Lupte pentru putere în partidul polonez de guvernământ pe fondul slăbiciunii fizice a liderului Jaroslaw Kaczynski

Lupte pentru putere în partidul polonez de guvernământ pe fondul slăbiciunii fizice a liderului Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski, mâna forte a partidului polonez de guvernământ PiS, ar avea o infecție bacteriană care face imposibilă deocamdată o nouă operație la genunchi, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA, citat de Rador. Starea de sănătate precară a acestuia a deschis terenul pentru luptele interne în partid, o evoluție politică relevantă pentru toată Europa, dată fiind relația tensionată dintre Varșovia și principalele state UE.

Cu toate că nu este în cea mai bună stare și merge greu, președintele PiS vine în fiecare zi la biroul lui din sediul partidului nu numai din dorința de a gestiona evenimentele curente, ci și situația din partid. Jaroslaw Kaczynski trebuie să facă față rivalității dintre două centre în interiorul PiS, care luptă dur între ele, cu cât sunt mai multe informații despre starea proastă a șefului.

Din primul grup fac parte persoane din partid mai apropiate de președinte, colaboratorii lui permanenți: Joachim Brudzinski și Mariusz Blaszcak, care transpun loial directivele politice stabilite de șef. Iar dintre acestea, cea mai importantă este întărirea rolului și poziției lui Mateusz Morawiecki (șeful guvernului). Acesta va fi reprezentantul puterii politice pe care o posedă președintele partidului. Cei trei dețin de asemenea controlul asupra guvernului, la care mai ajută și vicepreședintele partidului, Adam Lipinski, care este secretar de stat la Cancelaria Consiliului de Miniștri.

Grupul al doilea este legat de Seim (Parlamentul polonez) și de electoratul dur al PiS. El este format, între alții, din: mareșalul Senatului, Stanislaw Karczewski, vicemareșalul Seimului, Ryszard Terlecki, și fosta premier, Beata Szydlo.

Potrivit relatărilor din culise, relatate de RZECZPOSPOLITA, majoritatea ideilor care îngrădesc libertatea deputaților și despart Seimul de societate provin tocmai de la Ryszard Terlecki. Mareșalul Marek Kuchcinski nu face decât să-i execute recomandările. Acest grup s-a consolidat după recenta reconstrucție a guvernului, în care Morawiecki a primit portofoliul de premier. Nimeni din acest grup nu pune sub semnul întrebării loialitatea față de președintele partidului, dar relațiile sunt altele decât acum câteva luni. „Nu mai există monolit” – ne spune unul din deputați.

Formal, totul se rezolvă în timpul ședințelor regulate ale prezidiului partidului, dar tot mai mult timp ocupă negocierile cu diverse partide și fracțiuni.

Acesta nu este totuși sfârșitul problemelor, pentru că tot timpul manifestă mari ambiții Zbigniew Ziobro, ministrul justiției și șeful Poloniei Solidare. De opiniile sale ține seama și președintele, având mai ales în vedere relațiile sale cu părintele Rydzyk (preotul Rydzyk este șeful postului catolic Radio Maryja).

„Situația aceasta amintește de sfârșitul puterii unui mare împărat, de exemplu Iulius Cezar” – consideră unul din politicienii PiS, apropiat de fracțiunea mareșalilor. „Toți mai simt respect pentru șef, dar încep deja incitările în grupurile mai mici”, adaugă.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /