Lukașenko le cere mercenarilor Wagner să-i antreneze armata. „Occidentul îi urăște din toți rărunchii“

Lukașenko le cere mercenarilor Wagner să-i antreneze armata. „Occidentul îi urăște din toți rărunchii“

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a invitat mercenarii Wagner în țara sa pentru a-i antrena armata.

Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului FOTO Twitter

Lukașenko a făcut aluzie la invitație într-un discurs de vineri dedicat Zilei Independenței Belarusului, potrivit agenției de presă Belta, citată de CNN .

„Din păcate, ei (n.r. mercenarii Wagner) nu sunt aici”, a spus Lukașenko. „Și dacă instructorii lor, așa cum le-am spus deja, vin și ne transmit experiența de luptă, vom accepta această experiență”.

Invitația lui Lukașenko vine la doar o săptămână după ce liderul de la Minsk a fost creditat pentru dezamorsarea unei insurecție armată a forțelor Wagner împotriva Moscovei.

Într-o serie uluitoare de evenimente care au reprezentat cea mai mare amenințare pentru președintele rus Vladimir Putin din ultimii ani, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și-a mărșăluit forțele către capitala Rusiei, preluând controlul instalațiilor militare din două orașe rusești, în ceea ce el a spus că este un răspuns la un atac al armatei ruse asupra unui tabere Wagner.

Criza a fost dezamorsată abia după ce Lukașenko a intermediat un acord în baza căruia Prigojin se muta în Belarus. Ca parte a aceluiași acord, trupelor Wagner li s-a oferit opțiunea fie să se înscrie în forțele armate ruse regulate sau la agențiile de aplicare a legii, să se întoarcă la familia și prietenii lor, fie să meargă în Belarus.

În discursul său de vineri, Lukașenko a spus că nu se teme de mercenrii Wagner, deoarece „îi cunoște de multă vreme”.

„Aceștia sunt oameni care au luptat în întreaga lume pentru a stabili o civilizație normală. Occidentul îi urăște din toți rărunchii”, a spus el.

El a avertizat, de asemenea, în legătură cu o „criză politico-militar la scară mondială fără precedent în istoria omenirii” și a criticat Occidentul pentru că nu a recunoscut necesitatea dialogului pentru a o rezolva.

Lukașenko a acuzat Uniunea Europeană și Statele Unite că „înarmează Polonia într-un ritm accelerat” și a susținut că Occidentul face din Polonia „un teren de antrenament proxy” pentru a o folosi împotriva Belarusului și Rusiei, asemănând-o cu Ucraina.

„Astfel, se creează un alt focar de tensiune, se creează o altă fortăreață pentru agresiunea celei mai agresive țări din lume și, din păcate, a celei mai puternice – Statele Unite”, a spus el.

Unde este Prigojin?

La începutul acestei săptămâni, liderul belarus a spus că l-a convins pe Putin să nu „distrugă” grupul Wagner și pe șeful său Prigojin, despre care a afirmat că ar fi fost „zdrobit ca o insectă” dacă trupele Wagner și-ar fi continuat înaintarea spre capitala Rusiei. Dar locația exactă a lui Prigojin rămâne neclară.

Liderul Wagner a fost văzut ultima dată părăsind orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, sâmbăta trecută, după ce a anulat brusc marșul trupelor sale asupra Moscovei.

El a lansat luni un mesaj audio, explicând decizia sa de a-și întoarce trupele din drum.

Lukașenko a spus că șeful Wagner a sosit marți în Belarus. Deși nu există videoclipuri sau fotografii care să-l arate pe Prigojin în Belarus, imaginile prin satelit ale unei baze aeriene din afara Minskului au arătat două avioane legate de Prigojin care au aterizat acolo marți dimineață.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat