MAE: Nu există vreo confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român printre victime

MAE: Nu există vreo confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român printre victime

Ambasada României la New Delhi a întreprins, în regim de urgență, demersurile legale pe lângă autoritățile competente nepaleze, în vederea obținerii unor informații suplimentare privind posibila existență printre victime a unor persoane de cetățenie română, respectiv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români potențial afectați, urmare a producerii cutremurului cu magnitudinea de de 7,9 pe scara Richter din apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, în dimineața zilei de 25 aprilie, se arată într-un comunicat de presă al MAE. Până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetățenilor români aflați in zona afectată și nici vreo confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român, printre victime.

Misiunea diplomatică din India are în atenție situația unui grup de alpiniști români aflați într-o expediție în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora și stabilirea situației lor după producerea cutremurului.

De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic doi cetățeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care își anunțaseră prezența în regiune, situația acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătură cu familia din România a unui alt cetățean care se află în regiunea afectată.

Atât Ambasada României la New Delhi, cât și Consulatul Onorific al României din Nepal mențin legătura permanentă cu autoritățile locale și monitorizează evoluția situației din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistență consulară de specialitate.

MAE precizează că pe baza raportărilor acestora și a demersurilor Departamentului Consular din Centrala MAE va reveni cu detalii și informații actualizate privind evoluția cazului.

Operațiunile de salvare inițiate de autoritățile nepaleze, în vederea stabilirii numărului și identității victimelor, sunt în curs de desfășurare.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs sâmbătă la 35 de km est de localitatea Lamjung în Nepal , a anunțat Institutul geologic al SUA, relatează Xinhua, Reuters și DPA. Ministerul nepalez de interne a anunțat că cel puțin 114 persoane au decedat în urma puternicului cutremur înregistrat sâmbătă în Nepal, scrie agenția AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...