Lovituri letale cu HIMARS. Cum a dus imprudența rușilor la pierderi masive pe o insulă ucraineană

Lovituri letale cu HIMARS. Cum a dus imprudența rușilor la pierderi masive pe o insulă ucraineană

Trupele ruse ucise într-o lovitură pe o plajă au fost stăpânite de un sentiment fals de securitate din cauza distanței lor față de linia frontului, a declarat un blogger militar rus.

HIMARS. Foto: Profimedia

Armata ucraineană a anunțat că o lovitură cu rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) a lovit cu succes aproximativ 200 de soldați pe insula Giarîlgaci din Marea Neagră din regiunea Herson din sudul Ucrainei, se menționează într-un articol scris de Newsweek .

Forțele ruse au înființat tabere pe Giarîlgaci, la aproximativ 50 de mile de linia frontului, pentru ca unitățile slăbite să se recupereze și să se antreneze, potrivit unei evaluări din iulie a Institutului pentru Studiul Războiului.

Imaginile nedatate postate săptămâna aceasta arată o grupare de soldați rusești pe malul insulei când se vede apoi o explozie mare înainte de încheierea videoclipului.

Forțele de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei au declarat într-o postare pe Facebook că lovitura s-a bazat pe informații din surse „subterane”. Contul X (fostul Twitter ) al utilizatorului pro-ucrainean Tendar, spunea că zona de acțiune rusă a fost cercetată de o dronă ucraineană și lovită de cinci rachete HIMARS.

Newsweek a contactat Ministerul rus al Apărării cu privire la afirmațiile Ucrainei, care nu au fost verificate independent.

Cu toate acestea, bloggerii militari ruși și-au exprimat părerile despre circumstanțele loviturii. Contul Rybar spunea că automulțumirea a fost un motiv pentru care trupele ruse au putut fi vizate atât de departe de câmpul de luptă.

Cel mai probabil, personalul militar de pe insulă s-a relaxat din cauza unui sentiment de securitate imaginat – la 80 de km de linia frontului”, a spus postul.

„Terenul nu este vizibil, nu există corturi în câmp deschis sau depozite cu muniție”, a scris Rybar. „Dar inamicul a profitat de mișcarea nesăbuită”.

Rybar a spus că lovitura a arătat necesitatea ca personalul rus să ia „măsuri de precauție necesare” chiar și în spatele frontului, adăugând necesitatea de a evita formațiunile care ar putea „dezvălui poziții”.

Un alt blogger a spus că filmarea a fost probabil realizată de o dronă Leleka și a arătat tipul de rază de acțiune la care poate opera HIMARS.

Bloggerul a citat o „lipsă de pregătire” în rândul personalului rus și a spus că este semnificativ faptul că, în al doilea an de război, trupele sunt încă grupate în zone deschise în raza de acțiune a rachetelor.

„Singurul lucru care lipsește este parada”, a adăugat bloggerul.

HIMARS este o armă cheie pentru Ucraina în război, iar Kievul distribuie frecvent înregistrări video ale sistemelor în acțiune. Fostul general al armatei americane Mark Hertling a descris în iulie HIMARS drept un „schimbător de joc”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?