Macron, despre chestiunea Taiwanului: UE nu trebuie să urmeze SUA sau China

Macron, despre chestiunea Taiwanului: UE nu trebuie să urmeze SUA sau China

Preşedintele francez Emmanuel Macron cere Uniunii Europene să nu urmeze Statele Unite sau China în chestiunea Taiwanului, refuzând „intrarea într-o logică de bloc contra bloc”, într-un interviu apărut duminică în cotidianul economic francez „Les Echos”.

Emmanuel Macron FOTO Arhivă

„Cel mai rău lucru ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să îi urmăm pe alţii” în chestiunea Taiwanului „şi să ne adaptăm la ritmul american şi la suprareacţia chineză”, afirmă şeful statului francez în acest interviu acordat vineri, în timpul deplasării sale în China, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Intervievat chiar înainte ca Beijingul să declanşeze sâmbătă manevre militare majore în jurul Taiwanului, Macron a făcut apel la UE „să se trezească”. „Prioritatea noastră nu este să ne adaptăm la agenda altora în toate regiunile lumii”, spune el.

„De ce trebuie să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, va trebui să ne pune întrebarea privind interesul nostru”, ştiind că „nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, insistă președintele francez.

Emmanuel Macron a abordat vineri cu omologul său chinez Xi Jinping chestiunea Taiwanului. China, care consideră Taiwanul drept o provincie rebelă, se opune oricărui contact oficial între Taipei şi guvernele străine.

Un astfel de contact a fost întâlnirea de miercuri, din California, dintre președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, care a stârnit furia regimului de la Beijing, manifestată prin trei zile de manevre militare.

Discuţia dintre Macron şi Xi a fost „densă şi sinceră”, a transmis Palatul Elysée, evidenţiind atenţia şefului statului francez în legătură cu „acumularea de tensiuni în regiune” care ar putea conduce la un şir de accidente.

Pledând pentru ca „autonomia strategică” să fie „lupta Europei”, Macron atrage atenţia asupra „unei accelerări a tulburărilor duopolului” China-SUA, cu riscul de a nu mai avea „nici timpul şi nici mijloacele de a finanţa” această „autonomie strategică”.

„Am deveni vasali, deşi putem fi al treilea pol dacă avem la dispoziţie câţiva ani pentru a-l construi”, a spus președintele francez.

„Paradoxul ar fi că în momentul în care punem în aplicare elementele unei adevărate autonomii strategice europene, începem să urmăm politica americană, printr-un fel de reflex de panică”, a continuat el.

Şeful statului francez a salutat, de asemenea, că „a câştigat bătălia ideologică” în cadrul Uniunii Europene. „În urmă cu cinci ani, se spunea că suveranitatea europeană nu există”, a subliniat Maron, pledând pentru „consolidarea industriei noastre de apărare” şi „accelerarea luptei pentru energia nucleară şi regenerabilă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria