Ludovic Orban, într-un interviu pentru AFP: Blocajul ungar şi polonez ''afectează negativ întreaga UE''

Ludovic Orban, într-un interviu pentru AFP: Blocajul ungar şi polonez ''afectează negativ întreaga UE''

Blocarea planului de relansare al UE de către Ungaria şi Polonia "afectează negativ întreaga Uniune Europeană", a declarat joi, într-un interviu pentru AFP, premierul român Ludovic Orban, cu câteva ore înaintea unui summit european.

"Este în interesul tuturor ca planul de relansare să fie adoptat cât mai repede posibil, deoarece fiecare cetăţean ungar va beneficia, la fel ca fiecare cetăţean din oricare altă ţară", a afirmat el.

Ungaria şi Polonia, cărora li s-a alăturat şi Slovenia, au refuzat din nou miercuri să accepte condiţionarea acordării fondurilor europene de statul de drept, blocând planul de relansare adoptat la sfârşitul lunii iulie de Cei 27 pentru a face faţă pandemiei de COVID-19. Acest plan de 750 de miliarde de euro este susţinut de viitorul cadru financiar multianual (2021-2027), de peste 1.000 de miliarde de euro.

"Această finanţare europeană este un pilon al relansării economice şi orice amânare poate avea consecinţe economice negative asupra calităţii vieţii" tuturor, a spus Orban.

Prim-ministrul român, notează AFP, a respins argumentele invocate de liderii Ungariei şi Poloniei, spunând că "respectarea statului de drept este o garanţie pentru fiecare contribuabil că banii vor fi cheltuiţi corect".

Agenţia franceză de presă reaminteşte că şi România a fost în colimatorul Bruxellesului pentru "atingeri aduse statului de drept" între 2017 şi 2019, când social-democraţii aflaţi atunci la guvernare au introdus o reformă criticată a justiţiei.

Însă Bucureştiul "s-a schimbat radical" de la venirea la putere a liberalilor în noiembrie 2019, a subliniat şeful guvernul român, precizând că acea revizuire controversată a sistemului judiciar a fost stopată, adaugă AFP.

Întrebat despre confuzia care apare uneori prin coincidenţă de nume între el şi omologul său ungar Viktor Orban, Ludovic Orban a spus că "atitudinea faţă de UE" face diferenţa.

"Oamenii trebuie să ne judece după ce facem, după deciziile noastre, respectul nostru, atitudinea noastră în cadrul UE, care trebuie să urmărească să îi susţină unitatea, să îmbunătăţească funcţionarea instituţiilor sale, să influenţeze deciziile luate la nivel european pentru ca ele să genereze efecte pozitive pentru toţi", a spus el.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…