MAE moldovean: Începe evacuarea moldovenilor din Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah

MAE moldovean: Începe evacuarea moldovenilor din Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe anunță că au primit acceptul privind evacuarea moldovenilor blocați în Fâșia Gaza, proces care va avea loc astăzi.

Punctul de trecere de la Rafah FOTO EPA EFE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a primit acceptul de la autoritățile israeliene și cele egiptene privind evacuarea cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah. Ambasada Republicii Moldova de la Tel-Aviv a informat cetățenii Republicii Moldova cu privire la procedurile necesare, iar evacuarea acestora în Egipt va avea pe parcursul zilei de astăzi, respectând cerințele de securitate”, au informat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău.

Angajații MAEIE precizează că evacuarea moldovenilor va avea loc în prezența funcționarului consular detașat de instituție în punctul de trecere Rafah , acesta întâlnind cetățenii evacuați și acordându-le asistența consulară necesară. Dar reprezentanții structurii nu precizează despre ce număr de persoane este vorba.

Încă luna trecută, 50 de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați în Fâșia Gaza, au cerut ajutorul autorităților moldovene pentru a fi evacuați din zonă, dar Chișinăul nu i-a putut ajuta până acum pentru că punctul de trecere Rafah a fost închis.

Evacuarea cetățenilor străini

Terminalul Rafah, care leagă Fâşia Gaza de Egipt, s-a redeschis luni pentru a permite evacuarea străinilor şi a celor cu dublă cetăţenie blocaţi în micul teritoriu palestinian asediat şi bombardat de Israel, după atacul grupării islamiste palestiniene Hamas din data de 7 octombrie.

S-a întâmplat, după ce a fost deschis timp de trei zile săptămâna trecută - miercuri, joi şi vineri –lucru care a permis evacuarea a zeci de palestinieni răniţi şi a sute de deţinători de paşapoarte străine, înainte ca Hamas să decidă să-l închidă din nou.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a pus drept condiţie pentru redeschiderea terminalului asigurarea trecerii în siguranţă a ambulanţelor spre Rafah, după un bombardament israelian sângeros asupra unei ambulanţe în oraşul Gaza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”