Macovei: Asistăm la o înscenare. Se doreşte comasarea DNA cu DIICOT

Macovei: Asistăm la o înscenare. Se doreşte comasarea DNA cu DIICOT

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, miercuri, că PSD ar pregăti „o lovitură de stat împotriva ordinii de drept, vrând să comaseze DNA cu DIICOT prin ordonanţă de urgenţă”. Monica Macovei a mai precizat că ea crede în acest scenariu şi a făcut referire la un moment asemănător în care Călin Popescu Tăriceanu ar fi încercat acelaşi lucru pe vremea când ocupa funcţia de premier. 

Într-un interviu pentru RFI, aceasta a adăugat că „de duminică încoace asistăm la o înscenare” realizată pentru ca această „decizie politică” să ducă la demiterea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Monica Macovei a declarat miercuri într-un interviu pentru postul de radio RFI că PSD îşi doreşte comasarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) printr-o ordonanţă de urgenţă. Europarlamentarul a explicat că această decizie politică nu se doreşte decât pentru demiterea procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA.

„Sigur că sunt probleme la DNA Ploieşti, dar trebuie să nu uităm că în această înscenare actorii principali au fost inculpaţi, trimişi în judecată, persoane anchetate, familia Cosma de pildă are termen chiar în februarie. Deci discutăm de penali care practic pregătesc lucruri îngrozitoare, cum ar fi desfiinţarea DNA”, a precizat Macovei.

Aceasta a mai spus că, în opinia sa, ministrul Justiţiei Tudorel Toader va propune demiterea şefei DNA. „Cred că Tudorel Toader va propune acest lucru, pentru că se joacă cu această chestiune şi practic se joacă cu ţara şi cu oamenii şi cu toţi cei care au ieşit în stradă în apărarea DNA”. Europarlamentarul a mai explicat că o eventuală alipire a celor două servicii ar reprezenta „anihilarea uneia dintre puterile statului”.

„Pe surse, se spune, se scrie că se pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă de comasare a DNA cu DIICOT, DNA se ocupă de anticorupţie, DIICOT de lupta cu crima organizată. Asta înseamnă că se schimbă şefii şi DNA şi DIICOT prin efectul legii. Toată lumea se schimbă: şi procurorii-şefi şi adjuncţii şi cei de unitate, se transformă secţiile, se pot retrage sau se pot reevalua dosarele aflate în curs de anchetă (...). Va fi o perioadă în care nu se va lucra deloc. Prin urmare, ce se urmăreşte: anihilarea uneia dintre puterile statului. Ce se întâmplă este o lovitură de stat împotriva ordinii de drept şi începe la sediul PSD”, a completat aceasta.

Monica Macovei a mai precizat că ea crede în acest scenariu şi a făcut referire la un moment asemănător în care Călin Popescu Tăriceanu ar fi încercat acelaşi lucru pe vremea când ocupa funcţia de permier. „Da, cred în acest scenariu, pentru că în 2007, la câteva luni după ce am intrat în UE, tocmai datorită rezultatelor celor două instituţii, mai ales DNA, Tăriceanu premier la acea vreme, susţinut de PSD în Parlament, a încercat acelaşi lucru. Probabil că nu se ştie public, dar a încercat acelaşi lucru, a fost oprit de discuţii informale, de comisari de la Bruxelles”.

În opinia sa, „PSD a rămas un partid-stat” care „face schimbări în justiţie pe criterii politice, încalcă separaţia puterilor în stat, încalcă Constituţia” arătând practic că e „un partid bolnav, care nu poate să ne ţină în democraţie, dimpotrivă, ne scufundă, e ca o piatră de moară de gâtul democraţiei din România”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …

5 VIDEO „Vino peste mine! Fără mandat îți înfig furci și topoare în inimă” / Interlopul Glonț, săltat de mascați