Macron a propus-o din partea Franţei pe Sylvie Goulard, fost ministru şi europarlamentar, în viitoarea Comisie Europeană (Elysée)

Macron a propus-o din partea Franţei pe Sylvie Goulard, fost ministru şi europarlamentar, în viitoarea Comisie Europeană (Elysée)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus-o miercuri pe Sylvie Goulard, fost ministru şi europarlamentar, să facă parte din viitoarea Comisie Europeană, a anunţat miercuri Palatul Elysee, potrivit AFP.

Sylvie Goulard, în vârstă de 54 de ani, fost europarlamentar din partea grupului centrist Mişcarea Democratică (MoDem), partid din majoritatea prezidenţială, are ''o experienţă europeană recunoscută'' şi ''capacitatea de a juca un rol major în cadrul Comisiei'' ce va fi prezidată de Ursula Von der Leyen de la 1 noiembrie, subliniază preşedinţia franceză.

Preşedintele a decis să transmită această propunere Ursulei Von der Leyen dată fiind ''experienţa europeană (a candidatei) recunoscută atât în Europa, cât şi în Franţa'', a explicat Palatul Elysee.

Sylvie Goulard, absolventă a ENA (Şcoala naţională de administraţie), a fost ministru al apărării imediat după alegerea lui Macron la Elysee, în primul guvern condus de Edouard Philippe, în mai 2017, dar a demisionat după numai o lună, după ce a fost citată în ancheta preliminară privind angajarea fictivă a unor asistenţi europarlamentari europeni ai MoDem.

În ianuarie 2018 a fost numită viceguvernator al Băncii Franţei.

Sylvie Goulard a fost consilier politic al preşedintelui CE Romano Prodi între 2001 şi 2004, fiind aleasă în Parlamentul European pe lista MoDem în 2009 şi realeasă în 2014.

''Este, aşadar, o europeană convinsă care, în plus, este şi poliglotă'', afirmă surse din anturajul preşedintelui, menţionând că Sylvie Goulard vorbeşte germana, engleza şi italiana, are expertiză în domeniile economic şi financiar, a participat la lucrările privind Uniunea bancară europeană.

Sylvie Goulard l-a consiliat pe Emmanuel Macron pe subiecte europene în campania prezidenţială din 2017.

În ce priveşte cazul asistenţilor europarlamentari, au fost deschise două anchete, una de către PE, cealaltă în Franţa, în care Sylvie Goulard nu a fost convocată până acum.

Ursula Von der Leyen a început în această săptămână, la Bruxelles, întrevederile cu candidaţii la posturile de comisari în vederea repartizării portofoliilor.

Data limită fusese fixată teoretic pentru marţi pentru fiecare stat membru al UE, dar Parisul a anunţat anterior că obţinuse o amânare în privinţa transmiterii propunerii sale la postul de comisar european. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…