MAE a transmis AEP lista cu 417 secții de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 decembrie

MAE a transmis AEP lista cu 417 secții de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 decembrie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propunerile de secții de votare spre a fi organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie, fiind vorba de 417 secții, cu 111 mai multe decât la scrutinul parlamentar din 2012.

"Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în data de 7 octombrie 2016, Autorității Electorale Permanente lista integrată a secțiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate, la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016. Au fost propuse spre înființare în străinătate 417 secții de votare, respectiv cu 111 secții de votare mai multe decât numărul celor înființate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 și cu 123 de secții de votare mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014", precizează un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.

Dintre cele 417 secții de votare propuse, 193 secții de votare vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, 217 secții de votare reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secții de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puțin 100 de cetățeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.

Potrivit MAE, în motivarea propunerilor pentru a organiza secții de votare în alte locații decât cele pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, au fost luate în considerare datele statistice ale prezenței la vot de la procesele electorale anterioare și ale dinamicii prezenței cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și localitățile unde, în mod tradițional, au fost organizate secții de votare la scrutinele anterioare.

Cele mai multe secții de votare sunt propuse a fi organizate în Italia (73 de secții de votare față de cele 51 secții de votare organizate în contextul alegerilor prezidențiale din anul 2014 și 56 secții de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Spania (53 de secții de votare față de cele 38 secții de votare organizate în contextul alegerilor prezidențiale din anul 2014 și 41 secții de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Republica Moldova (35 de secții de votare față de cele 21 secții de votare organizate în contextul alegerilor prezidențiale din 2014 și 19 secții de votare organizate în contextul parlamentare din 2012), Germania (15 secții de votare față de cele 5 secții de votare organizate în contextual alegerilor prezidențiale din anul 2014, respectiv alegerile parlamentare din anul 2012).

Mai mult, în localitățile în care a fost înregistrat un număr mare de votanți în cadrul proceselor electorale anterioare, MAE a avut în vedere multiplicarea secțiilor de votare organizate în localitățile în care își au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale. Cu titlu de exemplu, în Belgia și în Austria, vor fi organizate câte 9 secții de votare, dintre care 6 secții de votare în Bruxelles, respectiv Viena, în Franța vor fi organizate 16 secții de votare, dintre care 6 secții de votare în Paris și regiunea pariziană, iar în Marea Britanie vor fi organizate 21 secții de votare, dintre care 8 în Londra și suburbii, mai evidențiază sursa citată.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, în 5 octombrie, că a transmis Ministerului de Externe localitățile din străinătate în care trebuie înființate secții pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, unde domiciliază, potrivit Registrului electoral, minimum 100 de cetățeni români cu drept de vot.

Potrivit unui comunicat AEP transmis AGERPRES, localitățile menționate sunt:

* Luton (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord) — 1 centru

* Carabetovca (Regiunea Basarabeasca, Republica Moldova) — 1 centru

* Căușeni (regiunea Căușeni, Republica Moldova) — 1 centru

* Bardar (regiunea Ialoveni, Republica Moldova) — 1 centru

* Soroca (regiunea Soroca, Republica Moldova) — 1 centru

* Tarancon (regiunea Castilla-La Mancha/Cuenca, Spania) — 1 centru

* Torrejon de Ardoz (regiunea Comunidad de Madrid/Madrid, Spania) — 1 centru.

În comunicatul AEP se mai menționa că urmează ca, în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoștință publică a datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, respectiv cel mai târziu la data de 11 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe să transmită Autorității Electorale Permanente lista secțiilor de votare care pot fi organizate și în alte localități decât cele prevăzute la art. 23 alin. (1) — (3) din Legea nr. 208/2015, motivată din punctul de vedere al oportunității înființării acestora, conform dispozițiilor art. 1 alin. (2) din OUG nr. 47/2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria