Macron, în prima vizită de stat a unui preşedinte francez în Olanda în ultimii 23 de ani

Macron, în prima vizită de stat a unui preşedinte francez în Olanda în ultimii 23 de ani

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns marţi în Regatul Ţărilor de Jos, pentru o vizită de stat ce are loc pe fondul criticilor privind comentariile şefului statului francez despre poziţia Europei legată de China şi Taiwan, transmite DPA, citată de Agerpres.

Emmanuel Macron. FOTO Getty Images

Este prima vizită de stat a unui preşedinte francez în Ţările de Jos în ultimii 23 de ani.

Emmanuel Macron este însoțit în vizita în Regatul Ţărilor de Jos de soţia sa, Brigitte. Cei doi au fost întâmpinați la Amsterdam de regele Willem-Alexander şi soţia sa, Maxima.

Președintele francez a depus o coroană de flori la Monumentul naţional închinat victimelor de război, ridicat la Amsterdam.

Val de critici după comentariile preşedintelui francez

Macron va rosti un discurs consacrat suveranităţii europene, după valul de critici provocate de comentariile preşedintelui francez despre poziţia Europei în disputa dintre China şi SUA referitoare la Taiwan.

Șeful statului francez se va întâlni, tot marți, la Haga, cu reprezentanţi ai parlamentului olandez. În cursul serii, Emmanuel şi Brigitte Macron vor participa la o recepţie găzduită de Palatul Regal din Amsterdam.

Miercuri, în a doua zi a vizitei, sunt prevăzute consultări între guvernele francez şi olandez.

„Trebuie să punem problema interesului nostru”

Într-un interviu pentru cotidianul Les Echos, Macron a declarat luni că „cel mai rău lucru ar fi să se creadă că noi, europenii, ar trebui să urmăm (poziţiile altora) în acest subiect şi să ne adaptăm ritmului american şi unei suprareacţii chineze".

"De ce ar trebui noi să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, noi trebuie să punem problema interesului nostru", a declarat liderul francez

În opina lui Emmanuel Macron francez, Europa ar trebui să evite să cadă în capcana de a fi prinsă în crize externe.

Potrivit acestuia, Europa se confruntă cu ameninţarea de a deveni un vasal între SUA şi China, în condiţiile în care ar trebui să fie un al treilea pol (de putere).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro