Macovei: Iohannis poate ataca la CCR proiectele de lege prin care parlamentarii se pun deasupra justiției

Macovei: Iohannis poate ataca la CCR proiectele de lege prin care parlamentarii se pun deasupra justiției

Europarlamentarul Monica Macovei susține că președintele Iohannis are "dreptul și puterea" să atace la CCR o serie de proiecte de lege votate recent prin care parlamentarii se pun "deasupra legii, justiției și ordinii constituționale", menționând între acestea o inițiativă privind "dezincriminarea conflictului de interese" și "revotarea pensiilor speciale pentru aleșii locali".

Într-o declarație politică transmisă, miercuri, AGERPRES, Monica Macovei afirmă că parlamentarii au dat recent "patru voturi care rup actuala clasă politică de cetățeni".

"Dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care și-au angajat rudele la cabinetele politice până în 2013 îi scapă pe parlamentari de răspunderea penală, creează avantaje familiilor acestora și le dă dreptul celor care au încălcat legea să candideze din nou. Revotarea pensiilor speciale pentru aleșii locali este o sfidare a populației și o încălcare a deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că această lege este neconstituțională", susține europarlamentarul.

Macovei consideră, totodată, că "respingerea de către Senat a solicitării Guvernului de a emite ordonanțe de urgență pe perioada în care parlamentarii sunt în vacanță" reprezintă "o premieră în 26 de ani" și "o limitare abuzivă și neconstituțională a atribuțiilor Guvernului".

"Camera Deputaților a permis astăzi (miercuri — n.r.) Guvernului să emită ordonanțe de urgență, dar a exclus, între altele, justiția și cultura și a restrâns domeniul la sănătate. De ce le este frică de justiție și de măsurile pe care le-ar putea lua noul ministru al Sănătății? Se tem de descoperirea implicării unor politicieni în tragediile din sănătate?", adaugă ea.

Macovei opinează, de asemenea, că "nu trebuie uitat nici votul de ieri din Senat care a pus capăt anchetării fostului ministru de Externe Titus Corlățean, cel care a stabilit în 2014 numărul secțiilor de votare din străinătate. "Senatorii și Corlățean însuși nu dau doi bani pe imaginea românilor stând în ploaie la coadă să voteze și pe încălcarea unui drept constituțional, acela de a alege", mai susține europarlamentarul.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...