Macron afirmă că a ''deschis uşa pentru pregătirea piloţilor'' de vânătoare ucraineni

Macron afirmă că a ''deschis uşa pentru pregătirea piloţilor'' de vânătoare ucraineni

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat luni că a "deschis uşa pentru pregătirea piloţilor" de vânătoare ucraineni "de acum înainte", la o zi după o întâlnirea cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Paris, relatează AFP.

FOTO EPA EFE

"Şi aceasta cu alte câteva ţări europene care sunt pregătite. Cred că se poartă discuţii cu americanii", a spus preşedintele francez într-un interviu pentru postul TF1, considerând, pe de altă parte, că evocarea unei posibile viitoare livrări de avioane de luptă către Kiev "ar fi o dezbatere teoretică".

"Trebuie să începem antrenamentele de astăzi, acesta este acordul pe care şi l-au asumat mai multe ţări europene", a adăugat el, fără a da alte detalii despre acest proces de formare.

"Nu există niciun tabu", a dat asigurări preşedintele francez.

Parisul a respins până acum problema unei posibile livrări viitoare de avioane de luptă, explicând în special că va dura luni lungi pentru pregătirea piloţilor. Începutul acestei instruiri ar putea, aşadar, pe termen lung, să deschidă şi drumul pentru livrarea de aparate.

Cu privire la arme, şeful statului francez nu a dorit să detalieze noile promisiuni menţionate cu o zi înainte în timpul vizitei omologului său ucrainean. "Am decis să livrăm muniţie nouă", a spus el.

El a menţionat, fără a da detalii, pregătirea trupelor ucrainene "care vor fi însărcinate să conducă o contraofensivă şi să reziste", în special în ceea ce priveşte "repararea vehiculelor, a tunurilor".

"De aceasta are nevoie şi Ucraina", a pledat el, în timp ce Franţa este uneori acuzată că face mai puţin decât alte ţări europene importante, cum ar fi Regatul Unit şi Germania, în materie de livrări de arme către Kiev.

"Strategia Franţei este simplă: să ajute Ucraina să reziste, să organizeze, atunci când va alege, o contraofensivă pentru a-i putea aduce pe toţi înapoi la masa negocierilor şi, în condiţiile pe care 'ea le va fi ales', să construiască o pace durabilă pentru ea", a subliniat preşedintele Macron.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...