Lovitură grea pentru flota rusă a Mării Negre. Nava de debarcare „Novocerkask”, distrusă cu rachete de croazieră Storm Shadow

Lovitură grea pentru flota rusă a Mării Negre. Nava de debarcare „Novocerkask”, distrusă cu rachete de croazieră Storm Shadow

„În jurul orei 2:30 dimineața (0030 GMT) pe 26 decembrie, aviația noastră tactică a lansat un atac cu rachetă de croazieră asupra navei mari de debarcare Novocerkassk a Flotei de la Marea Neagră a Federației Ruse, în vecinătatea Feodosiei”. Anunțul a fost făcut printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram de către purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.

Feodosia, unde a avut loc atacul, găzduiește o bază navală rusă semnificativă pe teritoriul ocupat al Crimeei.

Într-un mesaj precedent, forțele aeriene ucrainene au declarat că Novocerkassk a fost „distrusă” și au existat indicii că ar fi putut transporta „Shaheds”, referindu-se la dronele explozive iraniene folosite frecvent de Rusia în războiul său cu Ucraina, scrie Kyiv Post.

Imagini video ale unei explozii la baza navală rusă din Feodosia au fost distribuite de comandantul forțelor aeriene Mikola Oleșciuk.

Serghei Aksionov, liderul Crimeei susținut de Kremlin, a confirmat atacul, declarând: „Un atac inamic a fost efectuat în zona Feodosiei”.

El a mai spus că zona portului a fost securizată, exploziile au încetat, iar focul a fost stins. Erau în curs măsuri de evacuare pentru locuitorii mai multor case afectate.

Într-o altă postare, el a menționat că în atac a murit o persoană și două au fost rănite.

Rușii au confirmat că în noaptea de 26 decembrie, în timpul unui atac aerian asupra Feodosiei, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit marea navă de debarcare „Novocerkask”, informează agenția oficială rusă „RIA Novosti”, citând Ministerul Apărării al Federației Ruse.

Rușii spun că nava respingea un atac cu rachete al Ucrainei

Ministerul Apărării al Rusiei susține că „Novocerkask” a fost avariată în timpul respingerii unui atac al Forțelor Armate ale Ucrainei care folosea rachete cu ghidaj aerian. Nu se precizează dacă „Novocerkask” a rămas pe linia de plutire și dacă va fi supusă restaurării.

„Potrivit unor rapoarte, atacul a fost efectuat de rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP EG”, scrie canalul Telegram „Military Observer”.

Între timp, ministerul rus al apărării susține că, în cursul unei bătălii antiaeriene, apărarea aeriană rusă a distrus două Su-24 ucrainene care lansau rachete.

„Din păcate, o persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite într-un atac inamic asupra Feodosiei”, a declarat Aksionov pe Telegram.

Nava aparține proiectului 775, nave mari de debarcare, construite de URSS la șantierul naval din Gdansk din Polonia. "Novocerkask" a fost unul dintre cele mai noi modele din această serie, fiind primit în flotă în 1987.

Până în prezent, Rusia nu are un înlocuitor deplin pentru acest tip de navă și exploatează la maximum aceste nave, fiecare pierdere pentru ea este de neînlocuit și nu mai puțin dureroasă decât pierderea unei nave de război, cum ar fi corveta sau chiar fregata.

"Novocerkask" a primit un avertisment din partea Universului pe 24 martie 2022, când a fost lovită în portul Berdyansk. În acel moment, nava "Saratov" a fost distrusă, dar "Novocerkask", cu pagube, dar reușit să scape.

După reparații, nava a fost angajată în logistica armatei ruse, transportând echipamente, muniții, precum și drone kamikaze Șahed-136. Având în vedere detonarea care a putut fi observată în portul Feodosia în acea noapte, este evident că nu era goală.

Ucraina are o istorie de desfășurare a operațiunilor în Crimeea, cu un accent deosebit pe vizarea activelor militare rusești.

În martie 2022, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac aerian asupra portului ocupat Berdiansk.

În timpul acelei operațiuni, ei au susținut că au distrus o mare navă rusă a Flotei Mării Negre numită Saratov și că au provocat, de asemenea, daune altor două nave de debarcare, Caesar Kunikov și Novocerkassk.

La 13 aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse - crucișătorul de rachete „Moskva”, ducând la scufundarea acesteia în ziua următoare.

Deși numărul exact de persoane aflate la bord în momentul atacului rămâne nedezvăluit de Rusia, până la 500 de persoane ar fi putut fi prezente acolo, scrie Kyiv Post.

Kremlinul a recunoscut doar 17 decese, atribuind-o unei combinații de „detonare a muniției, incendiu și inundații ulterioare în condiții meteorologice nefavorabile”.

A fost atât o mare pierdere militară pentru ruși, cât și o lovitură adusă încrederii lor. După scufundarea navei Moskva, flota rusă a fost mutată departe de țărmurile ucrainene.

În special, acest incident este cea mai scumpă pierdere militară a Rusiei în războiul în curs cu Ucraina , valoarea estimată a navei Moskva la momentul distrugerii sale ajungând la aproximativ 750 de milioane de dolari, după cum a raportat Forbes.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat