Lovitură de teatru pentru Rusia în Ucraina! Pentagonul a preluat controlul mai multor terminale de comunicații prin satelit operate până acum de Starlink

Lovitură de teatru pentru Rusia în Ucraina! Pentagonul a preluat controlul mai multor terminale de comunicații prin satelit operate până acum de Starlink

Refuzul fondatorului SpaceX, Elon Musk, de a permite Ucrainei să folosească serviciile de internet Starlink pentru a lansa un atac surpriză asupra forțelor rusești din Crimeea, în septembrie anul trecut, a ridicat semne de întrebare cu privire la necesitatea ca armata americană să fie mai explicită în viitoarele contracte cu privire la faptul că serviciile sau produsele pe care le achiziționează ar putea fi folosite în război, a declarat luni secretarul U.S. Air Force, Frank Kendall. Azi, presa americană scrie că Elon Musk a predat Pentagonului controlul asupra unora dintre terminalele de comunicații prin satelit Starlink folosite de Forțele Armate Ucrainene.

Săptămâna trecut au apărut primele informaţii ca Elon Musk le-a ordonat, anul trecut, în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații prin satelit Starlink în Crimeea pentru a preveni atacurile ucrainene asupra flotei navale ruse. Toate aceste detalii au apărut într-un fragment adaptat pentru presă din noua biografie a excentricului miliardar american scrisă de Walter Isaacson și intitulată „Elon Musk."

Walter Isaacson a revenit cu noi precizări într-un interviu acordat The Washington Post . Isaacson a declarat că Elon Musk a predat Pentagonului controlul asupra unora dintre terminalele de comunicații prin satelit Starlink folosite de Forțele Armate Ucrainene.

Extrase dintr-o nouă biografie a lui Musk publicată săptămâna trecută de Washington Post au dezvăluit că, în septembrie 2022, ucrainenii au cerut sprijinul Starlink pentru a ataca navele militare rusești cu baza în portul Sevastopol din Crimeea. Musk refuzase din cauza temerilor că Rusia ar putea lansa un atac nuclear ca răspuns

Motivul acestei decizii, potrivit lui Isaacson, a fost dorința lui Mask de a se disocia de responsabilitatea legată de războiul ruso-ucrainean.

,,Musk nu l-a activat (n.r. - serviciul de internet prin satelit Starlink) în Crimeea și a ținut acest lucru secret....Nu își pot da seama pentru că Musk decide să nu-l activeze nici în anumite părți din estul Ucrainei, deoarece nu vrea ca acesta să fie folosit în scopuri ofensive", a declarat Walter Isaacson.

Dar acum, potrivit declarațiilor lui Isaacson, situația s-ar putea schimba, deoarece Musk a decis să transfere o parte din terminale și controlul asupra unora dintre terminalele de comunicații prin satelit Starlink către Armata Statelor Unite.

Anterior, Musk a impus restricții asupra funcționării terminalelor Starlink din Ucraina care împiedicau apărarea sau perturbau operațiunile militare.

Iar la începutul acestui an, s-a aflat că SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei pentru a controla dronele din regiune în războiul cu Rusia.

În prezent, armata ucraineană este foarte dependentă de serviciile de comunicații prin satelit furnizate de SpaceX. Terminalele SpaceX găzduiesc o rețea de comunicații militare, inclusiv o legătură critică între dronele de recunoaștere și unitățile de artilerie.

Comunicarea rapidă, fiabilă și neîntreruptă permite lovirea țintelor din momentul în care acestea sunt detectate, cu un interval extrem de scurt, de mai puțin de 30 de minute. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat