Lumea urmează să fie inundată cu bumbac

Lumea urmează să fie inundată cu bumbac

Piața mondială urmează să fie inundată cu bumbac pe măsură ce fermierii profită de prețurile ridicate pentru a produce mai mult, iar China aruncă pe piață o parte din rezerva sa strategică, informează Bloomberg.

Sursa foto: www.cottonusa.org

Departamentul american al Agriculturii estimează că, în sezonul care va începe la 1 august, producția mondială de bumbac va crește cu 6,9% ceea ce va duce stocurile din afara Chinei la un nivel record. Potrivit USDA, fermierii americani, cei mai mari exportatori, ar urma să înregistreze cea mai mare recoltă din ultimul deceniu iar recolte în creștere sunt așteptate atât în Australia cât și în India, cel mai mare cultivator mondial.

"Oferta va rămâne amplă, iar dacă nu vom asista la o majorare a producției, prețul bumbacului va înregistra noi scăderi", a declarat Lara Magnusen, manager de portofoliu la Altegris Advisors LLC. Pe partea cererii, recenta retrogradare a ratingului Chinei a dat naștere la îngrijorări potrivit cărora cererea mondială nu va fi suficientă pentru a absorbi producția suplimentară.

Vremea favorabilă a ajutat însămânțările de primăvară în SUA. De la începutul anului și până în data de 21 mai, fermierii americani au însămânțat 52% din suprafața preconizată, în creștere față de 45% anul trecut. Prognozele sunt bune și în India, cel mai mare producător mondial. De asemenea, în Australia și Brazilia, extinderea mecanizării permite fermierilor să concureze mai bine cu SUA la capitolul calitate.

Sursa foto: imsevimse.com

În paralel, China continuă să arunce pe piața internă o parte din rezerva strategică. La o licitație care a avut loc vineri, statul chinez a vândut 13.700 din cele 29.500 de tone de bumbac scoase la vânzare, potrivit portalului organismului guvernamental China National Cotton Information Center.

În aceste condiții, cotațiile futures la bumbac au scăzut cu 7,7% în luna mai ajungând vineri seara pe bursa ICE Futures din New York la 72,79 cenți livra, iar prețurile se îndreaptă spre primele pierderi lunare de după decembrie 2016.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...