Lumea secretă a superiahturilor, unde elita mondială se adună pentru a se relaxa și pentru a încheia afaceri departe de ochii curioșilor

Lumea secretă a superiahturilor, unde elita mondială se adună pentru a se relaxa și pentru a încheia afaceri departe de ochii curioșilor

Superiahtul este simbolul suprem al bogăției, iar afacerile sunt în plină expansiune.

Impulsionate de căutarea unei scăpări de pandemia COVID-19 și de blocajele din 2020, vânzările au atins niveluri record în 2021 și, deși a existat o ușoară scădere anul trecut, acestea au depășit cu mult orice alt an, potrivit datelor de la Yachtharbor.com.

Ceea ce se întâmplă pe superiahturi a fost mult timp învăluit în secret și a fost subiectul zvonurilor și al speculațiilor. Personalul de pe ambarcațiuni trebuie să semneze acorduri de confidențialitate cuprinzătoare, ceea ce îi împiedică să discute public despre ceea ce se întâmplă la bord, scrie businessinsider.com.

Chiar și identitatea proprietarilor multor nave este necunoscută, acestea fiind adesea cumpărate prin intermediul unei rețele complexe de companii offshore și nu pe numele proprietarului.

Navele reprezintă un bilet de intrare într-un club exclusivist, neconstrâns de frontierele naționale.

"Sunt cea mai mică țară din lume", a spus el despre comunitatea globală a proprietarilor miliardari de superyate. "În funcție de perspectiva cui o luați, există între 2.800 și 3.000 de miliardari", a spus el. "Ai mai multe în comun cu colegii tăi miliardari decât cu conaționalii tăi".

Nivelul de bogăție al proprietarilor de superiah t îl depășește cu mult pe cel al vedetelor sportive și al celebrităților fotografiate ocazional la bord. Adesea, aceștia dețin proprietăți, afaceri și alte active într-o serie de țări la care superiahturile le permit accesul fără probleme.

"Nu vorbim despre ceea ce ați numi "celebrități". Acesta este un alt grup de avere", a declarat sursa, adăugând că există "mai multe zerouri" de diferență între cea a proprietarilor de superiaht și cea a oaspeților lor celebri.

Tranzacții de brokeraj în pantaloni scurți de bord

La bordul vaselor, super-bogații și prietenii lor celebri se pot bucura de un nivel de intimitate, pace și izolare pe care rareori îl au pe uscat, unde se confruntă cu o supraveghere mediatică omniprezentă. Dar navele sunt, de asemenea, locuri în care se poate impresiona, se pot consolida contactele și se pot încheia afaceri, atmosfera informală oferind oportunități unice de a lega prietenii.

"Am avut un oaspete fabulos - o familie americană de pe coasta de vest - și sunt destul de vorbăreți decât o familie europeană bogată - și vorbim despre bărci și despre cât de mult costă", a declarat sursa.

Proprietarul vasului, a mai spus sursa, a dezvăluit că o asemenea putere de negociere a iahturilor este atât de mare, încât într-un "an la bord, ar plăti barca. Este foarte greu să spui 'nu' când ai fost la bord timp de o săptămână și familia ta a fost îngrijită atât de incredibil de bine".

În timpul unei călătorii, sursa a spus: "Mă uit la doi titani absoluți ai afacerilor și ai fi uimit că stau unul lângă altul în pantaloni scurți de surf și tricouri murdare acoperite de sare, la o ceașcă de ceai. Și te gândești că s-ar putea ca afacerea să nu fie încheiată astăzi, dar data viitoare când vor vorbi la telefon va fi o stare de spirit foarte, foarte diferită în conversație", a spus sursa.

Pentru alți proprietari, vasele oferă posibilitatea de a scăpa de personalitatea și presiunile vieții lor profesionale. El a descris un lider de afaceri obișnuit ca oamenii să i se "închine" toată ziua, care a fost sfâșiat fără milă de vechii prieteni de școală pe care i-a invitat într-o excursie.

