Lumea tenisului, preocupată de soarta jucătoarei chineze Shuai Peng

Lumea tenisului, preocupată de soarta jucătoarei chineze Shuai Peng

Dispariţia jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng, care nu a mai dat niciun semn de viaţă după ce l-a acuzat de viol pe un fost vicepremier al Chinei, nelinişteşte lumea tenisului şi opinia publică, iar aceste dezvăluiri merită o anchetă "transparentă", a reacţionat duminică WTA, citată de AFP.

La o săptămână după ce jucătoarea de 35 de ani a povestit în detaliu cum a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang (75 de ani), tânăra a dispărut. Peng, care a câştigat Roland Garros în proba feminină de dublu în 2014, l-a acuzat, pe 2 noiembrie , pe fostul oficial că a forţat-o să aibă un raport sexual în urmă cu trei ani.

WTA a transmis duminică într-un comunicat, prin intermediul preşedintelui director general Steve Simon, că "recentele evenimente din China privind-o pe jucătoarea Shuai Peng sunt foarte preocupante".

"Acuzaţia sa vizând conduita unui fost conducător chinez, care implică o agresiune sexuală, trebuie să fie tratată cu cea mai mare seriozitate", a transmis Steve Simon în acest text, reclamând că "trebuie făcută dreptate".

"Aşteptăm ca această chestiune să fie tratată corect, ceea ce semnifică faptul că aceste declaraţii trebuie să facă obiectul unei anchete complete, echitabile, transparente şi fără cenzură", a insistat Steve Simon, fără totuşi să facă referire la faptul că jucătoarea nu a mai avut nicio reacţie şi nicio apariţie publică de mai bine de zece zile.

"Da, aceste acuzaţii sunt foarte îngrijorătoare. O cunosc pe Peng de când avea 14 ani şi suntem îngrijoraţi. Este grav. Unde se află ea? Este ea în siguranţă? Orice informaţie ar fi binevenită", a afirmat fosta campioană americană Chris Evert pe contul său de Twitter.

La rândul ei, franţuzoaica Alize Cornet a transmis un mesaj pe Twitter: #WhereIsPengShuai ("Unde este Peng Shuai?"), adăugând că "nu vom rămâne tăcuţi".

China a cunoscut mai multe scandaluri în cadrul valului #MeToo în ultimii ani, însă cenzura şi controlul justiţiei de către Partidul Comunist Chinez (PCC) au împiedicat mişcarea să ia avânt. Este prima oară când asemenea acuzaţii de viol vizează un oficial cu un rang de înalt în cadrul PCC. Însă tăcerea totală a jucătoarei după ce afacerea a devenit publică ridică temeri pentru ce este mai rău în privinţa sa.

Lunga relatare a lui Shuai Peng a rămas circa douăzeci de minute pe Weibo (echivalentul chinez al Twitter-ului), suficient pentru ca mii de utilizatori să aibă timp pentru a face capturi de ecran pe care apoi le-au partajat. De atunci, contul fostei jucătoare nu a publicat nimic nou. Comentariile au fost dezactivate, iar subiectul este supus unei cenzuri stricte pe reţelele de socializare chineze. În ziua când au fost făcute dezvăluirile, până şi cuvântul "tenis" ("wangqiu") a fost interzis de Weibo.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia