Lupte înverşunate pentru controlul Vugledar, în estul Ucrainei

Lupte înverşunate pentru controlul Vugledar, în estul Ucrainei

Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare „feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează France Presse.

„Lupte feroce” pentru controlul orașului Vugledar. Foto EPA EFE (Arhivă)

În curând, Vugledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi", a declarat vineri Denis Puşilin , şeful regiunii Doneţk numit de Moscova, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat „lupte feroce", asigurând totodată că ruşii au fost respinşi.

La 150 km de Bahmut, acest oraş minier care avea 15.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, confruntări „serioase, brutale" au loc şi trupele ruse s-au „implantat în sud-estul şi estul localităţii", a afirmat un responsabil al autorităţilor proruse din regiunea Doneţk, Ian Gagin.

Inamicul caută de fapt să repurteze un succes în acest sector, dar nu reuşeşte să-l obţină datorită eforturilor forţelor de apărare ale Ucrainei", afirmase Cerevatîi la televiziune.

„Inamicul exagerează şi reuşita sa este un eufemism", a continuat el, concluzionând: „În faţa pierderilor sale, inamicul dă înapoi".

Încercuirea şi eliberarea în viitor" a acestei localităţi vor permite „schimbarea raportului de forţe pe front", deschizând calea unei ofensive spre Pokrovsk şi Kurakova, localităţi situate mai în nord, susţine şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin.

Ucraina a anunţat în această săptămână că soldaţii ruşi, în superioritate numerică, îşi intensificaseră atacurile în est, în special la Vugledar şi Bahmut, ultima localitate fiind ţinta lor de mai multe luni.

O nouă ofensivă rusă este în pregătire

O nouă ofensivă rusă este în pregătire pentru 24 februarie, la împlinirea unui an de la declanşarea invaziei de către Rusia în Ucraina, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei.

„Ei se pregătesc acum pentru a activare maximală şi ei cred că vor avea reuşite până la acea dată", a declarat el pentru Radio Svoboda.

Acest nou val al ofensivei în pregătire pentru 24 februarie „nu este un secret", a adăugat el.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, Rusia încearcă „să disperseze" forţele ucrainene cu scopul de a „crea condiţiile unei operaţiuni ofensive decisive".

Militari ruşi şi mercenari ai grupului paramilitar Wagner au cucerit recent Soledar, la nord de Bahmut, un prim succes după luni îndelungate de lupte şi o serie de înfrângeri pentru Kremlin.

„Ruşii avansează, există tiruri constante, noapte şi zi, încearcă să găsească puncte slabe în apărarea noastră", a declarat pentru AFP Iuri, un soldat ucrainean de 44 de ani, într-o tranşee de la Bahmut.

Tot în est, la Ceasiv Iar, două persoane au fost ucise vineri şi alte cinci rănite de tiruri ale artileriei ruse, au semnalat autorităţile locale.

Mai în nord, în regiunea Harkov, bombardarea satului Dvoricina a făcut alţi doi morţi, a anunţat preşedinţia ucraineană.

Oraşul Herson (sud) a fost de asemenea ţinta obuzelor ruseşti, potrivit aceleiaşi surse.

Rusia a mobilizat sute de mii de rezervişti şi de puşcăriaşi pentru a încerca să străpungă liniile ucrainene şi să cucerească restul Donbasului, vastă zonă industrială din estul Ucrainei.

Tancuri pentru Ucraina

În acest context, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat decizia anunţată de Polonia de a livra ţării sale 60 de tancuri suplimentare, dintre care jumătate va fi o versiune modernizată a tancului T-72 sovietic, după cele 14 Leopard 2 de fabricaţie germană deja promise.

Paralel, guvernul belgian s-a angajat să acorde Ucrainei noi finanţări, în special prin livrări de rachete, mitraliere, muniţii şi vehicule blindate.

În ceea ce priveşte aviaţia ucraineană, aceasta a apreciat vineri că aparate F16 de fabricaţie americană „ar putea fi cel mai bun candidat” pentru „a deveni singurul tip” de avion polivalent în flota sa, potrivit purtătorului său de cuvânt Iuri Ignat.

Preşedintele ucrainean solicită avioane de vânătoare şi rachete cu rază lungă de acţiune, adică arme pe care ţările occidentale au refuzat până în prezent să le furnizeze.

La rândul său, Uniunea Europeană a decis să-şi prelungească cu şase luni sancţiunile impuse Rusiei când aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi pregăteşte noi măsuri împotriva Moscovei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat totuşi vineri că el va continua „să vorbească cu Rusia", notează AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /