Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Macedonia de Nord: Candidatul social-democrat Stevo Pendarovski, câştigător în primul tur al alegerilor prezidenţiale

Candidatul social-democrat al partidului aflat la guvernare SDSM, Stevo Pendarovski, a obţinut o victorie la limită în primul tur al scrutinului prezidenţial desfăşurat duminică în Macedonia de Nord, informează agenţiile de presă internaţionale.

După numărarea a aproximativ 80% din voturi, Pendarovski a obţinut 42.55 %, pe locul doi situându-se, cu 41.60 %, candidata opoziţiei Gordana Siljanovska-Davkova, susţinută de partidul de dreapta VMRO-DPMNE.

Al treilea candidat, Blerim Reka, sprijinit de partidele reprezentând cetăţenii de etnie albaneză, a obţinut 11.57 %.

Nivelul de participare, de aproximativ 40 %, a fost cel mai scăzut din ultimii 15 ani. La alegerile prezidenţiale din 2014, 48.80% din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, aminteşte EFE.

Analiştii au explicat prezenţa scăzută la vot ca urmare a dezamăgirii resimţite de alegători din cauza lipsei de progrese din partea guvernului de a atrage investiţii străine şi de a combate nivelul ridicat al şomajului, ce depăşeşte 20%.

A doua rundă a alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 5 mai, iar prezenţa la vot trebuie să fie de minim 40 % pentru ca alegerile să fie validate. În cazul în care nu se va întruni acest cvorum, vor fi convocate noi alegeri.

Alegătorii minorităţii albaneze (reprezentând 20-25% din totalul celor 2.1 milioane de locuitori), deţin cheia următorului tur de scrutin. Dacă nu se vor prezenta la vot, cvorumul necesar va fi greu de atins şi va arunca în incertitudine statul balcanic, comentează AFP.

Premierul social-democrat Zoran Zaev a promis că dacă Pendarovski pierde alegerile, va convoca alegeri generale anticipate, aşa cum susţine opoziţia conservatoare a partidului VMRO-DPMNE. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 „Grupul Mykonos” conduce din umbră România. Dăncilă, un pericol pentru siguranța națională!

3 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 Tic-tac! Un important om politic va fi deconspirat ca slugă a Securității! Campania pentru prezidențiale va să…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante