Lovitură de teatru: Sam Altman ar putea reveni în funcție la doar 24 de ore după ce a fost concediat de la conducerea OpenAI

Lovitură de teatru: Sam Altman ar putea reveni în funcție la doar 24 de ore după ce a fost concediat de la conducerea OpenAI

Sam Altman, fostul CEO al OpenAI, ar putea reveni în funcție, la doar 24 de ore după ce a fost destituit. Altman a fost înlăturat brusc de la conducerea companiei, vineri, un gest care a bulversat lumea AI, având în vedere reputația sa ca unul dintre pionierii sectorului.

Plecarea lui Sam Altman de la OpenAI ar putea atrage noi demisii Foto Entrepreneur

La doar o zi după ce consiliul de administrație l-a concediat, Altman, în vârstă de 38 de ani, a început din nou discuții cu executivii companiei, în același timp analizând posibilitatea de a-și înființa propria firmă, conform unei surse citate de Daily Mail . Altman a trimis, sâmbătă seara, o serie de tweet-uri în legătură cu situația. "Îi iubesc atât de mult pe cei din echipa OpenAI", a fost unul dintre gândurile sale exprimate pe X, fostul Twitter.

Potrivit sursei, care a dorit să rămână anonimă, posibilitățile de întoarcere sau de repornire a carierei pentru Altman, văzut de mulți ca figura centrală a Inteligenței Artificiale Generative (AIG), sunt discutate. OpenAI și Altman nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Mai mult, arată sursa citată, investitorii OpenAI, inclusiv cel mai mare susținător al său, Microsoft, discută despre controlul daunelor, inclusiv posibilitatea de a-l readuce pe Altman în funcția de CEO.

Aceștia se tem de o plecare în masă a talentelor rămase fără coordonatorul Altman, au declarat alte surse.

Kholsa Ventures, un susținător al OpenAI, dorește ca Altman să se întoarcă la OpenAI, dar "îl va susține în orice va face în continuare".

Microsoft care ar deține 49% din companie, a refuzat să comenteze. Alți investitori și angajați controlează 49%, iar două procente mai sunt deținute de organizația mamă nonprofit a OpenAI.

Alți angajați cheie ai OpenAI se gândesc să demisioneze

Destituirea lui Altman a fost atribuită unei defecțiuni în comunicare, dar se crede că au existat tensiuni între el și membrii consiliului de administrație cu privire la probleme de siguranță, în special cu șeful compartimentului de știință al OpenAI, Ilya Sutskever.

După revizuirea acțiunilor lui Altman, consiliul de administrație a declarat că acesta "împiedica capacitatea sa de a-și exercita responsabilitățile".

"Consiliul nu mai are încredere în capacitatea sa de a continua să conducă OpenAI", a declarat Ilya Sutskever într-o evaluare a situației.

Mira Murati, directorul tehnic al OpenAI, a fost numit CEO interimar.

După concedierea sa, Altman a împărtășit un mesaj de adio. La câteva ore a adăugat un altul: "Astăzi a fost o experiență ciudată în multe feluri. Dar unul neașteptat este că a fost ca și cum aș fi citit propriul meu elogiu în timp ce sunt încă în viață. Iubirea revărsată este minunată. O concluzie: Spuneți-le prietenilor voștri cât de grozavi credeți că sunt".

OpenAI, o organizație non-profit co-fondată de miliardarul Elon Musk, a lansat ChatGPT pe 30 noiembrie anul trecut, declanșând o senzație globală asupra tehnologiei AIG, și a devenit rapid cea mai rapidă aplicație software în creștere din lume.

După apariția ChatGPT, Uniunea Europeană și-a revizuit Legea AI , iar SUA au început eforturile de reglementare a inteligenței artificiale. În mai, Altman a declarat Congresului că "cele mai mari temeri" ale sale sunt că "ar putea fi cauzat un rău semnificativ" lumii folosind tehnologia sa.

Sâmbătă, unii angajați au contemplat posibilitatea de a demisiona dacă Altman nu era restabilit până la sfârșitul săptămânii, a declarat o sursă. Alții și-au exprimat sprijinul de a se alătura lui Altman în înființarea unei alte companii, a spus o a treia persoană care cunoaște cu situația.

Altman, în discuții pentru o nouă companie de dezvoltare a inteligenței artificiale

Unii cercetători de la OpenAI, inclusiv Szymon Sidor, au părăsit compania din cauza schimbării CEO-ului, dar nu este clar dacă Sidor și ceilalți s-ar alătura unei noi afaceri a lui Altman, au declarat alte două persoane, potrivit Daily Mail.

Altman și fostul șef de design al Apple, Jony Ive, au discutat despre construirea unui nou dispozitiv hardware AI, a raportat The Information în septembrie. CEO-ul SoftBank, Masayoshi Son, ar fi implicat în proiect, se arată în articol.

Concedierea lui Altman a fost datorată unei "defecțiuni de comunicare", nu unui "comportament reprobabil", a scris directorul de operare Brad Lightcap într-un memo intern al companiei, sâmbătă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat