Macron îl îndeamnă pe Xi să „readucă Rusia la rațiune”. Cum a răspuns liderul chinez

Macron îl îndeamnă pe Xi să „readucă Rusia la rațiune”. Cum a răspuns liderul chinez

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis liderului chinez Xi Jinping că mizează pe el pentru „a readuce Rusia la raţiune” în cazul Ucrainei şi a insistat că o pace în această ţară „trebuie să respecte poporul agresat, care este cel ucrainean”.

Macron (dreapta), primit cu onoruri militare de către Xi FOTO EPA-EFE

După o întrevedere la Beijing, Macron și Xi au făcut apel la negocieri de pace şi au respins orice recurgere la arme nucleare.

„Ştiu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a transmis Macron lui Xi.

Este nevoie de „reluarea discuţiilor cât mai repede posibil pentru a construi o pace durabilă”, a adăugat liderul de la Elysee, insistând această pace „trebuie să respecte poporul agresat, care este cel ucrainean”.

Xi, interesat de subminarea Occidentului și protejarea Rusiei lui Putin

Xi Jinping a pledat la rândul său pentru „reluarea discuţiilor de pace cât mai curând posibil” între Kiev şi Moscova, dar s-a arătat interesat totodată de „preocupări” ale statului agresor, Rusia, precum și de distanțarea Europei de Statele Unite.

„Suntem pregătiţi să colaborăm cu Franţa pe baza unei atitudini rezonabile şi îndreptate către evitarea unei înrăutăţiri a situaţiei”, a spus liderul regimului de la Beijing.

El a susținut că este necesar să se ia în calcul „preocupările legitime ale tuturor părţilor”, aluzie la opoziţia actualei conduceri de la Kremlin faţă de extinderea NATO.

„China consideră că Europa trebuie să joace un rol independent într-o lume multipolară. Îndemnăm la cooperare pentru a răspunde acestei crize în domenii precum cel energetic sau alimentar”, a mai menţionat Xi Jinping, citat de Agerpres .

Biroul lui Xi a descris drept „sinceră şi constructivă” întrevederea celor doi lideri de stat. Această întâlnire a fost urmată de un summit trilateral, cu Xi Jinping, Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Kremlinul nu vrea pace în Ucraina

Deşi statul chinez se declară oficial neutru în războiul din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022, Xi Jinping nu a condamnat agresiunea militară rusă şi a efectuat luna trecută o vizită oficială la Kremlin pentru consolidarea parteneriatului între Beijing și Moscova.

Pe de altă parte, statele occidentale care susțin Ucraina să se apere de Rusia insistă pe lângă China să nu ofere ajutor Rusiei.

Anterior, Kremlinul a respins posibilitatea implicării Chinei pentru medierea păcii în Ucraina. „China dispune de un potenţial formidabil şi eficient dacă vorbim despre serviciile sale de mediere. Dar situaţia cu Ucraina este complexă, nu există perspectiva unei reglementări politice. Şi, pentru moment, nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militară specială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, utilizând din nou eufemismul regimului de la Moscova pentru a descrie agresiunea sa militară împotriva Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...