teatru! Stolojan spune că toate facilitățile fiscale trebuie eliminate

Lovitură de teatru! Stolojan spune că toate facilitățile fiscale trebuie eliminate

Dacă Guvernul Ciolacu dorește să-și bată joc de România, va depăși deficitul bugetar pe acest an, a declarat la RFI fostul premier Theodor Stolojan, care consideră că toate facilitățile fiscale trebuie eliminate.

Theodor StolojanFoto: Inquam Photos / George Calin

„Toate facilitățile fiscale, vorbim de scutiri de impozit pe venit și mai ales, culmea absurdității, scutirea de contribuție de asigurări de sănătate, care se practică în construcții, în industria alimentară și agricultură, scutirea de venit este la toți aceștia, plus cei din tehnologia informației, din IT, cum spunem noi, deci toate acestea ar trebui eliminate. Ele au fost introduse în mod populist, existau niște argumente, că pleacă IT-știi din România etc., deci existau niște argumente dintre acestea, dar dacă ar fi să-l citez pe Milton Friedman, un mare economist, spunea următorul lucru: nimic nu devine mai permanent decât un program temporar adoptat de un Guvern în domenii din acestea de cheltuieli bugetare”, a spus liderul liberal.

Fostul premier susține că în România a fost „o situație absurdă” din cauza „populismelor întreținute”.

„De exemplu, toată societatea românească, la un moment dat, acum vreo trei săptămâni, se văita cât de mici sunt salariile la un profesor debutant, la un profesor cu zece ani vechime și așa mai departe, dar un profesor din acesta care avea salariul mediu 3.000-3.500 de lei, vorbesc de începutul carierei, plătea impozit pe venit, plătea contribuție de sănătate și am ajuns de exemplu în IT, unde oameni care câștigă peste 2.000 de euro net, în mână, ei nu plătesc impozit pe venit. În construcții, nu plătesc impozit pe venit, nu plătesc nici contribuții de asigurări de sănătate. Și eu pun o întrebare: de ce trebuie să subvenționăm din bugetul de stat construcția de vile, construcția de mall-uri comerciale, construcția de hoteluri etc. etc., în România? Unde se mai întâlnește o asemenea situație în Europa?”.

Întrebat care sunt șansele ca România să se încadreze în ținta de deficit bugetar din acest an, de 4,4% din PIB, în condițiile în care după primele cinci luni, deficitul a ajuns deja la 2,32%, Theodor Stolojan a răspuns: „Răspunsul este responsabilitatea guvernării. Dacă Guvernul Ciolacu dorește să-și bată joc de România, va depăși acest deficit, nu va lua măsurile care se impun. Anul viitor sigur că e an electoral, e foarte greu să iei măsuri care taie niște venituri, dar există totuși responsabilitatea față de România, nu numai față de situația unui partid politic sau a unui grup de interese. Ați văzut că cei din justiție se adresează CCR, că se elimină unele excese care există în sistemul lor de pensii, de venituri, sporuri peste sporuri, deci nu-i interesează problemele reale ale României, îi interesează buzunarul propriu”. (Sursa: RFI )


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?