MAE, precizări despre măsurile excepţionale luate în unele state UE pentru limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19

MAE, precizări despre măsurile excepţionale luate în unele state UE pentru limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluţiei epidemiei de infecţie cu COVID-19 la nivelul Europei, în mai multe state europene au fost adoptate măsuri excepţionale menite să contribuie la limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19, cu impact asupra liberei circulaţii a persoanelor şi a bunurilor/mărfurilor.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES, măsurile vizează printre altele: reintroducerea controalelor la frontieră, suspendarea tranzitului pe teritoriu sau condiţionarea acestuia de îndeplinirea unor condiţii speciale, închiderea unor puncte de frontieră.

În comunicat, MAE menţionează măsurile adoptate de către statele vecine României, precum şi măsurile adoptate de către statele care au frontieră cu Italia, cu precizarea că informaţiile sunt valabile la data de 13 martie 2020.

Bulgaria - Compania de transport aerian Bulgaria Air a suspendat toate zborurile către şi dinspre Milano până la data de 27 martie 2020. În aeroporturi sunt amplasate camere termice, iar în toate punctele de trecere a frontierei există personal specializat cu termometre mobile. Persoanele care sosesc din China continentală, Italia, Coreea de Sud şi Iran vor completa un formular. Autorităţile pot dispune măsuri, inclusiv de control medical, teste de laborator, plasarea în carantină. La 13 martie 2020, Bulgaria a declarat stare de urgenţă şi Guvernul a anunţat că va da publicităţii măsurile suplimentare adoptate.

Republica Moldova - Sunt sistate cursele aeriene regulate cu Italia, Spania, Franţa, începând cu 15 martie 2020, orele 00:00. Sistarea curselor aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România începând cu 16 martie 2020, orele 00:00. Interdicţia pentru operatorii aerieni de a îmbarca călătorii care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franţa, Germania, China, Iran şi Coreea de Sud.

Ucraina - Compania Ukraine International Airlines (UIA) a anulat o serie de zboruri internaţionale către Italia, Elveţia, Grecia, Germania, Israel, Spania, Marea Britanie, Lituania, Azerbaidjan, Turcia, Polonia, Ungaria, Austria, Cehia, Finlanda, Danemarca, precum şi curse interne. Totodată, în următoarele 48 de ore autorităţile ucrainene vor restricţiona intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei pentru o perioadă de doua săptămâni. Excepţie fac cetăţenii străini care lucrează pe teritoriul Ucrainei, membrii corpului diplomatic acreditat în Ucraina şi ai organizaţiilor internaţionale care activează pe teritoriul Ucrainei.

Ungaria - Au fost reintroduse, pentru o perioadă nedeterminată, controalele la frontiera ungaro-slovenă, respectiv la frontiera ungaro-austriacă. Este interzisă intrarea în Ungaria a tuturor cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Nu pot intra pe teritoriul Ungariei trenurile internaţionale, autobuzele, respectiv avioanele civile care sosesc din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Este permis doar survolul curselor aeriene. Au fost recomandate trasee rutiere pentru tranzit (a se vedea https://www.mae.ro/node/51938).

Serbia - este interzisă cu titlu temporar intrarea pe teritoriul Serbiei a cetăţenilor străini care revin din: Italia (întreg teritoriul), unele provincii din China, Coreea de Sud, Iran şi Elveţia. De asemenea, au fost închise unele puncte de frontieră care nu au program permanent. Punctele de frontieră între România şi Serbia care au fost închise sunt următoarele: Valcani-Vrbica (rutier), Comlosu Mare- Nakovo (rutier), Foeni - Jasa Tomic (rutier), Naidas - Kaluderovo (rutier), Porţile de Fier 2 - Djerdap 2 (rutier), Moldova Veche - Golubac (fluvial), Sviniţa - Donji Milanovac (fluvial), Orşova - Tekija (fluvial), Porţile de Fier/Drobeta - Kladovo (fluvial), Jimbolia-Kikinda (feroviar). Sunt anulate toate zborurile dinspre şi înspre Italia şi Elveţia cu aterizare pe aeroportul Niş şi majoritatea zborurilor din/către aceste ţări de pe aeroportul din Belgrad.

MAE menţionează şi măsurile adoptate de către Italia şi statele vecine acesteia:

Italia - Italia a suspendat din 30 ianuarie 2020, toate zborurile din/către China (inclusiv Hong Kong şi Macao) şi Taiwan, pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, au fost adoptate măsuri excepţionale care limitează circulaţia persoanelor pe întreg teritoriul Italiei. Sunt permise doar deplasările strict necesare ale cetăţenilor (pentru motive de sănătate, muncă sau alte motive bine întemeiate). Autorităţile italiene pot efectua controale şi solicita completarea unei declaraţii pe propria răspundere, pentru a atesta motivul deplasării. O serie de companii aeriene şi-au întrerupt sau limitat zborurile din/către Italia. MAE recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt absolut necesare către Republica Italiană.

