Luxemburg: Jean-Claude Juncker a respins acuzaţiile care i se aduc într-un caz de ascultări ilegale

Luxemburg: Jean-Claude Juncker a respins acuzaţiile care i se aduc într-un caz de ascultări ilegale

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a depus miercuri mărturie într-un caz privind ascultări ilegale care l-a costat funcţia de prim-ministru al Luxemburgului în anul 2013, transmite AFP.

Cea de-a 12-a Cameră corecţională a Marelui Ducat al Luxemburgului judecă începând de marţi trei foşti agenţi ai Serviciului de informaţii de stat luxemburghez (SREL) acuzaţi că au organizat ascultări ilegale în anul 2007.

Unul dintre acuzaţi, Marco Mille, şeful SREL în perioada 2003 - 2010, susţine că Jean-Claude Juncker (65 de ani) îşi dăduse acordul pentru efectuarea acestor ascultări.

Mărturia fostului şef al guvernului luxemburghez a fost extrem de aşteptată. Jean-Claude Juncker a sosit la tribunal însoţit de gărzile sale de corp şi, după ce a depus jurământul, a respins acuzaţiile formulate la adresa lui.

''Cred că mi-aş fi amintit dacă aş fi autorizat astfel de ascultări'', a declarat el.

La audierea sa din 2013 în faţa comisiei de anchetă parlamentară privind disfuncţionalităţile SREL, Juncker a negat deja că îşi dăduse acordul pentru efectuarea respectivelor ascultări. Totuşi, această comisie a considerat că Jean-Claude Juncker a avut o responsabilitate politică în acest caz.

După ce aliaţii socialişti i-au retras sprijinul, Juncker a fost nevoit să convoace alegeri legislative anticipate, pe care partidul său, CSV, le-a pierdut.

Un an mai târziu, în 2014, Jean-Claude Juncker a fost ales la preşedinţia Comisiei Europene.

Marco Mille şi doi agenţi ai SREL sunt acuzaţi că au participat la ascultări ilegale în 2007 şi la deturnarea unui CD criptat ce conţinea înregistrarea unei conversaţii între Marele Duce Henri şi Jean-Claude Juncker cu privire la o serie de atentate ce au avut loc în Luxemburg în anii '80 şi soldate cu cinci răniţi.

Justiţia va trebuie să decidă dacă cei trei au încălcat legea cu privire la protecţia vieţii private atunci când au realizat înregistrările şi dacă ei fuseseră autorizaţi de autorităţile abilitate, respectiv de Jean-Claude Juncker, în calitate de prim-ministru.

Pol Urbany, avocată a celor trei acuzaţi, a criticat faptul că, deşi comisia parlamentară de anchetă a ajuns la concluzia că Juncker poartă responsabilitatea politică în acest caz, el nu a fost citat decât în calitate de martor. De asemenea, Urbany a denunţat amânarea acestui proces, în condiţiile în care ancheta este finalizată din 2016. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...