„Măcelarul din Siria”, termen până pe 10 iunie să preia controlul asupra oraşului Severodoneţk: „Au adus un număr imens de forţe, tot ce aveau”

„Măcelarul din Siria”, termen până pe 10 iunie să preia controlul asupra oraşului Severodoneţk: „Au adus un număr imens de forţe, tot ce aveau”

Forţele ruse „înaintează” în mai multe zone la nord de oraşul Sloviansk, din estul Ucrainei, după ce „au finalizat regruparea trupelor”, a declarat duminică Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Sâmbătă, administraţia militară a oraşului Sloviansk a declarat că sute de oameni fugeau din Sloviansk în fiecare zi, numărul evacuărilor aproape dublându-se în această săptămână. O lovitură cu rachete care a ucis trei persoane marţi „i-a împins pe cetăţeni să plece”, a spus oficialul.

În apropiere de Liman, Rusia „înaintează în direcţia Sviatohirsk, încercând să împingă trupele noastre pe malul drept al râului Siverski Doneţ”, a spus armata ucraineană.

Trupele ruse continuă să lovească zonele din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, opt civili au fost ucişi şi 11 au fost răniţi în regiunea Doneţk, după ce forţele ruse au bombardat 15 zone, au anunţat duminică administraţiile regionale militaro-civil.

Rusia a efectuat, de asemenea, două lovituri aeriene în Doneţk, inclusiv una azi-noapte în oraşul cheie Kramatorsk, care a provocat „daune serioase la două întreprinderi din oraş”, dar nu s-au soldat cu victime, a spus Oleksandr Gonciarenko, primarul din Kramatorsk.

În zonele din jurul Doneţk şi Zaporojie, ruşii „trag în prima linie de apărare şi în spatele trupelor ucraienne, pentru a ne reţine unităţile şi a preveni regruparea lor”, a spus armata lui Zelenski.

Şi la Lugansk, forţele ruse au tras în cinci zone, inclusiv Severodoneţk şi Lisichansk, cu artilerie şi mai multe lansatoare de rachete. De asemenea, au fost efectuate lovituri aeriene în patru zone, au declarat oficialii regionali.

De asemenea, o persoană a fost ucisă, iar alte două au fost rănite după bombardamentele la Hirske şi Lisichansk, care au afectat şi 18 case şi o clădire a departamentului de poliţie. La Severodoneţk, o clădire din complexul fabricii chimice Azot a fost avariată de bombardamentele artileriei ruse, au declarat oficialii regionali, fără victime.

Unităţile Rusiei „se concentrează pe operaţiuni ofensive pentru a ne înconjura trupele” în Severodoneţk şi Lisiciansk şi pentru a „bloca principalele rute logistice”, a spus armata.

Generalul rus Aleksandr Dvornikov, comandantul operaţiunii ruse în Ucraina, „a primit misiune ca până pe 10 iunie fie să cucerească complet oraşul Severodoneţk, fie să blocheze definitiv autostrada Lisiciansk - Bahmut şi să o preia sub control”, a declarat şeful administraţiei militare din Lugansk, Serhi Gaidai, potrivit CNN.

„De aceea, au adus un număr imens de forţe, tot ce aveau, toate rezervele - folosesc totul pentru a îndeplini aceste două misiuni”, a mai spus el.

Lângă Severodonetsk, în oraşul Lisiciansk, un centru de ajutor umanitar a fost „complet distrus” de bombardamentele ruseşti duminică, a adăugat Gaidai.

În nord-est, în regiunea Harkov, ruşii au folosit muniţii cu fosfor în zona Cerkaski Tişki, la nord-est de Harkov. O persoană a fost, de asemenea, rănită după bombardamentele ruseşti de la Ciuguev în sud-estul Harkovului, iar alte câteva zone au fost atacate peste noapte, au declarat oficialii regionali.

„Inamicul nu încetează să tragă asupra poziţiilor trupelor noastre din apropierea oraşului Harkov”, se arată în comunicat. În Sumi, în nord-est, Rusia a tras cu obuze de artilerie asupra infrastructurii din două zone, iar regiunea Cernihiv din nord a fost, de asemenea, bombardată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...