"Eu voi fi pe puntea principală, iar colegii lui din copilărie îl strigau pe toate numele de sub soare, făcând mișto de el. Și asta, cred, că asta este valoarea pe care a primit-o de la barca lui", a spus el.

Dar odată cu o bogăție imensă vin și pretenții mari și crize de furie. Proprietarii de superiaht pot fi intoleranți chiar și la cea mai mică eroare sau întârziere, a spus sursa, iar personalul operează după programe precise.

"Reacționează pentru că au așteptat trei minute și jumătate? Reacționează - foarte rău", a declarat sursa.

Oaspeții suficient de norocoși pentru a fi invitați pe superiahturi trebuie, de asemenea, să navigheze un labirint de etichetă pentru a se integra cu gazdele lor și cu ceilalți oaspeți. Dar unii sunt atât de disperați să își impresioneze gazdele bogate încât rezultatele pot fi chinuitoare.

"Ai parte de "try hards" și este ca și cum "oh, nu, asta este ciudat din punct de vedere social"", a spus sursa.

"Într-adevăr, povestea zilei este despre copiii care se joacă în apă, iar cineva încearcă să lanseze. Am văzut-o de câteva ori - am plecat cu sentimentul că au interpretat greșit camera."

Drone de spionaj și dispozitive de ascultare

Iar oaspeții jenanți sunt departe de a fi singura problemă cu care se confruntă proprietarii de superiaht. Confidențialitatea navelor, precum și bogăția, faima și puterea proprietarilor și a pasagerilor lor atrag în mod inevitabil o atenție nedorită.

Simon Rowland este un fost soldat al Marinei Regale britanice, a cărui companie, Veritas, asigură o securitate completă pentru superiaht.

El a declarat pentru Insider că printre cele mai frecvente provocări pe care trebuie să le abordeze se numără manipularea dronelor spion trimise de organizațiile de știri pentru a fotografia ambarcațiunile și pasagerii lor bogați și celebri.

"Dronele reprezintă din ce în ce mai mult o preocupare pentru proprietarii de superiaht", a spus el, precizând că organizațiilor de știri tabloide și presei din domeniul superiahturilor le place să folosească aceste dispozitive pentru a obține "poza cu bani" și a face fotografii aeriene ale bărcilor.

El a spus că unele nave au desfășurat dispozitive pentru a bruia sistemele de navigație ale dronelor și pentru a le scoate din aer, dar există semne de întrebare dacă acest lucru este legal.

O soluție mai simplă, a spus el, este un sistem de alarmă care să alerteze pasagerii cu privire la prezența dronelor, dându-le timp să coboare de pe punte și să se îndepărteze de lentilele invazive ale camerelor de luat vederi purtate de aer.

Dar dronele nu sunt singura formă de supraveghere ascunsă la care Rowlands trebuie să fie vigilent. Spionii ar putea încerca să se infiltreze în superiacazuri prin intermediul membrilor echipajului sau prin instalarea de dispozitive de supraveghere, pentru a fura informații sensibile despre afaceri sau politică. O țintă specială, a spus el, sunt navele cunoscute ca fiind închiriate frecvent de către cei bogați.

"Te-ai aștepta ca un iaht care se ocupă bine de ultra-bogați sau de persoane foarte bine cotate să angajeze o companie ca mine pentru a veni și a mătura acel iaht înainte de ocupare, pentru a se asigura că nu a rămas nimic la bord", a declarat Rowlands.

În pofida iritanților, izolarea de care se bucură la bordul unei ambarcațiuni departe de țărm va continua să fie o atracție puternică pentru cei care au tot ce pot cumpăra banii - cu excepția intimității pe care mulți dintre noi o considerăm de la sine înțeleasă.

"Într-o lume a paparazzilor constanți cu lentile lungi, există un loc pentru intimitatea relaxată pe care mulți dintre noi o consideră de la sine înțeleasă", a declarat sursa care a lucrat pe aceste vase.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?