Austria - A fost interzis accesul dinspre Italia, Elveţia şi Liechtenstein al persoanelor care doresc să rămână în Austria şi nu posedă certificat medical care atestă starea de sănătate, nu mai vechi de 4 zile (în limba germană, engleză sau italiană). Pot intra pe teritoriul Austriei fără acest certificat medical cetăţenii austrieci şi cetăţenii străini care au domiciliul sau reşedinţa în Austria cu obligaţia de a intra în carantină 14 zile la domiciliu. De asemenea, este permisă intrarea dinspre Italia, Elveţia şi Liechtenstein în scopul tranzitării fără oprire a teritoriului Austriei pentru: (1) persoane care călătoresc spre alte ţări fără oprire cu condiţia semnării unei declaraţii în acest sens, dar numai în măsura în care poliţia de frontieră nu decide altfel; (2) transportul de marfă, navetiştii în interes de serviciu, forţele de intervenţie şi personalul diplomatic. De asemenea, a fost întreruptă circulaţia trenurilor către Italia şi au fost suspendate zborurile de pasageri cu Spania, Franţa, Elveţia, Italia, China, Coreea de Sud, Iran. Totodată, a fost introdusă carantina pentru două regiuni: Patznauntal şi St. Anton am Arlberg. Astfel, cetăţenii străini pot ieşi din aceste regiuni cu condiţia să părăsească imediat Austria şi să intre ulterior în izolare la domiciliu.

Slovenia - Începând din 11 martie 2020 au fost închise toate punctele de trecere a frontierei cu Italia, cu excepţia Ratece, Robic, Vrtojba, Skofije, Fernetici şi Krvavi potok, unde se aplică verificări stricte. Pentru cetăţenii străini sau care nu au permis de şedere în Slovenia este permisă intrarea doar în anumite condiţii - prezentarea unei adeverinţe în limba slovenă, engleză sau italiană, emisă cu maximum trei zile în urmă, care să ateste rezultatul negativ al testării pentru infecţia cu COVID-19. Transporturile feroviar şi rutier (inclusiv cel de marfă) între Republica Italiană şi Republica Slovenia se întrerup şi este sistată aterizarea aeronavelor din zonele cu risc ridicat: regiunile italiene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piedmont şi Marche, precum şi pe cele din China, Coreea de Sud şi Iran. Sunt exceptate aeronavele oficiale, de curierat sau de marfă, precum şi cele fără pasageri, care se întorc la bază pentru întreţinere.

Franţa - La aeroportul Charles de Gaulle din Paris, călătorii sosiţi din China (China Continentală, Hong Kong, Macao), Coreea de Sud, Iran şi Italia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna şi Piemonte) sunt supuşi unui control specific şi li se recomandă măsurile care trebuie luate în termen de 14 zile de la întoarcere: să se adopte o bună practică de igienă, să se reducă activităţile neesenţiale şi frecventarea locurilor unde se găsesc persoane fragile (spitale, maternităţi, unităţi pentru persoanele în vârstă etc.); să se monitorizeze temperatura de două ori pe zi. În caz de febră sau senzaţie de febră, tuse, dificultăţi de respiraţie trebuie contactat rapid centrul SAMU 15 raportând călătoria; nu trebuie mers direct la medic sau la camerele de urgenţă ale spitalelor. Zborurile către China continentală, Hong Kong şi Taipei au fost suspendate temporar. Unele companii aeriene anulează sau suspendă zborurile către sau dinspre Iran, inclusiv în tranzit. Mai multe rute aeriene comerciale dinspre Teheran rămân funcţionale (https://www.tehran-airport.com/departures.php). Air France a anunţat toate zborurile către Italia pentru perioada 14 martie - 3 aprilie 2020. De asemenea, toate zborurile Air France din şi către Tel Aviv sunt anulate până la 28 martie 2020, inclusiv.

Germania - Lufthansa a luat decizia reducerii semnificative a numărului total de zboruri. Conexiunile directe de tren din Germania spre Italia sunt suspendate. Nu există încă restricţii privind traficul internaţional de trenuri cu Franţa, dar controalele preventive au fost intensificate în ceea ce priveşte traficul rutier. Este recomandat călătorilor să obţină informaţii periodice despre posibile anulări şi restricţii. Ministrul federal al Transporturilor a adresat solicitarea generală de limitare a deplasărilor private şi de evitare a orelor de vârf.

Elveţia - Sunt închise, începând cu 11 martie 2020, nouă puncte de frontieră situate în cantonul Ticino (vor rămâne deschise 83 de posturi de control), la frontiera cu Italia. Persoanele care intenţionează să treacă graniţa Italia-Elveţia vor fi legitimate şi interogate la punctele de trecere, cu privire la motivul trecerii frontierei şi, în cazul în care acesta nu este în scop de muncă, persoanei i se va recomanda întoarcerea pe teritoriul italian (nu există obligaţia în acest sens). Compania aeriană SWISS şi-a anulat zborurile spre China până la data de 24 aprilie a.c. Autorităţile din cantonul Ticino au decretat stare de urgenţă pentru perioada 12-29 martie 2020.

Informaţii detaliate referitoare la măsurile adoptate de statele europene în acest context sunt disponibile pe site-ul MAE, în secţiunea Alerte de călătorie - Europa - COVID-19 - https://www.mae.ro/node/51880.

Toate aceste informaţii vor fi actualizate în permanenţă. AGERPRES / (AS - autor: Daniel Florea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /