Ludovic Orban: Am încredere în BNR, în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb

Ludovic Orban: Am încredere în BNR, în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat joi seară că situaţia economică a ţării este foarte stabilă şi nu există "absolut niciun fel de risc" de apariţie a unui dezechilibru major, menţionând că are încredere în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb.

"Evoluţia cursului de schimb este determinată de mai mulţi factori. Nu există niciun motiv de neîncredere, de panică. Dimpotrivă, situaţia economică este foarte stabilă. Uitaţi-vă la evoluţia dobânzilor. Comparaţi cu cât s-a împrumutat Guvernul nostru raportat la dobânda cu care s-a împrumutat PSD. E o diferenţă semnificativă de un procent la dobândă (...). Am încredere în Banca Naţională, în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb", a precizat Orban, în contextul unei întrebări referitoare la modul în care influenţează economia creşterea euro, care a ajuns la 4,78 lei.

El a adăugat că există o colaborare instituţională "foarte bună" cu Banca Naţională, menţionând că o să aibă o discuţie, în cursul săptămânii viitoare, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Suntem într-o colaborare instituţională foarte bună cu Banca Naţională. Săptămâna aceasta nu am vorbit, nu am avut o întâlnire, cel mai probabil o să avem o discuţie în cursul săptămânii viitoare, dar dau un mesaj de încredere şi de stabilitate. Situaţia economică este foarte stabilă, nu există absolut niciun fel de risc de apariţie a unui dezechilibru major", a susţinut premierul, prezent la un eveniment aniversar al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Potrivit lui Orban, "permanent a existat o presiune asupra cursului de schimb, care este datorată în cea mai mare parte politicii nesăbuite a PSD, care a generat dezechilibre bugetare, care a generat dezechilibre în balanţa comercială a României şi este normal ca atunci când guvernarea PSD provoacă un deficit comercial de aproape 18 miliarde de euro, să existe o presiune asupra cursului de schimb".

"Pe de altă parte, Banca Naţională şi-a dovedit experienţa, priceperea şi întotdeauna a avut reacţii potrivite în situaţii de presiuni suplimentare asupra cursului de schimb", a adăugat el.

Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric , iar cursul stabilit de Banca Naţională a României este de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. Leul a mai atins o cotaţie minimă record pe 21 noiembrie, când cursul a fost de 4,7808 lei/euro. AGERPRES 


populare
astăzi

1 BREAKING General american / „Forțele NATO ar putea captura regiunea puternic fortificată Kaliningrad a Rusiei într-un interval de timp de care nu s-a m…

2 Cine e Mihaela Rădulescu? / Speculațiile presei din Italia

3 VIDEO Schemă mai tâmpă de furt nu există / Cele 30 de mașini de la cancelaria premierului au avut consum mediu de 20 litri / 100 km

4 BREAKING Președintele României, declarații dure despre serviciile secrete într-o publicație germană

5 Uite un articol care chiar merită citit despre „Baronii Hranei”