Macedonia de Nord: Candidatul social-democrat Stevo Pendarovski, câştigător în primul tur al alegerilor prezidenţiale

Macedonia de Nord: Candidatul social-democrat Stevo Pendarovski, câştigător în primul tur al alegerilor prezidenţiale

Candidatul social-democrat al partidului aflat la guvernare SDSM, Stevo Pendarovski, a obţinut o victorie la limită în primul tur al scrutinului prezidenţial desfăşurat duminică în Macedonia de Nord, informează agenţiile de presă internaţionale.

După numărarea a aproximativ 80% din voturi, Pendarovski a obţinut 42.55 %, pe locul doi situându-se, cu 41.60 %, candidata opoziţiei Gordana Siljanovska-Davkova, susţinută de partidul de dreapta VMRO-DPMNE.

Al treilea candidat, Blerim Reka, sprijinit de partidele reprezentând cetăţenii de etnie albaneză, a obţinut 11.57 %.

Nivelul de participare, de aproximativ 40 %, a fost cel mai scăzut din ultimii 15 ani. La alegerile prezidenţiale din 2014, 48.80% din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, aminteşte EFE.

Analiştii au explicat prezenţa scăzută la vot ca urmare a dezamăgirii resimţite de alegători din cauza lipsei de progrese din partea guvernului de a atrage investiţii străine şi de a combate nivelul ridicat al şomajului, ce depăşeşte 20%.

A doua rundă a alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 5 mai, iar prezenţa la vot trebuie să fie de minim 40 % pentru ca alegerile să fie validate. În cazul în care nu se va întruni acest cvorum, vor fi convocate noi alegeri.

Alegătorii minorităţii albaneze (reprezentând 20-25% din totalul celor 2.1 milioane de locuitori), deţin cheia următorului tur de scrutin. Dacă nu se vor prezenta la vot, cvorumul necesar va fi greu de atins şi va arunca în incertitudine statul balcanic, comentează AFP.

Premierul social-democrat Zoran Zaev a promis că dacă Pendarovski pierde alegerile, va convoca alegeri generale anticipate, aşa cum susţine opoziţia conservatoare a partidului VMRO-DPMNE. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

3 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral