Mădălina Turza şi-a încheiat mandatul de preşedinte al ANDPDCA şi va ocupa funcţia de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului

Mădălina Turza şi-a încheiat mandatul de preşedinte al ANDPDCA şi va ocupa funcţia de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului

Mandatul Mădălinei Turza în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) s-a încheiat, aceasta urmând să îşi continue activitatea în poziţia de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, a anunţat marţi instituţia.

În bilanţul activităţii sale, Mădălina Turza a subliniat, printre altele, iniţiativele sale privind reforma procesului de adopţie.

"La finalul acestei etape, încerc să sumarizez câteva dintre elementele de reformă şi măsurile pe care le-am gândit şi implementat în beneficiul celor cărora mi-am dedicat timpul şi priceperea: 1. Am reglementat în premieră serviciile de RESPIRO pentru copiii cu dizabilităţi şi am securizat finanţarea europeană pentru acestea. 2. Am înfiinţat un Program de finanţare pentru servicii RESPIRO pentru adulţii cu dizabilităţi destinat DGASPC - în 7 judeţe din ţară se vor înfiinţa în acest an centre RESPIRO. 3. Am activat linia de finanţare a ANDPDCA destinată ONG-urilor pentru înfiinţarea de servicii de zi, echipe mobile şi servicii respiro pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi. 4. Am gândit şi implementat un amplu program de eficientizare, monitorizare şi control a procesului de adopţie - peste 9000 de copii adoptabili, o nouă Lege a Adopţiei şi normele metodologice aferente - Planul de Acţiune - Copii, NU DOSARE! 5. Am creat împreună cu Ministerul Educaţiei primele locuri dedicate pentru elevii cu CES în licee şi şcoli profesionale (Parteneriat ANDPDCA-MEC)", a declarat Mădălina Turza.

Potrivit unui comunicat al ANDPDCA, remis marţi AGERPRES, fostul preşedinte al instituţiei a amintit că a iniţiat acordul de parteneriat dintre Autoritate şi Poliţia Română privind prevenirea traficului de copii în sistemul de protecţie.

"Am încheiat primul Acord de Parteneriat ANDPDCA-IGPR pentru prevenirea şi combaterea traficului de copii în sistemul de protecţie. Am elaborat şi implementat Planul de Acţiune - Creştem Copii LIBERI - prin intermediul căruia ANDPDCA derulează în parteneriat cu societatea civilă formarea specialiştilor în domeniul traumei asociate traficului de minori. 8. Am reglementat în premieră standardele de calitate pentru serviciile destinate copiilor victime ale traficului de persoane. Am creat primul Mecanism de sesizare a abuzurilor din centrele de copii şi adulţi cu dizabilităţi într-un amplu parteneriat cu societatea civilă şi UNICEF România. 10. Am reglementat redeschiderea unităţilor protejate autorizate", a afirmat Mădălina Turza.

Fostul preşedinte al ANDPDCA a mai menţionat iniţiativa sa de implementare a măsurii de decontare a carburantului pentru persoanele cu dizabilităţi.

"Am promovat în premieră reglementarea decontării carburantului pentru persoanele cu dizabilităţi - modificarea Legii 448/2006 şi am elaborat normele de aplicare. Am depus eforturi substanţiale de flexibilizare a acordării mijloacelor de tehnologii asistive acordate inclusiv elevilor peste 18 ani şi studenţilor prin voucherele ANDPDCA, inclusiv pentru afecţiuni bilaterale. Am coordonat prima Diagnoză a situaţiei persoanelor cu dizabilităţi din România în baza căreia a fost elaborată Strategia Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi - 2021-2027 - un document programatic cu o amplă anvergură reformatoare. Am susţinut la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea punerii sub interdicţie a persoanelor cu dizabilităţi şi am demarat procesul de lucru şi reglementare a deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilităţi. Am reglementat dublarea bugetului pentru serviciile sociale - Noile Standarde de Cost. Am gestionat alături de echipa ANDPDCA şi cele 47 de Direcţii pandemia Covid-19 în serviciile sociale, în cele mai complexe momente ale situaţiei de urgenţă din România", a precizat Turza. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea, dezvăluiri murdare despre Ponta și Hrebenciuc

2 Așa o fi?

3 Expo-nuri în Poliția Română?

4 Dovada că unii dintre procurorii români sunt niște dobitoci / Cazul italianului „înșelat” de o gorjeancă

5 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor